A nyaki elhízás növeli az infarktus kockázatát

MTI
megjelent:

Az ing gallérmérete sokat elárulhat arról, milyen nagy viselőjének az esélye arra, hogy szívinfarktust kapjon. Az összefüggés magyarázatát az Amerikai Szív Társaság kongresszusán adták a Framingham Heart Study kutatói.

A II. világháború befejezése után fölfigyeltek arra, hogy a korábban ritka szívinfarktus igen gyorsan a legtöbb halálhoz vezető népbetegséggé vált. Egy amerikai kisváros, Framingham a koszorúér-betegség kutatásának központja lett, ahol 1948-ban ötezernél több felnőtt vállalta, hogy részt vesz a tanulmányban, mely ma már az induláskor megvizsgáltak unokáin is folyik.

Évtizedek alatt az ott élők három generációjának vizsgálata, egészségi állapotának követése sok fontos ismerettel szolgált a szív- és érbetegségek okainak tisztázására. Most érdekes adatokat ismertetett Jimmy Bell és munkacsoportja. Azt vizsgálta, hogyan függ össze a nyakkörfogat a koszorúér-betegség kockázatával.

Ellenőrizze magát!

Régóta bizonyított, hogy az elhízás fontos rizikófaktora az infarktusnak és az agyi katasztrófák bekövetkeztének. A kutatók most azt nézték, van-e jelentősége annak, hogy a zsírtöbblet a test melyik területén a legkifejezettebb.

Már korábban is sok adat jelezte, hogy a hasi zsírfölhalmozódás fokozott veszéllyel jár.

Jimmy Bell és munkatársai azt vizsgálták, hogy a test felső részének jól mérhető részén, a nyakon megjelenő zsírszövet hogyan függ össze a koszorúér-betegség fontos kockázati tényezőivel.

Zsírszövet a nyakon - összefügg a "jó" koleszterinnel

A vizsgálatban 3300 férfi és nő vett részt, akiknek átlagos életkora 51 év volt. A nők nyakának átmérője átlagosan 34,2 cm-nek, a férfiaké 40,5 cm-nek bizonyult.

A kutatók azt nézték, hogy a nyakkörfogat mennyire függött össze a "rossz" és a "jó" vérkoleszterin mennyiségével, illetve a vércukorszinttel és a haskörfogattal.

Ha a nyak körfogata az átlagnál három centivel nagyobb volt, az a férfiaknál 2,3 milligrammal kevesebb "jó" koleszterint jelentett, a nőknél ez a romlás 2,7 milligramm volt.

A "jó", a HDL koleszterin azért fontos, mert elszállítja a koleszterint a májba, ezért az nem rakódhat le az erek falába.

A "rossz" koleszterin szintje nem függött össze a nyak vastagságával, de a nagyobb gallér magasabb vércukorral járt együtt.

A kutatók fölhívták a figyelmet, hogy a nyakkörfogat mérése egyszerű és gyors eszköze lehet az infarktuskockázat becslésének.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.