DIOPTRIA VÁLTOZÁS

Tisztelt Doktor Úr! Szemészeti kontrollon jártam nem régen. Gyermekkorom óta szemüveget hordok. Az előző szemüvegem dioptriái: joBB SPH +2 , CYL +1 AX 60 bAL: +2,5 és +0,5 cyl 110 Ax Egy új szemüveget kaptam: +1,75 , +1 cyl ax 60 és +2,25 és 0,5 cyl 105 ax értékekkel. A negyed dioptria eltérést nem kéne érezni de valami mégis fura volt. Szemész orvos írta a szemüveget. AZ optikába visszamenve kértem egy ellenőrzést, ahol másfél óra vizsgálat után felajanlottak a cserét, egy hajszalnyival jobbnak éreztem az új próbaszemüveget. Ez jóval gyengébb, Jobb +2,25 és - 1,25 cyl 150 ax a bal +2,25 -1 cyl ax 20. Bár jobbnak éreztem, aggódom, hogyan lehet hogy ilyen sokat levettek belőle, Mivel nem értettem a minusz cilinder értéket ezért bemérettem máshol és az SPH 1 és 1,25 ami jóval kevesebb a korábbiakhoz képest. Optometrista szakember csinálta a korrekciót, a szemész doktornő csak negyedet vett le. Valamiért nem éreztem jónak pedig jobban láttam vele mint a legerősebb verzióval. Hordhatom ezt vagy érdemes visszacseréltetni az első új lencsére ami sph +1,75 , +1 cyl ax 60 és sph +2,25 és 0,5 cyl 105 ax stb azaz csak negyeddel kevesebb. Nem kérdeztem rá a visszaellenőrzésnél, mennyivel másabb, ha tudom nem kérem a cserét, mert nehez volt eldönteni. Okozhat e kárt ha a sokkal gyengébbet hordom, és néha itthon illetve napszemüvegben az általam írt legelső/legerősebbet is használom. Az utolsó verziót optometrista készítette, rengeteg vizsgálat és teszt, próba után. Mégis aggódóm, mivel mikor szemműtétről érdeklődtem korábban máshol elmondták nem vállaljak csak 45 évtől a pluszost, mert később előjönnek a rejtett dioptriák. Nem fog így gyorsan visszaromlani a szemem? Mit javasol? Elég kellemetlen másodjára visszamennem, hogy mégis az első volt jó a negyeddel gyengébb a régihez képest amit csináltak. Sosem mentem még vissza sehova sem. A régiben fájt ugyan a szemem, de a monitornak tudtam be. AZ első új verziót 1 hétig hordtam, lehet túl kevés ideig, hogy megszokja a szemem? Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza a hypermetropia, távollátás, pluszos szemüveg témában

Kedves Hölgyem! Annyit kell tudnia, hogy léteznek ún. fiziológiás dioptria értékek, melyeket nagyon sokan észre sem vesznek, hiszen az agyunk kikorrigálja ezt a különbséget, ami hiányzik az éles látáshoz. Ez általában 0,5-0,75 dioptria. Vagyis, nagyon sok ember látásán nem javít az, hogy +/- 0,75 dioptriát helyeznek a szeme elé, azonban vannak olyanok, akik akár a 0,25-0,5 dioptriát is észreveszik. Az Ön által is említett + ill. - cylinder értékkel kapcsolatban: a cylinder értékhez tartozik egy "fok" is, vagyis, hogy az adott dioptria érték milyen tengelyben van. Ezt azonban megadhatjuk + ill - értékben is. (Ez attól függ, hogy melyik optikában/cégnél készül a lencse. Mondok egy példát: +2,0Dsph +1,0Dcyl 60° = +3,0Dsph -1,0Dcyl 150°. Vagyis minden cylinder dioptria értéket át lehet váltani, át lehet "forgatni". Azt gondolom, hogy nem érdemes több, különböző dioptriájú szemüveget viselnie ebben a korban, valamint, hogy ha az utolsó vizsgálat során alapos tesztelést követően elkészítettek egy Ön számára is megfelelő dioptriájú szemüveget, akkor azt érdemes viselni. Vannak olyan esetek, amikor igazából szükség van a szemüveg "megszokására", azonban ha nagyon fáj benne a feje/szeme, akkor az nem megfelelő szemüveg. Ön "pluszos" szemüveget hord, vagyis hypermetrop, vagyis távollátó. Sajnos a lézeres látásjavító műtét nem éppen az Ön esetére van kitalálva. Értem ez alatt azt, hogy amennyiben megcsináltatná a lézeres műtétet, fennáll annak a veszélye, hogy műtétet követően újra "visszaáll" a pluszos dioptria. Mindenképpen javasolnék egy cycloplegiás vizsgálatot is, ami azt jelenti, hogy a dioptria meghatározás során "normál" tágasságú pupilla mellett mért refraktív értékeket összehasonlítanám a pupillatágítás utáni értékekkel. Ez azt a célt szolgálná, hogy kiderüljön esetleg az, hogy magasabb dioptriákkal állunk-e szemben, hiszen Önnek lehet, hogy magasabb plusz dioptriája van. Remélem nem bizonytalanítottam el és segítettem! Üdvözlettel,

Kérdés: 2020. október 16., 19:24; Megválaszolva: 2020. október 17., 17:10
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Remeg egy pont a látótérben
Látótér vizsgálat
Oct vizsgàlat
Apró foltok a látótérben