Petesejt téma

A petesejtekre ártalmatlanok a COVID-19 elleni antitestek

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

A koronavírus-fertőzés, a COVID-19 betegség alatt kialakult ellenanyag nem befolyásolja negatívan a petefészkekben lévő tüszőket.

Gyereket szeretnék - Honnan tudom, hogy van-e peteérésem?

Nőgyógyászati Központ - Dr. Lőrincz Ildikó, nőgyógyász, endokrinológus

Az ember, ha gyermeket szeretne, mindent megtesz annak érdekében, hogy mihamarabb megtörténjen a várva várt fogantatás. Azonban olykor megesik, hogy már egy év próbálkozás után is csalódás éri a párt - ekkor természetesen mindenki elgondolkozik azon, vajon hol lehet a hiba?

Mitől függ, hogy megtermékenyül-e a petesejt?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Ha egy egészséges férfi és nő gyermeket szeretnének, mitől függ, hogy megtermékenyül-e a petesejt? Egészségesek, peteéréskor együtt vannak akkor miért nem jön össze egyből a bébi? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Teszt a férfi meddőség genetikai okának kimutatására

Dr. Debreceni Diána, Dr. Csenki Marianna

A statisztikák alapján világszerte egyre több kisbaba születik lombikbébi program segítségével. A meddőséget a legtöbben női problémának tartják, pedig ma már tudjuk, hogy az esetek 40 százalékban a gyermekáldás elmaradásának hátterében a férfi egészségügyi problémája szerepel.

Üszögterhesség - mola terhesség

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Az üszögterhesség – más néven mola terhesség – a méhlepény jóindulatú tumorrá fejlődése. Akkor következik be, mikor a megtermékenyített petesejt egy extra adag apai kromoszómát tartalmaz, s így a normális esetben méhlepénnyé váló sejtek szőlőfürtszerű ciszták halmazává alakulnak.

Hormonteszttel megmondható, milyen gyorsan ketyeg a biológiai óra?

MTI

Vérteszttel megállapítható, milyen gyorsan jár a nők biológiai órája - állítják skót kutatók. A hormonvizsgálat azt is megjósolhatja, mennyi ideig lehet még termékeny egy nő.

Hány petesejt szükséges a sikeres megtermékenyítéshez?

MTI

Mintegy tizenöt petesejtet kell leszívni egyetlen menstruációs ciklus leforgása alatt ahhoz, hogy a legnagyobb legyen az esélye a lombikbébi kezelés általi teherbe esésnek - jelentették be szerdán brit szakemberek.

Hogyan zajlik a petesejt-adományozás?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt

Szakmai becslések szerint 150 ezerre tehető a terméketlenséggel küzdő párok száma hazánkban. A meddőség kezelésének egy ritkábban emlegetett formája a petesejt donáció, más néven petesejt-adományozás.

Videotechnikával válogatják az embriókat

Medipress

Egy új videotechnika (time-lapsed video) segítheti a tudósokat abban, hogy a lombikban megtermékenyített petesejtek közül kiválasszák a legéletképesebbet, számolnak be új eredményeikről Standford-i kutatók.

Mitől öregednek el a petesejtek?

MTI

A nők életkorának előrehaladtával a rendellenes petesejtekért egy fehérje szintjének csökkenése a felelős - jelent meg a BBC hírportálján.