DIOPTRIA VÁLTOZÁS

Tisztelt Doktor Úr! Szemészeti kontrollon jártam nem régen. Gyermekkorom óta szemüveget hordok. Az előző szemüvegem dioptriái: joBB SPH +2 , CYL +1 AX 60 bAL: +2,5 és +0,5 cyl 110 Ax Egy új szemüveget kaptam: +1,75 , +1 cyl ax 60 és +2,25 és 0,5 cyl 105 ax értékekkel. A negyed dioptria eltérést nem kéne érezni de valami mégis fura volt. Szemész orvos írta a szemüveget. AZ optikába visszamenve kértem egy ellenőrzést, ahol másfél óra vizsgálat után felajanlottak a cserét, egy hajszalnyival jobbnak éreztem az új próbaszemüveget. Ez jóval gyengébb, Jobb +2,25 és - 1,25 cyl 150 ax a bal +2,25 -1 cyl ax 20. Bár jobbnak éreztem, aggódom, hogyan lehet hogy ilyen sokat levettek belőle, Mivel nem értettem a minusz cilinder értéket ezért bemérettem máshol és az SPH 1 és 1,25 ami jóval kevesebb a korábbiakhoz képest. Optometrista szakember csinálta a korrekciót, a szemész doktornő csak negyedet vett le. Valamiért nem éreztem jónak pedig jobban láttam vele mint a legerősebb verzióval. Hordhatom ezt vagy érdemes visszacseréltetni az első új lencsére ami sph +1,75 , +1 cyl ax 60 és sph +2,25 és 0,5 cyl 105 ax stb azaz csak negyeddel kevesebb. Nem kérdeztem rá a visszaellenőrzésnél, mennyivel másabb, ha tudom nem kérem a cserét, mert nehez volt eldönteni. Okozhat e kárt ha a sokkal gyengébbet hordom, és néha itthon illetve napszemüvegben az általam írt legelső/legerősebbet is használom. Az utolsó verziót optometrista készítette, rengeteg vizsgálat és teszt, próba után. Mégis aggódóm, mivel mikor szemműtétről érdeklődtem korábban máshol elmondták nem vállaljak csak 45 évtől a pluszost, mert később előjönnek a rejtett dioptriák. Nem fog így gyorsan visszaromlani a szemem? Mit javasol? Elég kellemetlen másodjára visszamennem, hogy mégis az első volt jó a negyeddel gyengébb a régihez képest amit csináltak. Sosem mentem még vissza sehova sem. A régiben fájt ugyan a szemem, de a monitornak tudtam be. AZ első új verziót 1 hétig hordtam, lehet túl kevés ideig, hogy megszokja a szemem? Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza hypermetropia, távollátás, pluszos szemüveg témában

Kedves Hölgyem!

Annyit kell tudnia, hogy léteznek ún. fiziológiás dioptria értékek, melyeket nagyon sokan észre sem vesznek, hiszen az agyunk kikorrigálja ezt a különbséget, ami hiányzik az éles látáshoz. Ez általában 0,5-0,75 dioptria. Vagyis, nagyon sok ember látásán nem javít az, hogy +/- 0,75 dioptriát helyeznek a szeme elé, azonban vannak olyanok, akik akár a 0,25-0,5 dioptriát is észreveszik.

Az Ön által is említett + ill. - cylinder értékkel kapcsolatban: a cylinder értékhez tartozik egy "fok" is, vagyis, hogy az adott dioptria érték milyen tengelyben van. Ezt azonban megadhatjuk + ill - értékben is. (Ez attól függ, hogy melyik optikában/cégnél készül a lencse. Mondok egy példát: +2,0Dsph +1,0Dcyl 60° = +3,0Dsph -1,0Dcyl 150°. Vagyis minden cylinder dioptria értéket át lehet váltani, át lehet "forgatni". Azt gondolom, hogy nem érdemes több, különböző dioptriájú szemüveget viselnie ebben a korban, valamint, hogy ha az utolsó vizsgálat során alapos tesztelést követően elkészítettek egy Ön számára is megfelelő dioptriájú szemüveget, akkor azt érdemes viselni. Vannak olyan esetek, amikor igazából szükség van a szemüveg "megszokására", azonban ha nagyon fáj benne a feje/szeme, akkor az nem megfelelő szemüveg.

Ön "pluszos" szemüveget hord, vagyis hypermetrop, vagyis távollátó. Sajnos a lézeres látásjavító műtét nem éppen az Ön esetére van kitalálva. Értem ez alatt azt, hogy amennyiben megcsináltatná a lézeres műtétet, fennáll annak a veszélye, hogy műtétet követően újra "visszaáll" a pluszos dioptria. Mindenképpen javasolnék egy cycloplegiás vizsgálatot is, ami azt jelenti, hogy a dioptria meghatározás során "normál" tágasságú pupilla mellett mért refraktív értékeket összehasonlítanám a pupillatágítás utáni értékekkel. Ez azt a célt szolgálná, hogy kiderüljön esetleg az, hogy magasabb dioptriákkal állunk-e szemben, hiszen Önnek lehet, hogy magasabb plusz dioptriája van.

Remélem nem bizonytalanítottam el és segítettem!

Üdvözlettel,

Kérdés: 2020. október 16., 19:24; Megválaszolva: 2020. október 17., 17:10
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Ambuláns kezelőlap
jó napot! nemrég voltam szemészeten, és a leleten ez állt: státusz: Rfr mko mk tengelyben humapent tágítás után: +2.0 +2.0 Autorefr, u. V: ...
Távollátás kinőhető vagy...
16 éves vagyok. Van egy kisebb fénytörési hibám, hypermetropia. Olvastam az interneten a témáról. Mindenhol az van írva, hogy a távollátás...
Hypermetropia
Tisztelt Dr. Hangyál Éva! Szemüveges vagyok, hypermetropiát állapítottak meg régebben. Pupillatágításon kellett átesnem, a szemcsepp hatására...
Hypermetropia
Nagyon szépen köszönöm a válaszát! A státusz alatt csak a feljebbiek szerepelnek. Viszont van egy kicsi papír amin még vannak ilyen adatok. VD:...
Hypermetropia
Kedves doktornő! A szakorvosi leletemre a következőket írták. refr + 0.25 +0.25 cyl 113* + 0.50 +0.50 cyl 38* V 0.7 +1.0 +0.5 +0.5 cyl...