Milyen növények, esetleg fűszernövények fogyasztása ajánlott és melyeké nem pm. alulműködés esetén?

Kedves Tünde! Cikkében említette, hogy pl. a paradicsom is gátolja a jód felszívódását. Ezt eddig még sehol sem olvastam, csak a golyvaképzőket (káposzták, karfiol, retek, stb.) . Azt szeretném megkérdezni, hogy a megállapítása milyen forrásból/kutatásból származik? Illetve amennyiben alulműködés esetén a pm. hormon gyógyszeresen pótolva van és a laborértékek így kiválóak, ebben az esetben nem is fontos, hogy a táplálékban található jód hogyan szívódik fel? Ezt azért kérdezem, mivel elég sok paradicsomot fogyasztok és ha nem muszáj ne szeretnék megválni tőle, ahogyan már sajnos megváltam a pedig igen szeretett karfioltól, kelbimbótól, őszibaracktól, retektől, stb. Az orvosom egyébként azt állítja, hogy nyugodtan ehetek "golyvaképzőket", de ezt nem értem. Sok cikk említi, hogy forralással ezen zöldségek-gyümölcsök "golyvaképző" alkotórészei lebomlanak, viszont más cikkek ezeket mégsem ajánlják. Önnek mi erről a véleménye? Lenne még egy kérdésem: a fűszerekről van jelenleg valamilyen kutatási eredmény pajzsmirigyre vonatkozóan? Köszönöm a válaszát! Ani

Legfrissebb cikkek a témában

Irinyi-Barta Tünde válasza élelmiszerek témában

Kedves Ani!

A cikkemben azt írtam, hogy pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis) esetén fogyasztható a paradicsom is, viszonylag magas jódtartalma miatt. Idézve: "Néhány zöldségféle is gazdag jódban, például a bab, spenót, paradicsom, de a fejes- és kelkáposztától, retektől, repcétől tartózkodni kell, mivel a jód hasznosulását gátló anyagokat tartalmaznak." Ami nem fogyasztható, pl. a káposztafélék, retek, szójabab, stb., amelyeket Ön is említ. Tehát nyugodtan fogyaszthatja továbbra is a paradicsomot.

Személyes véleményem, hogy pajzsmirigy alulműködése esetén kerülni kell a golyvaképző (un.: goitrogén) anyagokat tartalmazó zöldségek és gyümölcsök fogyasztását.

Fűszerek esetén nincs különösebb megszorítás, egyedül a csípős, erős fűszerek használatának kerülése lehet indokolt.

Jó egészséget kívánok! Tisztelettel: Irinyi-Barta Tünde

 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2015. július 13., 20:26; Megválaszolva: 2015. július 14., 13:02
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Normális vércukor mellett is lehet...
Pajzsmirigy,nyirok csomók
Szputnyik - Hashimoto
Inzulinrezisztencia? Esetleg...