Miért fontos a szűrővizsgálat?

Rizikoriado
megjelent:

A RizikóRiadó Program hatására úgy tűnik, hogy egyre többen érzik úgy, valóban tehetnek saját és mások egészségének megőrzése érdekében. Nincsenek ezzel máshogy hazánk híres színészei sem, akik szinte kötelességüknek érezték csatlakozni a kezdeményezéshez. A RizikóRiadó első állomása Szeged, ahol a program által biztosított szűrővizsgálatokon többek között Gregor Bernadett is részt vett.

A közös ügyet sajátjukként felvállaló színészek elérkezettnek látták az idejét, hogy felvegyék a küzdelmet a magasvérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések más rizikófaktorai ellen. Ennek megkönnyítése érdekében Szívhezszóló Kampánykörút elnevezésű road showja során az ország 7 nagyvárosának színházaiba is ellátogat a RizikóRiadó, ahol a művészeknek különböző szűrővizsgálatok révén lehetőségük adódik megtenni az első lépést egy egészségesebb élet felé.

A budapesti Madách Színház, a debreceni Csokonai Színház, a pécsi Petőfi Színház, a kecskeméti Katona József Színház, valamint a Veszprémi, Miskolci és Szegedi Nemzeti Színház művészei úgy gondolták, hogy népszerűségükre támaszkodva hatékonyabban segíthetik az edukáció gyorsabb terjedését. A Szívhezszóló kampánykörút első állomásaként ma délelőtt Szegeden járt a RizikóRiadó, ahol a Szegedi Nemzeti Színház színészei a szűrővizsgálatok mellett egy sajtótájékoztató keretében is igyekeztek felhívni az emberek figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre. „A RizikóRiadó nagyszerű ötlet. Mindig is érdekeltek a körülöttem élő emberek, és próbálom megfejteni, ki miért így vagy úgy éli életét, miért nem figyel az intő jelekre, miért nem ismeri saját testét, határait.” – vélekedett a Programról Vajda Júlia, a színház Liszt Ferenc-díjas operaénekese.

Prof. Dr. Froster Tamás, a Magyar Kardiológusok Társaságának /MKT/ elnöke a sajtótájékoztatón sokadszor hívta fel a figyelmet arra, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések továbbra is a vezető haláloknak számítanak világszerte. Ugyanakkor az elnök kiemelte, hogy Magyarországon 2,5-szer többen veszítik életüket kardiovaszkuláris megbetegedésben, mint Franciaországban, Angliában, vagy Németországban. A Társaság elnöke fontosnak érzi a színészek közreműködését a programban, hiszen az ő segítségükkel lényegesen hatékonyabban ér el az MKT üzenete az emberekhez, miszerint a szürővizsgálat életet menthet.

"Közismert személyiségek" is tesztelték magukat

A road show során a közismert színészek vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérésen vesznek részt, követendő példát állítva a lakosság és elsősorban a veszélyeztetettek számára. Szegeden Gregor Bernadett színésznő is kiemelte a rendszeres kivizsgálás jelentőségét, és a sajtótájékoztató után ő maga is csatlakozott a szűrésen részt vevők táborához. A művésznő az érdeklődőknek elmondta, hogy igyekszik mindent megtenni egészsége megőrzéséért, különösen azóta, hogy a színpadon rosszul érezte magát és félbe kellett szakítani az előadást. Hogy hasonló helyzet ne fordulhasson elő, a színésznő rendszeresen mozog, futni jár, hiszen nemcsak saját magával, hanem – édesanya – lévén gyermekeivel szemben is felelősséggel tartozik.

A RizikóRiadó szegedi állomásán 170 szűrővizsgálatot végeztek, az esetek majdnem mindegyikében a mért értékek nem haladták meg a kritikus szintet. Azonban Nagy Lászlónak, a Szegedi Nemzeti Színház ügyvezető igazgatójának vérnyomásmérésekor a készülék 170 Hgmm feletti értéket mutatott, így az igazgatót Prof. Dr. Forster Tamás a nagyobb baj megelőzése érdekében további kivizsgálás céljából a szegedi Kardiológiai Intézetbe utalta.

Szisztolés és diasztolés érték
Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki (szisztolés vérnyomás), a második a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja (diasztolés vérnyomás). Bővebben a vérnyomás értékekről

Miért szükségesek a szűrővizsgálatok?

A szűrővizsgálatok azt a célt szolgálják, hogy feltárják a részt vevők egészségi állapotát és felhívják a figyelmet a lehetséges veszélyekre. Ennek révén a program a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának rizikófaktorait igyekszik mérsékelni, elsősorban a vérnyomás csökkentését a középpontba állítva, ugyanakkor nem megfeledkezve más fontos kockázati tényezőkről sem. Ez utóbbiak közzé tartozik a mozgásszegény életmód, valamint az egészségtelen táplálkozás is, amely komoly gondokat okoz felnőtt és gyermekkorban egyaránt. Ahogy azt a szűrésen a közvéleménnyel is megosztotta, a rendszeres mozgás egészségmegőrző szerepét Czár Gergely, a Szegedi Nemzeti Színház balettművésze kardinális fontosságúnak tartja.

Az egész program során nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek egészségtudatos nevelésére, és ezáltal a magasvérnyomás betegség kockázati tényezőinek csökkentésére is. Király Levente, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas színművész, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja is üdvözölte a kezdeményezést, hiszen a következő generációk oktatását ő is szívügyének érzi: „Örülök azoknak, akik mindezt tudatosítják az emberekben, a fiatalságban, azaz segítenek élni!”

Király Leventét személyes érintettsége is motiválta arra, hogy a sajtótájékoztatón felszólaljon, és felhívja a közvélemény figyelmét a prevenció fontosságára. „Én is beleestem abba a hibába, hogy nem vigyáztam eléggé magamra, még akkor sem, ha lehetett volna. Most már, egy komoly betegség után, és talán nem későn, de még időben kaptam el magam.

Ezek a dolgok nagyon megszívlelendőek.” Éppen ezért a színművész arra kér mindenkit, hogy vegye igénybe a rizikószűrések biztosította lehetőséget, valamint válassza az egészségesebb életvitelt, hiszen csak ezúton előzhetőek meg a szív- és érrendszeri betegségek okozta tragédiák.

A vérnyomásértékek osztályozása
Kategória
Szisztolés nyomás (Hgmm)
Diasztolés nyomás (Hgmm)
Optimális vérnyomás
< 120
< 80
Normális vérnyomás
120-129
80-84
Emelkedett-normális vérnyomás
130-139
85-89
Kóros vérnyomás - hipertónia
140 <
90 <
I. fokozat (enyhe hipertónia)
140-159
90-99
II. fokozat (középsúlyos)
160-179
100-109
III. fokozat (súlyos hipertónia)
> = 180
> = 110
Izolált diasztolés hipertónia
< 140
> 89
Izolált szisztolés hipertónia
> = 140
< 90

(Rizikoriado)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.