Csecsemőkori dobálás

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr, kisfiunk jelenleg 28 hónapos, és a napokban olvastam egy cikket a csecsemőkori rázás, dobálás ártalmasságáról. Az miatt aggódom, hogy kisfiam csecsemőkorában sokat volt dobálva (esti fürdés előtt mindig ez volt a játék) . Kérdésem az lenne, hogy az esetleges ártalmaknak mik a tünetei, előfordulhat-e, hogy semmi külső jele nem volt, és mégis bajt okoztunk. Megítélésem szerint kisfiam egészséges, nyugodt, jókedélyű kisgyerek. Amiben le van maradva kortársaihoz képest, az a beszéd. Mindent megért, és mutogatással, stb. ő is elég jól megérteti magát velünk, de csak az elmúlt néhány hétben kezdett rendszeresebben gagyogni, illetve van 2-3 egyszerű szó, amit mondogat. Kicsit talán késedelemben van önállóság és szobatisztaság terén is, de ez utóbbi kettőben valószínűleg nekem is részem van. Látszana így utólag, ha akkoriban bajt okozott volna a dobálás? Összefügghet ezzel pl. a késői beszédfejlődés? Logopédus ismerősöm tanácsára rendszeresen görgetjük őt pokrócban, állítólag az ilyen jelegű mozgások stimulálják a beszédközpontot is. Lehetséges, hogy esetleg ezzel sem teszünk jót? (Ezt kb. fél éve csináljuk napi szinten.) Mindenesetre a fiam imádja, mindig ő kéri, hogy görgessük. Szereti általában véve a nagymozgásos játékokat is, pl. csúszdázás, mászókázás, hintázás. Válaszát köszönöm!

Dr. Kerekes Éva válasza elmaradás beszédfejlődésben témában

Tisztelt Érdeklődő!

A játékos dobálás, amit a gyermek is élvez, és "felkészül" rá az izmaival, tartásával, általában nem ártalmas. A pokrócban görgetés biztosan nem. Az adott szakirodalom a megrázott gyermek kórképnél azt érti, mikor az ideges és fáradt, rossz esetben agresszív szülő erőteljesen megrázza a még tehetetlen csecsemőt úgy, hogy a feje, nyaka előre-hátra rándul. ilyenkor az apró úgynevezett híderek megszakadnak és apró bevérzések alakulnak ki. Ez az alapja a koponyasérülés kapcsán jelentkező agyrázkódásnak is. A megrázott gyermek tünetei valóban nem feltűnőek.

Az ön által felsorolt játékok általában nem ártalmasak, sőt, a szerető szülő és a gyermek között játék a lehető legjobb fejlesztő módszer.

Mellékesen elmondanám, hogy 28 hónaposan egy kisfiú még nem beszél és nem szobatiszta...További szeretetteljes együttlétet és sok mozgalmas játékot kívánok!

Kérdés: 2012. december 03., 09:03 ;Megválaszolva: 2012. december 07., 15:07
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Gyereknek céklalé
VUR miatti visszatérő húgyuti...
7 hónapos baba-remegés
Magas Immunglobulin A
Van e teendő?