• A nőkre veszélyesebb az angina

    Szerző: Medipress

    A nőknek háromszor akkora esélyük van arra, hogy a súlyos angina (szívtáji fájdalom) következtében súlyos koszorúér-betegség alakuljon ki esetükben, amely a nyugati világban a nők egyik leggyakoribb haláloka.

    A tanulmány során kanadai kutatók 23 771 érfestéssel diagnosztizált beteget vizsgáltak. Hatvan év feletti nők esetén a legsúlyosabb (IV. osztályú) angina 21 százalékkal jelentett magasabb kockázatot a súlyos koszorúérbetegség kialakulása szempontjából, mint férfiaknál, míg 60 év alatt 11 százalékos volt a kockázatnövekedés.

    Hirdetés

    Csoportosítva az egyéb fennálló tényezőket, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a dohányzás és az életkor, a IV. osztályú angina a súlyos koszorúér-betegség kialakulása szempontjából 82 százalékos kockázatnövekedést eredményezett nőknél, míg mindössze 28 százalékosat férfiak esetén.

    Ezzel szemben általában véve férfiaknál nagyobb volt a súlyos koszorúérbetegség kialakulásának valószínűsége, mint nőknél (37, illetve 22 százalék), a kialakulás azonban idősebb korra volt jellemző (70, illetve 66 év). A Journal of Internal Medicine júliusi számában megjelent tanulmány a koszorúérbetegséggel foglalkozik, mely a nyugati világban a nők egyik legfontosabb haláloka – a daganatos betegségek mellett. Ezzel szemben a koszorúérbetegséget még mindig inkább a férfiak betegségének tartják.

    A Catherine Kreatsoulas és a hamiltoni McMaster Egyetem (Ontario) munkatársai által végzett tanulmány a jövőben fontos lehet a gyakorló orvosok számára annak eldöntésében, ki kerüljön koszorúér-festéses vizsgálatra.

    (medipress)

    Módosítva: 2010.07.29 23:17, Megjelenés: 2010.07.29 23:17
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Magasvérnyomás-betegségem van?

    A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) napjainkban és a jövőben is nagy jelentőségű népegészségügyi probléma lesz. A kórkép a lakosság 30-45%-át érinti, előfordulása az életkor előrehaladtával fokozatosan nő. Magas morbiditása és mortalitási kockázata miatt a korai felismerés és megfelelő kezelés kiemelten fontos a betegek számára.

    Agyi érelmeszesedés

    Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

    Szorító mellkasi fájdalom - Mikor forduljon orvoshoz?

    A mellkas közepén érzett szorító jellegű, esetleg a bal vállba és állkapcsokba sugárzó fájdalom szívkoszorúér betegség jele.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.