Farfekvés, hasmenés - Szülés előtti aggodalmak

Szerző: WEBBeteg

"Előző vizsgálatokon még fejjel lefelé volt, most 32 hetesen már farfekvésű a második babám. Van esély rá,hogy megfordul még? Első szülésemet erős hasmenés kísérte, okozhatta ezt a málnalevél-tea?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdése.

Visszafordulhat még a farfekvéses baba?

Második gyermekemet várom, előző UH vizsgálatokon még fejjel lefelé volt, most 32 hetesen farfekvésű. Előző terhességemmel összehasonlítva rengeteget mozog a baba.Van esély rá,hogy megfordul még? Ha nem, akkor biztosan császárra kerül sor? Így, hogyha a feneke marad lent, lassabb lesz a tágulás-vajúdás-szülés mintha a koponyája lenne elől? Emiatt elképzelhető túlhordás? Honnan fogom megtudni, ha esetleg megfordult?
A másik kérdésem: első terhességem alatt a 34. héttől ittam a málnalevélteát. A vajúdásom 5 órás volt, rendkívül erős hasmenéssel, hányással és bélgörcsökkel. Okozhatta a tea ezeket a panaszokat?

Kedves Kérdező!

A málnalevél tea hatása nem gondolom, hogy ennyire erőteljes lett volna, ez sokszor csupán alkati dolog. Valahol szerencsés is, hogy "csak" 5 órát vajúdott egy 24 órás helyett... Szerintem nyugodtan igya a teát a 36. hét után. A hasmenés, hányás bizony járhat a szüléssel (tea nélkül is), mert a méhösszehúzódások hatására kisebb hashártya izgalom is kialakul, ami a kellemetlen tüneteket okozza.

A másik, hogy a baba azért mozog olyan sokat, és tud fordulni is, mert még több a helye.

Az, hogy farfekvés marad-e, vagy megfordul csak a szüléskor derül ki. (Meg persze a 38. hetes UH-on) Amikor azt érzi, hogy nagyon intenzíven mozog a baba, akkor van esély rá, hogy éppen fordul.

Mivel már szült egy gyermeket, jó eséllyel szülheti meg a babát akkor is, ha farfekvésű.

Ez persze nagyon sok dologtól függ, pl. a lábak helyzetétől, a baba méreteitől, egyéb rizikófaktoroktól, az előző baba méretétől, ezt mind akkor tudják korrekten megítélni, amikor szülés közelében van, vagy megindult a szülés. Ne izguljon, minden jót!

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Veszélyes medencék Veszélyes medencék

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben nyáron.

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Mit és mennyit igyanak a kismamák és...

A vizet nem hiába hívják éltető elemnek a Föld és az emberi szervezet számára is. A víz valamennyi élő szervezet fő alkotórésze, az emberi test...

Gyógynövényekkel a szoptatásért

A leghagyományosabb gyógynövénykészítmények, a teák között is találhatunk olyanokat, amelyek létjogosultsága nem vonható kétségbe. Ilyen a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.