Babát vár a méhátültetett nő

Versys Clinics
megjelent:

Sikeres volt a mesterséges megtermékenyítés, Derya végre anya lehet. Több portál beszámolt arról, hogy a világ első méhátültetett nője, Derya Sert méhébe mesterségesen megtermékenyített embriót ültettek, akkor azonban még nem lehetett biztosan tudni, hogy sikeres volt-e a beavatkozás.

A legújabb vizsgálatok eredményei alapján azonban a fiatal nő orvosa, Mustafa Unal bejelentette: „Örömünkre szolgál tájékoztatni önöket, hogy gyermeket vár. Bár a mostani csupán a terhesség kezdeti periódusa, reméljük, hogy minden rendben megy majd egészen a végéig.”

„Egészséges gyermeket szeretnénk, nem számít, hogy lány vagy fiú lesz. Isten segítségével gyermekünk születhet, köszönhetően ennek az eljárásnak” – nyilatkozta egy brit lapnak Derya férje, Mustafa Sert, aki elárulta azt is, ha a baba fiú lesz, akkor az Omer nevet kapja majd, Omer Ozkan sebészorvos után, aki csapatával a méhátültetést végezte.

Derya Sert

A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról

A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző mesterséges megtermékenyítési technikák, vagy más, a fogamzóképességet helyreállító eljárások segítségével. A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról

Sikerült!

„Hosszú ideje folynak klinikai kutatások, állatkísérletek abból a célból, hogy a méhátültetés a humán reprodukcióban is elérhető legyen. Bár bizonyos állatkísérletek eredményei reményt keltőek voltak, jelentős áttörés eddig mégsem nem történt. Nagy várakozással fogadtuk a sikeres törökországi eset beszámolóját, de mindenképpen meg kell várni a terhesség kiviselésének végét. A méhátültetésen kívül több olyan módszert sikerült már sikeresen bevezetni, amely elősegítette a fertilitási képességüket elvesztő meddő párok számára a gyermekvállalást.” – tudhattuk meg Dr. Vereczkey Attila meddőségi és endoszkópos specialistától.

A szakember szerint bizonyos genetikai rendellenességek sajnos azzal a következményekkel járhatnak, hogy az ivarszervek részben, vagy akár teljesen hiányoznak, illetve nem fejlődnek ki megfelelően, ezért az ilyen rendellenességgel született férfiak és nők számára hazánkban az örökbefogadás volt az egyedüli lehetőség a sikeres gyermekvállalásra. A másik megoldást – ahol a jogszabályok lehetővé tették – a béranyaság jelentette, ez azonban Magyarország mellett több más európai országban is tiltott eljárásnak minősül.

Nem szabad megfeledkezni azonban azokról a gyermekre vágyó párokról sem, akiknek reprodukciós rendszere tökéletesen kifejlődött, később azonban valamilyen károsodásnak lett kitéve, így elvesztették a termékenységüket. Ilyen lehet férfiak esetében a fizikai sérülés, a nők esetében pedig az egyre gyakoribbá váló endometriózis válhat akadályává a sikeres gyermekvállalásnak. A rákos megbetegedésekben sajnos mindkét nem érintett, a kemoterápia pedig többnyire olyan mértékben károsítja a reprodukciós rendszert, hogy a későbbiekben nem jön létre a kívánt gyermekáldás. Magyarországon egy éve indult az első fertilitás prezervációval foglalkozó munkacsoport, amely a rákos megbetegedésben szenvedő, és a súlyos betegséggel sikeresen megküzdő a pácienseknek jelenthet megoldást a gyermekvállalásra.

„Ma már számos orvosszakmai módszer ismert világszerte, amely segíti a rákos megbetegedéssel küzdő páciensek termékenységének megőrzését ezek közé tartozik a spermafagyasztás – amely minden kemoterápia előtt ajánlott -, valamint a petesejt és embriófagyasztás is. Most pedig azért küzdünk, hogy a petefészekszövet-fagyasztás, amelynek segítségével a kemoterápiát követően jó eséllyel helyreállítható a nők termékenysége, egyelőre még csak kísérleti fázisban, de szintén elérhető legyen hazánkban”– tudhattuk meg Dr. Vereczkey Attilától, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet onkofertilitás munkacsoportjának vezetőjétől.

(Versys Clinics)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.