A marihuána hererákot okoz

Független Hírügynökség
megjelent:

A rendszeres marihuánaszívóknál kétszer nagyobb a hererák kockázata, mint azoknál, akik nem élnek a fűvel, állapították meg amerikai kutatók. Akik régóta vagy gyakran füveznek, azoknál a hereráknak általában a legagresszívebb formája alakul ki.

Az amerikai kutatók a Cancer című orvosi lapban megjelent beszámolója szerint 369, 18-44 éves hererákos férfit kérdeztek az esetleges marihuánaszívásról. Az adatokat csaknem 1.000 egészséges kontrollszemély adataival vetették össze.

Az egyéb ismert kockázati tényezők kiszűrése után egyértelművé vált, hogy a marihuánaszívás 70 százalékkal növelheti a hererák veszélyét. A rendszeresen, vagy gyerekkor óta füvezőknél pedig kétszer nagyobb a hererák kockázata azokhoz képest, akik sosem szívtak marihuánát.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a kamasz szervezet érzékenyebb azokra a vegyi anyagokra, amelyek a marihuánában találhatók.

A hererák a fiatal felnőttkori rákos megbetegedések közül a leggyakoribb. Európában és Észak-Amerikában magasabb a hererák előfordulási aránya, mint máshol, de ennek oka ismeretlen.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.