Veseátültetés és alkoholfogyasztás

Medipress
megjelent:

Holland kutatók az alkoholfogyasztás hatásait vizsgálták vese transzplantáción átesett betegeken.

Kiderült, hogy a mérsékelt alkoholizálás jótékonyan befolyásolja a cukorbetegséget és csökkenti az idő előtti halálozás kockázatát. A vizsgálatot a Groningeni Orvosi Egyetemen 600 transzplantált bevonásával végezték. Az alkoholfogyasztási szokásaikat vizsgálva kiderült, hogy a betegek 48%-a egyáltalán nem, 16%-a alkalomszerűen, 35%-a mérsékelten és 1%-a rendszeresen, nagy mennyiségben iszik alkoholt.

A betegek állapotát hét évig kísérték figyelemmel és kiderült, hogy a rendszeresen, kis mennyiséget fogyasztók körében a többi csoporthoz képest 67%-kal kisebb az esélye az átültetés utáni cukorbetegségnek, ill. az idő előtti halálozás kockázata is csökkent. A kutatás vezetője Dorien M. Zelle szerint felül kell vizsgálni az eddigi álláspontot, miszerint a transzplantáción átesettek tartózkodjanak az alkoholtól. Így nem csak az életmódbeli szigorú szabályokon lehet enyhíteni, hanem kiaknázhatóvá válik a jótékony hatás is.

Szervadományozás - Hazai szabályozás
Hazánkban a jogszabályok alapján a szervadományozással kapcsolatban az ún. „feltételezett beleegyezés” elve érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén szerveit, szöveteit felhasználják szervátültetés céljára, akkor feltételezhető az illető beleegyezése és a szervek eltávolítása elvégezhető.
A szervadományozás hazai szabályozásáról

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.