Miért fontos a szűrővizsgálat?

Szerző: Rizikoriado

A RizikóRiadó Program 2010 hatására úgy tűnik, hogy egyre többen érzik úgy, valóban tehetnek saját és mások egészségének megőrzése érdekében. Nincsenek ezzel máshogy hazánk híres színészei sem, akik szinte kötelességüknek érezték csatlakozni a kezdeményezéshez, hogy ezúton hívják fel a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének fontosságára. A RizikóRiadó első állomása Szeged, ahol a program által biztosított szűrővizsgálatokon többek között Gregor Bernadett is részt vett.

A közös ügyet sajátjukként felvállaló színészek elérkezettnek látták az idejét, hogy felvegyék a küzdelmet a magasvérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések más rizikófaktorai ellen. Ennek megkönnyítése érdekében Szívhezszóló Kampánykörút elnevezésű road showja során az ország 7 nagyvárosának színházaiba is ellátogat a RizikóRiadó, ahol a művészeknek különböző szűrővizsgálatok révén lehetőségük adódik megtenni az első lépést egy egészségesebb élet felé.

A budapesti Madách Színház, a debreceni Csokonai Színház, a pécsi Petőfi Színház, a kecskeméti Katona József Színház, valamint a Veszprémi, Miskolci és Szegedi Nemzeti Színház művészei úgy gondolták, hogy népszerűségükre támaszkodva hatékonyabban segíthetik az edukáció gyorsabb terjedését. A Szívhezszóló kampánykörút első állomásaként ma délelőtt Szegeden járt a RizikóRiadó, ahol a Szegedi Nemzeti Színház színészei a szűrővizsgálatok mellett egy sajtótájékoztató keretében is igyekeztek felhívni az emberek figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre. „A RizikóRiadó nagyszerű ötlet. Mindig is érdekeltek a körülöttem élő emberek, és próbálom megfejteni, ki miért így vagy úgy éli életét, miért nem figyel az intő jelekre, miért nem ismeri saját testét, határait.” – vélekedett a Programról Vajda Júlia, a színház Liszt Ferenc-díjas operaénekese.

Diabétesz teszt

Még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség egyes embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek.
Töltse ki Diabétesz tesztünket! >>

Prof. Dr. Froster Tamás, a Magyar Kardiológusok Társaságának /MKT/ elnöke a sajtótájékoztatón sokadszor hívta fel a figyelmet arra, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések továbbra is a vezető haláloknak számítanak világszerte. Ugyanakkor az elnök kiemelte, hogy Magyarországon 2,5-szer többen veszítik életüket kardiovaszkuláris megbetegedésben, mint Franciaországban, Angliában, vagy Németországban. A Társaság elnöke fontosnak érzi a színészek közreműködését a programban, hiszen az ő segítségükkel lényegesen hatékonyabban ér el az MKT üzenete az emberekhez, miszerint a szürővizsgálat életet menthet.

"Közismert személyiségek" is tesztelték magukat

Szisztolés és diasztolés érték
Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki (szisztolés vérnyomás), a második a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja (diasztolés vérnyomás). Bővebben a vérnyomás értékekről>>

A road show során a közismert színészek vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérésen vesznek részt, követendő példát állítva a lakosság és elsősorban a veszélyeztetettek számára. Szegeden Gregor Bernadett színésznő is kiemelte a rendszeres kivizsgálás jelentőségét, és a sajtótájékoztató után ő maga is csatlakozott a szűrésen részt vevők táborához. A művésznő az érdeklődőknek elmondta, hogy igyekszik mindent megtenni egészsége megőrzéséért, különösen azóta, hogy a színpadon rosszul érezte magát és félbe kellett szakítani az előadást. Hogy hasonló helyzet ne fordulhasson elő, a színésznő rendszeresen mozog, futni jár, hiszen nemcsak saját magával, hanem – édesanya – lévén gyermekeivel szemben is felelősséggel tartozik.

A RizikóRiadó szegedi állomásán 170 szűrővizsgálatot végeztek, az esetek majdnem mindegyikében a mért értékek nem haladták meg a kritikus szintet. Azonban Nagy Lászlónak, a Szegedi Nemzeti Színház ügyvezető igazgatójának vérnyomásmérésekor a készülék 170 Hgmm feletti értéket mutatott, így az igazgatót Prof. Dr. Forster Tamás a nagyobb baj megelőzése érdekében további kivizsgálás céljából a szegedi Kardiológiai Intézetbe utalta.

Miért szükségesek a szűrővizsgálatok?

A szűrővizsgálatok azt a célt szolgálják, hogy feltárják a részt vevők egészségi állapotát és felhívják a figyelmet a lehetséges veszélyekre. Ennek révén a program a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának rizikófaktorait igyekszik mérsékelni, elsősorban a vérnyomás csökkentését a középpontba állítva, ugyanakkor nem megfeledkezve más fontos kockázati tényezőkről sem. Ez utóbbiak közzé tartozik a mozgásszegény életmód, valamint az egészségtelen táplálkozás is, amely komoly gondokat okoz felnőtt és gyermekkorban egyaránt. Ahogy azt a szűrésen a közvéleménnyel is megosztotta, a rendszeres mozgás egészségmegőrző szerepét Czár Gergely, a Szegedi Nemzeti Színház balettművésze kardinális fontosságúnak tartja.

Az egész program során nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek egészségtudatos nevelésére, és ezáltal a magasvérnyomás betegség kockázati tényezőinek csökkentésére is. Király Levente, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas színművész, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja is üdvözölte a kezdeményezést, hiszen a következő generációk oktatását ő is szívügyének érzi: „Örülök azoknak, akik mindezt tudatosítják az emberekben, a fiatalságban, azaz segítenek élni!”

Király Leventét személyes érintettsége is motiválta arra, hogy a sajtótájékoztatón felszólaljon, és felhívja a közvélemény figyelmét a prevenció fontosságára. „Én is beleestem abba a hibába, hogy nem vigyáztam eléggé magamra, még akkor sem, ha lehetett volna. Most már, egy komoly betegség után, és talán nem későn, de még időben kaptam el magam.

Ezek a dolgok nagyon megszívlelendőek.” Éppen ezért a színművész arra kér mindenkit, hogy vegye igénybe a rizikószűrések biztosította lehetőséget, valamint válassza az egészségesebb életvitelt, hiszen csak ezúton előzhetőek meg a szív- és érrendszeri betegségek okozta tragédiák.

A vérnyomásértékek osztályozása
Kategória
Szisztolés nyomás (Hgmm)
Diasztolés nyomás (Hgmm)
Optimális vérnyomás
< 120
< 80
Normális vérnyomás
120-129
80-84
Emelkedett-normális vérnyomás
130-139
85-89
Kóros vérnyomás - hipertónia
140 <
90 <
I. fokozat (enyhe hipertónia)
140-159
90-99
II. fokozat (középsúlyos)
160-179
100-109
III. fokozat (súlyos hipertónia)
> = 180
> = 110
Izolált diasztolés hipertónia
< 140
> 89
Izolált szisztolés hipertónia
> = 140
< 90

(Rizikoriado)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rovarfóbia (entomofóbia) Rovarfóbia (entomofóbia)

Okok és kezelési lehetőségek. Mit tehet, ha ezzel a problémával küzd?

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Magas vérnyomás és az ischaemiás...

Epidemiológiai vizsgálatok bebizonyították, hogy a magas vérnyomás az egyik fő rizikótényezője a koszorúér-betegség kialakulásának. Vizsgálatok...

Többszázezer már felismert...

Hazánkban 100 000 lakosra számítva 7700 szív- és érbeteg él. Ennek a számnak közel fele koszorúér-betegség.

Hogyan csökkenthető a magas...

A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz...

Amit rosszul tudunk a magas...

Mind a mai napig számos tévhit kering a köztudatban a magas vérnyomással kapcsolatban. Az alábbiakban ezeket a félreértéseket oszlatjuk el.

Miért gyakoribb a trombózis...

Tudományos tapasztalat, hogy az életkor növekedésével fokozódik a véralvadás, így tehát arra lehet számítani, hogy egyre több vérrög képződik...

Munkahelyi stressz okozta magas...

Intenzív szellemi terhelés közben (például vezetői tréningek), a vérnyomásom 146/95-re megy fel. Tíz perc pihenés után lemegy 125-130/80-ra....

A magas vérnyomás és a...

A magas vérnyomás gyakran észlelhető kórkép diabetesben szenvedő betegeknél. Fontos kiemelni, hogy a magas vérnyomás szempontjából az 1-es és a 2...

Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos...

A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.