• Eisenmenger-szindróma

    Dr. Molnár Dóra
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

    Az Eisenmenger-szindróma a ve­leszületett szívbetegségekhez köthető tüdőartériás hipertónia ritkán előforduló legsúlyosabb formája. Leggyakrabban a jobb és bal szívfél közötti sövényhiány áll a háttérben, de a kis és nagy vérkör erei közötti rendellenes összeköttetés vagy komplex veleszületett szívfejlődési hiba is okozhatja.

    A pitvari vagy kamrai válaszfalon található lyukon a vér a bal szívfélből a jobb szívfélbe folyik át, megterhelve a tüdőkeringést, megnövelve a tüdőerekben a nyomást (shunt: kóros összeköttetés van a szív jobb és bal fele között). Amikor a bal szívfélből a jobb szívfélbe átáramló vér mennyisége olyan nagy, hogy a kis vérkörben a nyomás eléri vagy meghaladja a nagyvérköri nyomást, akkor kétirányúvá válik vagy megfordul a shunt áramlás. Ilyenkor az elhasznált, oxigénszegény vér a nagy vérkörbe kerül. Az oxigénhiány következtében alakul ki kék ajak, illetve bőrszín (ezt cianózisnak nevezzük) az egyéb szövődmények mellett.

    Hirdetés

    Tünetek

    Cianózis, dobverőujj, óraüveg köröm. Légzési nehezítettség nyugalomban is. Szapora szívverés, eszméletvesztés is előfordulhat, ödéma is megjelenhet. Gyakori általános tünetek is fellépnek: fejfájás, köhögés, véres köpet, fáradékonyság, kifejezett izzadékonyság is felhívhatja a bajra a figyelmet.

    Diagnózis

    Kikérdezés, fizikális vizsgálat után EKG, amely legtöbbször jellegzetes eltéréseket mutat. Szívultrahang a jobb szívfélben uralkodó magasabb nyomás következményeit mutatja, gyakran a shunt is látható. A terhelhetőség mérésére a 6 perces sétatesztet alkalmazhatják. Az anatómiai viszonyok pontos tisztázására és egyéb elváltozások kimutatására CT- és MRI-vizsgálatot is végezhetnek, szívkatéterezés is történik a legtöbb esetben.

    Az Eisenmenger-szindróma következtében cianózis, magas vörösvérsejtszám alakul ki. Szívelégtelenség, ritmuszavar, véres köpet, stroke, az alacsony oxigénszint miatt szervkárosodás (például veseelégtelenség) is létrejöhet. Hirtelen halálhoz is vezethet a betegség.

    Kezelési lehetőségek

    A veleszületett szívfejlődési rendellenességek lehetőség szerinti korai műtéti kezelése segíthet megelőzni vagy csökkenteni a kóros áramlási és nyomásviszonyok okozta szervkárosodásokat. Az Eisenmenger-szindróma nem gyógyítható, a végleges megoldásra csak műtéti úton van mód, mely lehet tüdőtranszplantáció együtt a szív műtéti korrek­ciójával, vagy együttes tüdő- és szívtranszplantáció. A gyógyszeres kezelés fő célja a tünetek csökkentése és az életminőség javítása, a betegek gondozása az erre szakosodott centrumokban történik. Szinte naponta jelennek meg újabb és újabb terápiás lehetőségek az orvostudomány minden területén, ezért a veleszületett szívfejlődési rendellenességgel felnövők életminősége és életkilátásai folyamatosan javulnak a gyógyító eljárások fejlődésének köszönhetően.

    Olvasson tovább! A szívfejlődési rendellenességekről

    Dr. Molnár Dóra, kardiológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
    Felhasznált irodalom: Dr. Bálint Hajnalka: Eisenmenger-szindrómás beteg komplex problémája, Orvostovábbképző szemle 2014.04.28.

    Módosítva: 2019.10.16 18:34, Megjelenés: 2019.10.16 18:34
   • Cikkajánló

    A torokfájás

    A torokfájás

    Dr. Osikóczki Orsolya

    Torokfájás esetén otthon csak akkor kúrálja magát, ha nincs láza.

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön ismeri a migrén okait és megelőzési lehetőségeit? Tesztelje tudását!

    Mennyit mozogjanak intenzíven a szívbetegek? Felmérés 32 ezer páciens adatai alapján

    Mint köztudott, a szív- és érrendszeri betegségek a világ első számú gyilkosai, évente 17,9 millió halálesetet okozva. Az sem újdonság, hogy a beavatkozás után minden orvos azt javasolja, hogy a páciens mozogjon, tartsa karban az érrendszerét és a szívizomzatot. Csakhogy: mennyit is mozogjunk?

    Szívbeteg vagy? Vigyázz: a téli szmog veszélyes

    Nem csak a tiszta víz, hanem a tiszta levegő is egyre nagyobb értékké válik napjainkban. Láttunk már elrettentő példákat egyes kínai nagyvárosokból, sőt a napokban az indiai Mumbayban (korábban: Bombay) egy élelmes vállalkozótól 15 percnyi „tiszta levegőt” 5 dollárért lehetett megvásárolni, amelyet egy tartályból egy maszkon keresztül szívhatott be az utca fuldokló embere.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.