• Dupla méhű nő egészséges ikreket hozott a világra

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Annak a valószínűsége, hogy egy anya két méhéből ikerpár szülessen egy az ötmillióhoz. A duplaméhűség tulajdonképpen egy betegség, amely meddőséghez vezethet.

    A 24 éves floridai Andrea Barbosa 2011. szept. 15-én hozta világra Nathan és Natalie nevű ikreit. A fiatal nőnek két méhe van (uterus didelphys), ami rendkívül ritkán fordul elő, 2200 nő közül csupán egynél.

    Hirdetés

    A terhesség hetedik hetében derült ki, hogy Andrea mindkét méhében egy-egy magzat fejlődik.  A nő először nagyon meglepődött, de örömmel várta a különleges babák érkezését.

    A kisfiú és a kislány, akik 2,49 és 2,55 kilogramm súllyal születtek, külön-külön fejlődtek a nő méheiben. A kisbabák a terhesség 36. hetében császármetszéssel születtek meg. Az anya és a babák egyaránt jól vannak. A párnak már van egy két éves kislánya.

    Dupla méh


    Ha "csak" a méhből van kettő, általában nem is veszik észre, egészen a terhességig. A dupla méh gyakoribb azoknál a nőknél, akik maguk is koraszülöttek voltak. A méh ugyanis eredetileg két kamrából áll, amelyek egy idő után egyesülnek, így hozva létre az uterust. Ha ez az egyesülés nem történik meg, akkor jön létre olyan rendellenesség, mint a dupla méh. Sok nő számára ez semmilyen gondot nem okoz, azonban néhányan rendszeres, a szokásosonál erősebb menstruációs fájdalomról számoltak be.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: shortnews.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2011.10.07 15:47, Megjelenés: 2011.10.07 15:47
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Csecsemőgondozás

    Csecsemőgondozás

    B. M., szakfordító

    Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak? Mire figyeljünk?

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    Fertőzések a terhesség alatt

    Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

    10 dolog, amivel segíthetjük, hogy egészséges terhességünk legyen a jövőben

    Amikor valaki elhatározza, hogy kisbabát szeretne, sokszor megfogalmazódik az a gondolat is, hogy vajon mit tehetnénk, hogy egészséges terhességünk és egészséges újszülöttünk legyen. Van néhány egyszerű dolog, amire könnyen odafigyelhetünk, és kevés odafigyeléssel is sokat tehetünk magunkért és a kisbabánkért is.

    Panaszok terhesség idején: tudnivalók a haskeményedésről

    A has keményedésével járó jelenséget a méh simaizomzatának összehúzódása okozza, amely a terhesség bármely szakaszában létrejöhet. Rendkívül fontos a fogantatás utáni 40 terhességi hét alatt bekövetkező haskeményedést okozó méhösszehúzódások ismerete és helyes értékelése, így a kóros méhösszehúzódások időben felismerhetők és kezelhetők.

    Csoda? Igazi kihívás? Négyes ikrek születése hazánkban

    Igen ritka a természetes úton fogant négyes ikrek születése hazánkban. 600 ezer terhességre jut egy – mondja prof. dr. Bánhidy Ferenc szülész-nőgyógyász, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese, akinek 2013. novemberében volt az első ilyen beavatkozása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.