• Élelmiszercímke témájú cikkek

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Az élelmiszercímkék fontos információval szolgálnak a vásárlók számára a megvenni kívánt termékről, és segítenek egészségesebben táplálkozni, ezért nem árt azokat még a boltban átolvasni. Cukormentes? Energiaszegény? Gluténmentes? Kinek és mire érdemes odafigyelnie vásárlás során?
        Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
        Mennyiség, származási ország, tápérték, adalékanyagok, E-számok - folytathatnánk a sort. Milyen információkkal kell ellátni az élelmiszerek címkéjét? Mit jelentenek a rövidítések? Kell-e tartanunk az E-számoktól? Részletesen az élelmiszercímkék kötelező elemeiről és azok jelentéséről.
        Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
        Az egészséges táplálkozás már jóval azelőtt elkezdődik, hogy leülnénk az asztalhoz és a szánkba vennénk az első falat ételt vagy az első korty italt. Jóval megelőzi a tervezett menü és a bevásárló lista összeállítása, illetve maga a bevásárlás. Az, hogy milyen termékek kerülnek a kosarunkba nagyban meghatározza étrendünk minőségét. Az élelmiszerek címkéin számos olyan értékes információt megtalálunk, amelyek segíthetnek az egészséges táplálkozás okos megvalósításában.
        Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
        Ezidáig kizárólag hazánkban létezett az élelmiszerek diabetikus felirattal, illetve narancssárga pöttyel való megjelölése, amelyet 2016. július 20-tól – egy EU-s rendelkezés egységesítési szándéka folytán - Magyarországon megszüntetnek. A változás a fogyasztók számára kihívást jelent, hiszen az ezen időpont után gyártott termékek esetében csak az élelmiszercímkén feltüntetett részletes adatokból tájékozódhatnak.
        orvostkeresek.hu
        Nagy segítség az étel allergiások és étel intoleranciások számára, hogy 2014. december 13-tól kötelezővé vált az allergének jelölése az előre nem csomagolt élelmiszereken is, így egy vendéglátó egységben és a csemege pultból kapott élelmiszereken esetében is kötelező információt szolgáltatni az allergénekkel kapcsolatban.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Az adalékanyagok szót meghallva általában egészségre káros, mesterséges vegyületek jutnak eszünkbe, amelyeket azért adnak az élelmiszerekhez, hogy általuk befolyásolják, javítsák a termék minőségét, állagát, eltarthatóságát.
        MTI
        Sok esetben nem bizonyítottak tudományosan egyértelműen azok a kedvező egészségügyi hatások, amelyeket az európai uniós tagállamokban kapható élelmiszereken tüntetnek fel - állapította meg a héten Brüsszelben ismertetett véleményében az EU élelmiszerbiztonsági hivatala (EFSA).