• Dioptriakülönbség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Kontaktlencse és szemüveg közti dioptriakülönbséggel kapcsolatban lenne kérdésem. 24 éves nő vagyok, 6 éves korom óta rövidlátó. 2016 nyarán jártam optikusnál, ekkor a jobb szememen -6.5-ös kontaktlencsét hordtam (cylinder: -0.75, 150 fok), a balon -5.75-öset (cyl: -0, 75, 30 fok). Az ekkori szemüvegem -6 (bal) és -7 (jobb) dioptriás volt. 2018 tavasz-nyár körül kezdtem érezni, hogy kellene erősebb kontaktlencse, illetve szemüveg (mindkettő esetében úgy éreztem, hogy a jobb romlott többet). Ekkor egyébként záróvizsga-időszakban voltam, ami egészen decemberig tartott. Novemberben mentem el az optikushoz, a bal szememre negyed dioptriával erősebb, míg a jobb szememre féllel erősebbet kaptam, erre is számítottam, így most a bal -6, a jobb -7 dioptriás. Januárban igazíttattam hozzá a szemüvegemet a lencséhez, Többször történt ilyen, viszont csak úgy, hogy mindkét szemre fél dioptriával erősebb szemüveget kaptam, mint a kontaktlencse adatai, vizsgálat nem előzte meg, januárban viszont a kontaktlencse-használatot mellőzve szemüveggel történt a bemérés. A jobb szemem esetén a kontaktlencse és a szemüveg között ¾ dioptria eltérés van, így ez szemüveg esetén -7.75 (amivel még nincs is bajom), azonban a bal szemem esetén is -7.75 lett, ezt éreztem jónak akkor, tehát jelenleg a kontaktlencsém -6-os, a szemüveg -7.75. Az optikus is mondta, hogy ez így nem oké. Lehetséges ez a majdnem 2 dioptriás különbség, illetve, hogy lencsénél csak negyeddel kaptam erősebbet (amit én egyébként jónak érzek), szemüveg esetén pedig ilyen sokkal? Most kb. ugyanúgy látok szemüveggel, mint lencsével, de nagyon aggaszt ez a nagy különbség. Talán valami szembetegség állhat e mögött? Vagy érdemesebb lenne újra megnézetni, hátha gyengébb is elég lenne? Nem tudom, hogy hosszú távon mennyire fog kontaktlencsével „hozzáromlani” kontaktlencsével a szemem a szemüveghez, úgy értem, nem-e kell majd erősebb kontaktlencse a bal szememre. A kontaktlencse értékeket jónak érzem, jól látok vele. Előre is köszönöm a válaszát!

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a szemüveg, kontaktlencse, rövidlátó témában

        Kedves Hölgyem! Amikor kontaktlencsét vagy szemüveget írunk fel, esetleg lézeres szemműtétre korrigáljuk ki a pácienst különböző szempontokat veszünk figyelembe. Például egy lézeres szemműtét előtt (akár) a maximális korrekciót tesszük fel, tekintettel arra, hogy a páciens szaruhártyáját kezelik ilyenkor. Azokban az esetekben, amikor kontaktlencsét illesztenek más dioptriájút kap a páciens, azzal szemben, mintha szemüveget kapna. Ennek az az oka, hogy a szemüveg lencséje a szemünk előtt van 1-2 cm-el ugyebár, míg a kontaktlencse a szemünk felszínére illeszkedik. Tehát, ebben a két esetben a lencsék máshova vetítik a képet a retinán, ezért fontos, hogy gyakori, hogy a két esetben más-más a dioptria. Mivel Ön nagyfokú rövidlátó, ezért nehéz kérdés, hogy ki kell-e minden esetben korrigálni 100%-ra a szemeit, nem-e elégséges a 90% is, amit "kényelmesebben" viselhet. Az nem éppen szerencsés, ha mindig fáj a feje vagy szédül egy szemüvegtől. Nem gondolom, hogy szembetegség áll a háttérben. Azt is tudnia kell, hogy a különböző automata refraktométerek (amivel bemérik a szemeit) különböző (bár nem jelentős) értékeket mérnek, vagyis vannak "jobb, pontosabb" gépek, és kevésbé. Így leírva tényleg soknak érzem én is az 1, 75 dioptria értékkülönbséget, de valamekkora különbség biztosan van. Ha nagyon zavarja ez a helyzet megnézhetik újból, de mindenképpen javasolt a rendszeres kontroll is! Remélem segítettem! Üdvözlettel,

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. február 10., 15:45; Megválaszolva: 2019. február 14., 11:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: