• Veseátültetés és alkoholfogyasztás

    Szerző: Medipress

    Holland kutatók az alkoholfogyasztás hatásait vizsgálták vese transzplantáción átesett betegeken.

    Hirdetés

     Hazai szabályozás


    Hazánkban a jogszabályok alapján a szervadományozással kapcsolatban az ún. „feltételezett beleegyezés” elve érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén szerveit, szöveteit felhasználják szervátültetés céljára, akkor feltételezhető az illető beleegyezése és a szervek eltávolítása elvégezhető.
    A szervadományozás hazai szabályozásáról>>

    Kiderült, hogy a mérsékelt alkoholizálás jótékonyan befolyásolja a cukorbetegséget és csökkenti az idő előtti halálozás kockázatát. A vizsgálatot a Groningeni Orvosi Egyetemen 600 transzplantált bevonásával végezték. Az alkoholfogyasztási szokásaikat vizsgálva kiderült, hogy a betegek 48%-a egyáltalán nem, 16%-a alkalomszerűen, 35%-a mérsékelten és 1%-a rendszeresen, nagy mennyiségben iszik alkoholt.

    A betegek állapotát hét évig kísérték figyelemmel és kiderült, hogy a rendszeresen, kis mennyiséget fogyasztók körében a többi csoporthoz képest 67%-kal kisebb az esélye az átültetés utáni cukorbetegségnek, ill. az idő előtti halálozás kockázata is csökkent. A kutatás vezetője Dorien M. Zelle szerint felül kell vizsgálni az eddigi álláspontot, miszerint a transzplantáción átesettek tartózkodjanak az alkoholtól. Így nem csak az életmódbeli szigorú szabályokon lehet enyhíteni, hanem kiaknázhatóvá válik a jótékony hatás is.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2010.11.25 18:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Amikor káros a sok folyadék

    Nap mint nap azt halljuk, hogy fogyasszunk sok folyadékot. A nagy mennyiségű folyadék fogyasztásának akár káros hatásai is lehetnek. Az állandó szomjúság és a fokozott vízfelvétel a szervezet kóros működését jelezheti.

    A szív útja: egy fiatal mentős filmje járja be az internetet!

    Halottat operálunk, hogy életet menthessünk. Ez a meglepő mondat is elhangzik abban a mindenre kiterjedő, látványos és informatív rövidfilmben, amely a transzplantációról szól.

    A vesemedencerák tünetei és kezelése

    A vesemedence daganata a vesekelyheket, vesemedencét bélelő hámból indul ki. A vesemedence és a vesevezeték daganatai a ritkább urológiai daganatok közé tartoznak.

    Májkárosodás - Hogyan lehet megítélni a súlyosság fokát?

    A máj károsodása alatt a májsejtek pusztulását, működésének csökkenését értjük. Szerencsére a jó regenerációs kapacitás miatt, ha az ártalom időben megszűnik, a funkció tökéletesen rendeződik, az eltérés nyom nélkül gyógyulhat.

    A zsákvese kezelése és a megelőzés lehetőségei

    A zsákvese, más néven hydronephrosis a vesemedence és a vesekelyhek kóros tágulatát jelenti, mely a vizelet elfolyásának akadályozottsága következtében alakul ki. A vese üregrendszerében megnövekedett nyomás hosszú távon a veseállomány pusztulásához vezet. A kezelés a vizeletelfolyási akadály megszüntetését célozza, mely műtéttel vagy a húgyúti tükrözés során lehetséges.

    A veseátültetés

    A veseátültetés és a művesekezelés egymás alternatívái ami a beteg életben tartását illeti, ugyanakkor a művesekezelés nem pótolja teljes mértékben a vese élettani funkcióját (renin-angiotensin rendszer, eritropoetin).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.