Alkotmánybíróság téma

Mégsem jönnek a gyógyszerautomaták?

MTI

A gyógyszerautomaták üzemeltetését lehetővé tevő rendelet megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól (Ab) a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK). A testület szerint a készülékek nem felelnek meg a gyógyszerforgalmazás szabályainak.

Van recept az új vényre

Független Hírügynökség

Bár az Alkotmánybíróság megsemmisítette a vények adattartalmát szabályozó miniszteri rendeletet, az egészségbiztosító mégis bevezeti az új formátumú vonalkódos recepteket. Az alkotmánybírák szerint túl sok és felesleges a vényeken szereplő információ.

Alkotmányellenes feltüntetni a vényen a beteg nevét, lakcímét és TAJ-számát

MTI

Az Alkotmánybíróság (Ab) hét elején hozott határozatában megsemmisítette két egészségügyi miniszteri rendelet egy-egy, a betegek adatainak kezelését szabályozó rendelkezését 2009. december 31-i hatállyal - tájékoztatta Sereg András, a testület sajtófőnöke csütörtökön az MTI-t.

A TB-mentők csalódottak

Független Hírügynökség

Csalódottan vették tudomásul a TB-mentő népszavazást kezdeményezők az Alkotmánybíróság (AB) elutasító döntését, amellyel nem értenek egyet - hangzott el a félmillió aláírást összegyűjtő szervezetek keddi közös sajtótájékoztatóján.

Visszaállítják az orvoslátogatói díjat

Független Hírügynökség

Legkésőbb október közepén benyújtja a kormány a parlamentnek az egészségügy átalakításával kapcsolatos törvénymódosító csomagot - tájékoztatta a Népszabadságot Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke.

A döntés nem érinti az ellátás struktúráját

Független Hírügynökség

Az Egészségügyi Minisztérium tudomásul vette, hogy kedden az Alkotmánybíróság megsemmisítette a kórházi kapacitásokat szabályozó 2006-os törvény egyes rendelkezéseit.

Megsemmisítették a kórháztörvény egyes rendelkezéseit

Független Hírügynökség

Az Alkotmánybíróság kedden megsemmisítette az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi 132. törvény, vagyis a kórháztörvény egyes rendelkezéseit, valamint az azok végrehajtására kiadott egészségügyi miniszteri rendeletet.

Dönt az Alkotmánybíróság a kórháztörvényről

Független Hírügynökség

Kedden délelőtt hirdeti ki nyilvánosan az Alkotmánybíróság a kórháztörvény egyes rendelkezéseinek alkotmányosságával kapcsolatos határozatát. Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló, azaz a kórháztörvény miatt még tavaly januárban fordult a taláros testülethez az MDF.

Újra lesz orvoslátogatói díj

Független Hírügynökség

Bár az Alkotmánybíróság júniusban megsemmisítette, az egészségügyi tárca az orvoslátogatói díj visszaállítását kezdeményezi. A gyártók szerint a díj diszkriminatív, nem jár érte ellenszolgáltatás sem.

Eltörölték az adókötelezettséget

Független Hírügynökség

Eltörölte az Alkotmánybíróság a "gyógyszerismertetők", azaz a céges orvoslátogatók után fizetendő, havi 416 ezer forintos regisztrációs díjat. A díj a gyógyszergazdaságossági törvény 2007. január elsejei hatályba lépése óta volt érvényben.