• Terhességi epepangás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egy hete diagnosztizáltak nálam terhességi epepangást most 35 hetes vagyok és azt olvastam sok helyen hogy a terhesség 38. hetétől már károsíthatja a magzatot igaz ez?

        Dr. Deli Tamás válasza a terhesség témában

        Tisztelt Kérdező! A legújabb amerikai szülészeti szakirodalom szerint (Williams Obstetrics, 23. kiadás, 2010 – 1063-1065. o.) a terhességi epepangás egyes vizsgálatok szerint némileg valóban fokozhatja a szülészeti kockázatot. Ez kissé gyakoribb koraszülést és magzati meconiumürítéssel szövődött szülést, illetve 40 umol/l feletti epesavszint felett valamivel magsabb magzati mortalitást jelenthet. Kicsivel nagyobb lehet a szülésmegindítás és császármetszés aránya is. Néhány esetben leírtak hirtelem magzati elhalást is (egyes vizsgálatok az epesavak extrém nagy szintje mellett bekövetkező szívizomsejten belüli epesav-felszaporodást teszik ezért felelőssé). Egy másik klinikai vizsgálat nem talált semmilyen szülészeti kimenetelbeli romlást akkor, ha hetente magzatvízvizsgálat, 2 naponta magzati állapotdiagnosztikai vizsgálat (NST, keringési ultrajang) történt, a szülést pedig a 37-38. héten megindították. Mindezeket figyelembe véve – bár a magzati kockázat mértéke csak extrém kifejezett epepangás esetén tűnik mérsékelten magasabbnak – a szoros magzatiállapot-követés és kb. a 38. héten a szülés megindíása tűnik a legkisebb kockázatot rejtő útnak. Tünetileg antihisztaminok, emolliensek, ursodesoxykolsav a kezelés, kifejezett tünetek esetén pedig már plasmapheresissel is próbálkoztak eredményesen, de ez egyáltalán nem rutin eljárás. A terhesség fennmaradó részéhez és szüléshez sok sikert kívánok.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 18., 19:00; Megválaszolva: 2011. május 20., 21:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: