A nők és az anginás fájdalom

Szerző: MTI

Koszorúér-szűkület nélkül is gyakran éreznek anginás fájdalmat a nők - állapította meg egy új tanulmány. Az angina pektorisz az a gyötrő mellkasi nyomás, szorítás, amely elsősorban fizikai munka, terhelés közben jelenik meg, amikor valamelyik fontos koszorúér beszűkül.

Anginás mellkasi fájdalom fizikai terhelés nélkül is jelentkezhet

Mi a koszorúérgörcs (angina)?


A koszorúérgörcs a szívizom átmeneti vérellátási zavara. Tünete az infarktushoz hasonló, de 10-15 percen belül spontán vagy gyógyszer hatására szűnő, hirtelen fellépő abroncsszerűen szorító, súlyként nyomó mellkasi fájdalom. A fájdalom kezdetekor (főleg ha élete első ilyen fájdalma) sosem tudhatja, mi lesz a folytatás! Első fájdalomnál semmiképpen ne késlekedjen és ne kísérletezzen! Hívja a mentőket! Mi a koszorúérgörcs (angina)?>>

Nőknél azonban ez akkor sem ritka, amikor a koszorúér görcsösen összehúzódik, pedig nincs benne szűkület. Az utóbbi évek vizsgálatai bizonyították, hogy ma már több nő hal meg koszorúér-betegségben, mint férfi. 1959-ben mutatták ki először azt, hogy fizikai terhelés nélkül is előfordul a szervi szívbetegekéhez hasonló mellkasi fájdalom a koszorúér-szűkületre utaló EKG-eltéréssel. Hamar bizonyították, hogy az ilyen betegeknek a fizikai teherbírása szinte zavartalan, csak időnként, nyugalomban jön az anginás szorítás, amikor a koszorúér görcsösen összeszorul.

Stanley S. Wang amerikai szívgyógyász professzor az eMedicine orvosi honlapon részletes összefoglalást írt a koszorúér simaizomzatának a görcséről, és arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a súlyos kórkép gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál. Pedig ez a szívroham infarktushoz vezethet, sőt ilyen rosszullét magyarázza a hirtelen, váratlan szívhalál tragikus eseményét is.

Wang megállapításait egy óriási vizsgálat eredményeire alapozta: 31 ország csaknem 25 000 anginás betegének adatait összesítették, s ezekből egyértelműen kiderült, hogy az ilyen szívbetegek között több a nő, mint a férfi.

Anginás panaszok koszorúérszűkület nélkül is jelentkezhetnek

Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?


A szívkatéteres vizsgálatok során a test egy nagyobb erén keresztül vékony csöveket, katétereket vezetnek a szívbe. A szívkatéterezésnek több formája létezik, ilyen módon történik a ritmuszavarok felderítését és gyógyítását célzó elektrofiziológiai vizsgálat, valamint a koszorúér-festés (koronarográfia) is. Mikor szükséges elvégezni ezt a beavatkozást?
Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?>>

Az egyes országok között igen jelentős különbségek voltak, és a különböző földrajzi területek között is nagy volt a szórás, de az átlagos eredmények a nők szívbetegségének gyakoribb előfordulását igazolták. A vizsgált országokban az anginás mellkasi fájdalom a nők 6,7 százalékát érintette, míg a férfiaknál 5,7 százalékot. Az anginás betegek infarktuskockázatát azonban jelentősen megszabja, hogy szívkatéterezés során koszorúér-szűkület kimutatható-e, vagy csak időnként összeszűkül valamelyik koszorúér.

Az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának folyóirata közölte az angol címének betűszava alapján elnevezett CASPAR tanulmány eredményeit. A Peter Ong vezette angol-német munkacsoport igazolta, hogy a koszorúérgörcs miatt anginás fájdalmat tapasztaló betegek halálozásának kockázata sokkal kisebb, mint a kimutatható szűkület miatt kezelésre szoruló betegeké. A gond az, hogy a panasz miatt gyakrabban kerülnek szívkatéteres vizsgálatra, mint a szervi szívbetegek.

Élet szívinfarktus után


A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett életmódváltásra és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.
A szívinfarktus sürgősségi kezelésének célja, hogy a véráramlást helyreállítsák és a szívizmot megmentsék. Ezt követően a cél a szív gyógyulásának segítése és az újabb szívinfarktusok megelőzése. Egyes kórházakban vannak szív rehabilitációs programok, amelyek már a kórházi bentlét alatt elkezdődnek és hetekkel, hónapokkal a hazatérés után is tartanak. A szív rehabilitációs programok elsősorban három fő területre összepontosítanak: gyógyszerek, életmódi változtatások és az érzelmek, a stressz megfelelő kezelése.
Élet szívinfarktus után>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

Magasvérnyomás-betegségem van?

A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) napjainkban és a jövőben is nagy jelentőségű népegészségügyi probléma lesz. A kórkép a lakosság...

Agyi érelmeszesedés

Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

Angina pectoris: a mellkasi fájdalom

Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a...

Második infarktus - megelőzhető?

Elképzelni is nehéz azt, milyen érzés, amikor valakinek szívinfarktusa van: ezt tényleg csak azok tudják, akik át is élték. Ők viszont nagyon sokan...

Mellkasi fájdalom - Az orvos válaszol

Azt szeretném kérdezni, hogy a zárójelentésemben szereplő instabil angina pectoris mit jelent? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.