A nyaki elhízás növeli az infarktus kockázatát

Szerző: MTI

Az ing gallérmérete sokat elárulhat arról, milyen nagy viselőjének az esélye arra, hogy szívinfarktust kapjon. Az összefüggés magyarázatát az Amerikai Szív Társaság kongresszusán adták a Framingham Heart Study kutatói.

A II. világháború befejezése után fölfigyeltek arra, hogy a korábban ritka szívinfarktus igen gyorsan a legtöbb halálhoz vezető népbetegséggé vált. Egy amerikai kisváros, Framingham a koszorúér-betegség kutatásának központja lett, ahol 1948-ban ötezernél több felnőtt vállalta, hogy részt vesz a tanulmányban, mely ma már az induláskor megvizsgáltak unokáin is folyik.

Évtizedek alatt az ott élők három generációjának vizsgálata, egészségi állapotának követése sok fontos ismerettel szolgált a szív- és érbetegségek okainak tisztázására. Most érdekes adatokat ismertetett Jimmy Bell és munkacsoportja. Azt vizsgálta, hogyan függ össze a nyakkörfogat a koszorúér-betegség kockázatával.

Ellenőrizze magát!

 • BMI - testtömeg kalkulátor
 • Kalóriatáblázat
 • Energiaszükséglet
 • Régóta bizonyított, hogy az elhízás fontos rizikófaktora az infarktusnak és az agyi katasztrófák bekövetkeztének. A kutatók most azt nézték, van-e jelentősége annak, hogy a zsírtöbblet a test melyik területén a legkifejezettebb.

  Már korábban is sok adat jelezte, hogy a hasi zsírfölhalmozódás fokozott veszéllyel jár.

  Jimmy Bell és munkatársai azt vizsgálták, hogy a test felső részének jól mérhető részén, a nyakon megjelenő zsírszövet hogyan függ össze a koszorúér-betegség fontos kockázati tényezőivel.

  Zsírszövet a nyakon - összefügg a "jó" koleszterinnel

  A vizsgálatban 3300 férfi és nő vett részt, akiknek átlagos életkora 51 év volt. A nők nyakának átmérője átlagosan 34,2 cm-nek, a férfiaké 40,5 cm-nek bizonyult.

  A kutatók azt nézték, hogy a nyakkörfogat mennyire függött össze a "rossz" és a "jó" vérkoleszterin mennyiségével, illetve a vércukorszinttel és a haskörfogattal.

  Ha a nyak körfogata az átlagnál három centivel nagyobb volt, az a férfiaknál 2,3 milligrammal kevesebb "jó" koleszterint jelentett, a nőknél ez a romlás 2,7 milligramm volt.

  A "jó", a HDL koleszterin azért fontos, mert elszállítja a koleszterint a májba, ezért az nem rakódhat le az erek falába.

  A "rossz" koleszterin szintje nem függött össze a nyak vastagságával, de a nagyobb gallér magasabb vércukorral járt együtt.

  A kutatók fölhívták a figyelmet, hogy a nyakkörfogat mérése egyszerű és gyors eszköze lehet az infarktuskockázat becslésének.

  (MTI)

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  Hasi zsírréteg - Ezekkel a...

  A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása...

  Miért kell kezelni az elhízást? A...

  Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Milyen...

  Súlyos probléma - Az elhízás és a...

  Számos olyan érvet lehetne felsorakoztatni, ami amellett szól, hogy a túlsúly káros az egészségre. A nagyszámú cikknek, vizsgálatnak köszönhetően...

  Az elhízás kezelési lehetőségei

  Inkább fogyjon kevesebbet tartósan, mint többet, amit visszaszed! A testtömeg lassú, folyamatos csökkentése (kb. heti fél, egy kilogramm) a...

  Életmódváltással a túlsúly ellen

  Az egészséges testtömeg eléréséhez általában javítani kell a táplálkozáson, fokozni kell a mozgást és gyakran életvezetési változtatásra is...

  Szedhetik-e a szívbetegek az...

  Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.