Amikor a szív megszakad... - Orvosilag mit jelent?

MTI
megjelent:

Ha valakinek valóban meghasad a szíve, kicsi az esélye a túlélésre, bár a korszerű szívgyógyászatnak köszönhetően ez az esély is rendkívüli mértékben megnőtt az utóbbi időkben. Szófordulatként gyakran előfordul, hogy azt mondjuk: valamiért vagy valakiért megszakad a szívünk.

Az ilyen tragikus esemény az orvostudományban azonban igen ritka: legtöbbször heveny szívinfarktus szövődménye. A nemzetközi szívgyógyászat évek óta igyekszik pontosan fölmérni az életveszélyes helyzet előfordulását. Megbízható adatok gyűjtésére tíz éve indították el az angol elnevezése alapján GRACE-nek keresztelt tanulmányt, amelynek eredményeit most ismertette az arra szervezett munkacsoport.

A kutatás keretében 2000. januárjától hét év tapasztalatait összegezték, 60 198, heveny szívroham miatt sürgősségi ellátásra beszállított beteg sorsáról beszámolva. Európa, Észak- és Dél Amerika, Ausztrália és Új Zéland 117 kórházának összesített adatait az European Heart Journalban közölték.

A bal kamra fala kiszakad

Ha megszakad a szív, az általában a bal szívkamra falának kiszakadását jelenti. Ritkábban a szív két kamrája közötti fal, a sövény kilyukadása következik be. Az előzmény általában szívinfarktus: a koszorúér elzáródásának következtében az általa vérrel ellátott szívizomzat elhal, és többnyire néhány nap múlva hirtelen kiszakad.

A megtört szív szindróma

A megtört szív szindróma nem más, mint a szív ideiglenes betegsége olyan stresszhelyzet hatására, mint például valamely szerettünk elvesztése. Sokan, akik ebben a betegségben szenvednek, hirtelen mellkasi fájdalmakra panaszkodnak, s azt hiszik, szívinfarktusuk van. Ezeket a tüneteket a stresszhelyzetre válaszul termelődő hormonok okozzák.
A megtört szív szindróma>>

Ez súlyos helyzet, mert a vér nagy nyomással kiáramlik a szívburokba, kitölti azt, és ezáltal a vérkeringés igen erősen akadályozottá válik. Ezt csak gyors fölismerés és azonnali szívsebészeti beavatkozás esetén lehet túlélni - napjainkban ez jó néhányszor sikerül is.

A GRACE munkacsoport betegei között 0,45 százalékban fordult elő meghasadt szív, amely leggyakrabban infarktus következményeként jelent meg. A halálozási arány még a legkiválóbban fölszerelt klinikákon is 58 százalékos volt. Rendkívüli eredmény viszont, hogy az utóbbi évtizedek megelőző, gyógyszeres kezelése lényegesen csökkentette a szívfal átszakadásának előfordulási gyakoriságát.

A heveny szívinfarktus korai fölismerése, a koszorúerek műtéti és szívkatéteres kezelése óta a szívroham ilyen szövődménye lényegesen ritkább. A régebbi statisztikákhoz viszonyítva a GRACE tanulmány adatai is a szívgyógyászat jelentős fejlődését bizonyítják.

A szívinfarktus tünetei

A szívinfarktus a szívizom egy részének elpusztulása a vérellátás elégtelenné válása miatt. Szemben az agyi infarktussal (stroke), amely lehet vértelen és vérzéses, a szívinfarktus vértelen (ischaemiás), vagyis kialakulásakor egy véralvadék hirtelen elzár vagy erősen beszűkít egy artériát a szívben. Régen a szívinfarktus többször volt halálos kimenetelű, mint napjainkban. Noha a tünetek jobb felismerésének és a kezelés javulásának köszönhetően a szívinfarktust elszenvedők többsége túléli a heveny fázist, szívinfarktus után hosszabb időre rosszabb életminőséggel és a szív eredetű elhalálozás fokozott kockázatával kell számolni.
A szívinfarktus tünetei>>

(MTI)

Cikkajánló

Visszérbetegség
Visszérbetegség

Hogyan alakulhat ki a visszeresség?

Izomláz
Izomláz

Pihentessük vagy dolgozzunk rá?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.