Dioptria téma

Milyen szemüvegkeretet válasszunk?

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2022-09-03 22:07
A szemüveg a látás egyik legfontosabb és talán legelterjedtebb segédeszköze. Nem érdemes kizárólag a divatot követni, sokkal fontosabb az egyén ízlése, stílusa. A jól megválasztott szemüvegkeret ékszer, öltöztet.

Szemüvegválasztási útmutató a megfelelő látáshoz

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2022-07-26 11:33
Szemüveg
A megfelelő szemüveg megtalálása nem csak a dioptrián múlik. Befolyásolják szokásaink, hobbink, életkorunk, de személyes preferenciáink is, hogy milyen az ideális szemüveglencse a számunkra. Útmutató a leggyakoribb mérlegelendő szempontokhoz, és a választási lehetőségekhez.

Mit kell tudni a távollátásról?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2021-12-14 22:03
Távollátás
Fiatalkorban a szemlencse még rugalmas, így a szem megfelelő alkalmazkodással egy ideig korrigálni tudja a távollátást, ám később mindenképp szükség van látáskorrekcióra.

Mire figyeljünk szemüveglencse-választáskor?

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2021-12-03 05:03
Szemüveg
A gyártók egyre szélesebb palettáját kínálják az újabbnál újabb fejlesztésű szemüveglencséknek. Miután meghatározták a dioptriát a következő feladat a szemüvegkeret és a lencse típusának kiválasztása. Ne kapkodjunk, szánjunk rá kellő időt, így sok bosszúságtól, csalódástól kímélhetjük meg magunkat. Fontos tudni, hogy nem minden lencsetípus csiszolható be az adott szemüvegkeretbe.

A kontaktlencsét viselőknek is kell(ene) szemüveg

WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus - 2021-11-23 03:03
Kontaktlencse
Ha valaki kontaktlencsét visel, az nem azt jelenti, hogy szemüvegre már nincs is szüksége többé. Bármilyen korrekciót érintő változást megelőzően egy korrekt vizsgálat kivitelezéséhez lágy lencsét viselőknek a vizsgálat előtt 12 órával már nem szabadna lencsét viselniük.

Merjünk kontaktlencsét váltani!

WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus - 2020-12-18 11:03
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lágy kontaktlencsét viselők táborában nagy számban fordulnak elő olyanok, akik évek óta ugyanazt a lencsetípust viselik.

Látásromlás

Orvos valaszol - Dr. Hangyál Éva - 2014-04-30 12:22
Az lenne a kérdésem, hogy az olvasó +1.0 D és az utcai +1.0 D között van e külömbség? Ha van mi az? Köszönettel! Zsuzsanna

Nem sok?

Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea - 2010-03-23 10:47
Szeretném megkérdezni a kedves Doktor Úr/Nő-tők, hogy két évvel ezelőtt a szemész szakorvos 2 -őt az egyik szememre és 2.5-öt a másikra ráerősített. És azóta csak romlik. Szeretném megtudni, hogy lehetett volna ennyit egyszerre rárakni? Köszönöm...

Magas dioptria

Orvos valaszol - Dr. Papp Júlia, szemész - 2009-06-15 10:03
Érdeklődni szeretnék, hogy egy éve volt retinaleválás miatt mütétem azóta visszamentem dolgozni, képernyő elött dolgozom továbbra is arra lennék kiváncsi, hogy ez mennyire árthat a szememnek -9 dioptriás szemüveget kaptam, de jól érzem benne magam