• Miért fontos a szűrővizsgálat?

    Szerző: Rizikoriado

    A RizikóRiadó Program 2010 hatására úgy tűnik, hogy egyre többen érzik úgy, valóban tehetnek saját és mások egészségének megőrzése érdekében. Nincsenek ezzel máshogy hazánk híres színészei sem, akik szinte kötelességüknek érezték csatlakozni a kezdeményezéshez, hogy ezúton hívják fel a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének fontosságára. A RizikóRiadó első állomása Szeged, ahol a program által biztosított szűrővizsgálatokon többek között Gregor Bernadett is részt vett.

    A közös ügyet sajátjukként felvállaló színészek elérkezettnek látták az idejét, hogy felvegyék a küzdelmet a magasvérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések más rizikófaktorai ellen. Ennek megkönnyítése érdekében Szívhezszóló Kampánykörút elnevezésű road showja során az ország 7 nagyvárosának színházaiba is ellátogat a RizikóRiadó, ahol a művészeknek különböző szűrővizsgálatok révén lehetőségük adódik megtenni az első lépést egy egészségesebb élet felé.

    Hirdetés

    A budapesti Madách Színház, a debreceni Csokonai Színház, a pécsi Petőfi Színház, a kecskeméti Katona József Színház, valamint a Veszprémi, Miskolci és Szegedi Nemzeti Színház művészei úgy gondolták, hogy népszerűségükre támaszkodva hatékonyabban segíthetik az edukáció gyorsabb terjedését. A Szívhezszóló kampánykörút első állomásaként ma délelőtt Szegeden járt a RizikóRiadó, ahol a Szegedi Nemzeti Színház színészei a szűrővizsgálatok mellett egy sajtótájékoztató keretében is igyekeztek felhívni az emberek figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre. „A RizikóRiadó nagyszerű ötlet. Mindig is érdekeltek a körülöttem élő emberek, és próbálom megfejteni, ki miért így vagy úgy éli életét, miért nem figyel az intő jelekre, miért nem ismeri saját testét, határait.” – vélekedett a Programról Vajda Júlia, a színház Liszt Ferenc-díjas operaénekese.

      Diabétesz teszt

    Még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség egyes embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek.
    Töltse ki Diabétesz tesztünket! >>
    Prof. Dr. Froster Tamás, a Magyar Kardiológusok Társaságának /MKT/ elnöke a sajtótájékoztatón sokadszor hívta fel a figyelmet arra, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések továbbra is a vezető haláloknak számítanak világszerte. Ugyanakkor az elnök kiemelte, hogy Magyarországon 2,5-szer többen veszítik életüket kardiovaszkuláris megbetegedésben, mint Franciaországban, Angliában, vagy Németországban. A Társaság elnöke fontosnak érzi a színészek közreműködését a programban, hiszen az ő segítségükkel lényegesen hatékonyabban ér el az MKT üzenete az emberekhez, miszerint a szürővizsgálat életet menthet.

    "Közismert személyiségek" is tesztelték magukat

     Szisztolés és diasztolés érték
    Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki (szisztolés vérnyomás), a második a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja (diasztolés vérnyomás). Bővebben a vérnyomás értékekről>>
    A road show során a közismert színészek vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérésen vesznek részt, követendő példát állítva a lakosság és elsősorban a veszélyeztetettek számára. Szegeden Gregor Bernadett színésznő is kiemelte a rendszeres kivizsgálás jelentőségét, és a sajtótájékoztató után ő maga is csatlakozott a szűrésen részt vevők táborához. A művésznő az érdeklődőknek elmondta, hogy igyekszik mindent megtenni egészsége megőrzéséért, különösen azóta, hogy a színpadon rosszul érezte magát és félbe kellett szakítani az előadást. Hogy hasonló helyzet ne fordulhasson elő, a színésznő rendszeresen mozog, futni jár, hiszen nemcsak saját magával, hanem – édesanya – lévén gyermekeivel szemben is felelősséggel tartozik.

    A RizikóRiadó szegedi állomásán 170 szűrővizsgálatot végeztek, az esetek majdnem mindegyikében a mért értékek nem haladták meg a kritikus szintet. Azonban Nagy Lászlónak, a Szegedi Nemzeti Színház ügyvezető igazgatójának vérnyomásmérésekor a készülék 170 Hgmm feletti értéket mutatott, így az igazgatót Prof. Dr. Forster Tamás a nagyobb baj megelőzése érdekében további kivizsgálás céljából a szegedi Kardiológiai Intézetbe utalta.

    Miért szükségesek a szűrővizsgálatok?

    A szűrővizsgálatok azt a célt szolgálják, hogy feltárják a részt vevők egészségi állapotát és felhívják a figyelmet a lehetséges veszélyekre. Ennek révén a program a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának rizikófaktorait igyekszik mérsékelni, elsősorban a vérnyomás csökkentését a középpontba állítva, ugyanakkor nem megfeledkezve más fontos kockázati tényezőkről sem. Ez utóbbiak közzé tartozik a mozgásszegény életmód, valamint az egészségtelen táplálkozás is, amely komoly gondokat okoz felnőtt és gyermekkorban egyaránt. Ahogy azt a szűrésen a közvéleménnyel is megosztotta, a rendszeres mozgás egészségmegőrző szerepét Czár Gergely, a Szegedi Nemzeti Színház balettművésze kardinális fontosságúnak tartja.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az egész program során nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek egészségtudatos nevelésére, és ezáltal a magasvérnyomás betegség kockázati tényezőinek csökkentésére is. Király Levente, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas színművész, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja is üdvözölte a kezdeményezést, hiszen a következő generációk oktatását ő is szívügyének érzi: „Örülök azoknak, akik mindezt tudatosítják az emberekben, a fiatalságban, azaz segítenek élni!”

    Király Leventét személyes érintettsége is motiválta arra, hogy a sajtótájékoztatón felszólaljon, és felhívja a közvélemény figyelmét a prevenció fontosságára. „Én is beleestem abba a hibába, hogy nem vigyáztam eléggé magamra, még akkor sem, ha lehetett volna. Most már, egy komoly betegség után, és talán nem későn, de még időben kaptam el magam.

    Ezek a dolgok nagyon megszívlelendőek.” Éppen ezért a színművész arra kér mindenkit, hogy vegye igénybe a rizikószűrések biztosította lehetőséget, valamint válassza az egészségesebb életvitelt, hiszen csak ezúton előzhetőek meg a szív- és érrendszeri betegségek okozta tragédiák.

     A vérnyomásértékek osztályozása
    Kategória
    Szisztolés nyomás (Hgmm)
     Diasztolés nyomás (Hgmm)
    Optimális vérnyomás
    < 120
    < 80
    Normális vérnyomás
    120-129
    80-84
    Emelkedett-normális vérnyomás
    130-139
    85-89
    Kóros vérnyomás - hipertónia
    140 <
    90 <
    I. fokozat (enyhe hipertónia)
    140-159
    90-99
    II. fokozat (középsúlyos)
    160-179
    100-109
    III. fokozat (súlyos hipertónia)
    > = 180
    > = 110
    Izolált diasztolés hipertónia
    < 140
    > 89
    Izolált szisztolés hipertónia
    > = 140
    < 90

    (Rizikoriado)

    Legutóbb frissült: 2010.04.07 16:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kardióösvényt alakítottak ki a Normafán

    A Budapest XII. kerületében található túraútvonal elsősorban szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, valamint cukorbetegek számára készült, de egészséges embereknek is ajánlják betegségmegelőzés vagy állapotfelmérés céljából.

    Magas vérnyomás és az ischaemiás szívbetegség

    Epidemiológiai vizsgálatok bebizonyították, hogy a magas vérnyomás az egyik fő rizikótényezője a koszorúér-betegség kialakulásának. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel való csökkenése az ischaemiás szívbetegség előfordulását 21 százalékkal csökkenti a kezelés megkezdése előtti értékhez viszonyítva.

    Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

    A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

    A metabolikus szindróma kialakulása

    Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ennek szövődményeként pedig a cukorbetegség mellé magas vérnyomás, infarktus, stroke is társul.

    Ezért fontos figyelnie a túlzottan alacsony vércukorszintre!

    Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezhet hipoglikémiás állapot, bár előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is. Fontos figyelnie a változásra, mert súlyosabb esetben csökken az agy cukorellátottsága, amely szédülést, koncentrációs zavart, látászavart, epilepsziás rohamot vagy akár kómát okozhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztja meg a legfontosabbakat.

    Gyermekvállalás krónikus betegségekkel

    Magyarországon nagyon sok fogamzóképes korú nő él együtt krónikus betegségekkel, ez nagyban megnehezíti, de nem teszi lehetetlenné a gyermekvállalást.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.