A nők és az anginás fájdalom

MTI
megjelent:

Koszorúér-szűkület nélkül is gyakran éreznek anginás fájdalmat a nők - állapította meg egy új tanulmány. Az angina pektorisz az a gyötrő mellkasi nyomás, szorítás, amely elsősorban fizikai munka, terhelés közben jelenik meg, amikor valamelyik fontos koszorúér beszűkül.

Anginás mellkasi fájdalom fizikai terhelés nélkül is jelentkezhet

Nőknél azonban ez akkor sem ritka, amikor a koszorúér görcsösen összehúzódik, pedig nincs benne szűkület. Az utóbbi évek vizsgálatai bizonyították, hogy ma már több nő hal meg koszorúér-betegségben, mint férfi. 1959-ben mutatták ki először azt, hogy fizikai terhelés nélkül is előfordul a szervi szívbetegekéhez hasonló mellkasi fájdalom a koszorúér-szűkületre utaló EKG-eltéréssel. Hamar bizonyították, hogy az ilyen betegeknek a fizikai teherbírása szinte zavartalan, csak időnként, nyugalomban jön az anginás szorítás, amikor a koszorúér görcsösen összeszorul.

Stanley S. Wang amerikai szívgyógyász professzor az eMedicine orvosi honlapon részletes összefoglalást írt a koszorúér simaizomzatának a görcséről, és arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a súlyos kórkép gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál. Pedig ez a szívroham infarktushoz vezethet, sőt ilyen rosszullét magyarázza a hirtelen, váratlan szívhalál tragikus eseményét is.

Mi a koszorúérgörcs (angina)?

A koszorúérgörcs a szívizom átmeneti vérellátási zavara. Tünete az infarktushoz hasonló, de 10-15 percen belül spontán vagy gyógyszer hatására szűnő, hirtelen fellépő abroncsszerűen szorító, súlyként nyomó mellkasi fájdalom. A fájdalom kezdetekor (főleg ha élete első ilyen fájdalma) sosem tudhatja, mi lesz a folytatás! Első fájdalomnál semmiképpen ne késlekedjen és ne kísérletezzen! Hívja a mentőket! Mi a koszorúérgörcs (angina)?

Wang megállapításait egy óriási vizsgálat eredményeire alapozta: 31 ország csaknem 25 000 anginás betegének adatait összesítették, s ezekből egyértelműen kiderült, hogy az ilyen szívbetegek között több a nő, mint a férfi.

Anginás panaszok koszorúérszűkület nélkül is jelentkezhetnek

Az egyes országok között igen jelentős különbségek voltak, és a különböző földrajzi területek között is nagy volt a szórás, de az átlagos eredmények a nők szívbetegségének gyakoribb előfordulását igazolták. A vizsgált országokban az anginás mellkasi fájdalom a nők 6,7 százalékát érintette, míg a férfiaknál 5,7 százalékot. Az anginás betegek infarktuskockázatát azonban jelentősen megszabja, hogy szívkatéterezés során koszorúér-szűkület kimutatható-e, vagy csak időnként összeszűkül valamelyik koszorúér.

Az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának folyóirata közölte az angol címének betűszava alapján elnevezett CASPAR tanulmány eredményeit. A Peter Ong vezette angol-német munkacsoport igazolta, hogy a koszorúérgörcs miatt anginás fájdalmat tapasztaló betegek halálozásának kockázata sokkal kisebb, mint a kimutatható szűkület miatt kezelésre szoruló betegeké. A gond az, hogy a panasz miatt gyakrabban kerülnek szívkatéteres vizsgálatra, mint a szervi szívbetegek.

Szívkatéterezés

A szívkatéteres vizsgálatok során a test egy nagyobb erén keresztül vékony csöveket, katétereket vezetnek a szívbe. A szívkatéterezésnek több formája létezik, ilyen módon történik a ritmuszavarok felderítését és gyógyítását célzó elektrofiziológiai vizsgálat, valamint a koszorúér-festés (koronarográfia) is. Mikor szükséges elvégezni ezt a beavatkozást?
Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?

Élet szívinfarktus után

A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett életmódváltásra és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás. A szívinfarktus sürgősségi kezelésének célja, hogy a véráramlást helyreállítsák és a szívizmot megmentsék. Ezt követően a cél a szív gyógyulásának segítése és az újabb szívinfarktusok megelőzése.
Élet szívinfarktus után

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.