Dioptria kérdés

Tisztelt Doktorúr! A kérdésem ugyan nem szemészeti problémából eredő, de mégis nagy segítség lenne a szakmai válasza. Egy szerep megformálásához szemüveget kell felvennem huzamosabb ideig és a hitelesség érdekében dioptriásat. A kérdésem az lenne ha például egy -3 dioptriás szemüveghez felteszek +3 dioptriás kontaktlencsét akkor az kárt tud tenni az egyébként egészséges látásomban vagy a két dioptria 0- ra jön ki és nyugodtan viselhetem? Köszönöm a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza szemüveg, dioptria témában

Kedves Uram!

Bevallom, hogy még ilyen kérdést nem kaptam korábban. Próbálom részletesen leírni a kérdésről a véleményemet. Amennyiben az a fő cél, hogy szemüvegben legyen, akkor ún. plan üveget javasolnék, ami azt jelenti, hogy dioptria nélküli üveg van a szemüvegben. Ezt bátran viselheti, és ráadásul nincs olyan "átlag" ember, aki észreveszi a különbséget. Így kiküszöbölheti azt, hogy fájjon a feje a szerep közben, ill. a rossz látását is. (Hiszen Önnek nem kell szemüveg, de a 3 dioptriás mínuszos szemüvegben rossz lesz a komfort.) Írom mindezeket azért, mert ez esetben még pluszban egy kontaktlencsét feltenni (+3,0 dioptriásat) egyáltalán nem javasolnék. Több ok miatt sem: a, a szerep miatt beteszi, majd ha kell akkor ott a szemüveg még rendben van, azonban a szemüveget egyszer le kell venni és akkor nagyon "furcsán" fog látni, és a kontaktlencsét sem lehet "csak úgy" kikapni, hiszen nagyon fontos betartani a higiéniás lépéseket; b, a kontaktlencse viselésnek vannak szövődményei; c, azt gondolom, hogy ez túl sok "megterhelés" a szemnek/agynak egy olyan helyzetben, amikor a szemüveg viselése szükséges a szerep miatt. Nem ismerem a részleteket, hogy miért szükséges pontosan -3 dioptria, és miért nem -4 vagy -2, de szemészeti szempontból a "plan" dioptriás szemüveg véleményem szerint tökéletes erre a szerepre. (Ami azt illeti, hogy tud-e "kárt tenni" a szemében az Ön által tervezett módszer, nem tudok konkrétabb választ adni, mint a fentiek.)

Remélem segítettem!

Kérdés: 2021. március 22., 09:37; Megválaszolva: 2021. március 23., 11:02
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Homályos látás, szemfáradtság
Látásromlás oka így tisztázható?
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek