• A nők és az anginás fájdalom

    Szerző: MTI

    Koszorúér-szűkület nélkül is gyakran éreznek anginás fájdalmat a nők - állapította meg egy új tanulmány. Az angina pektorisz az a gyötrő mellkasi nyomás, szorítás, amely elsősorban fizikai munka, terhelés közben jelenik meg, amikor valamelyik fontos koszorúér beszűkül.

    Anginás mellkasi fájdalom fizikai terhelés nélkül is jelentkezhet

     Mi a koszorúérgörcs (angina)?


    A koszorúérgörcs a szívizom átmeneti vérellátási zavara. Tünete az infarktushoz hasonló, de 10-15 percen belül spontán vagy gyógyszer hatására szűnő, hirtelen fellépő abroncsszerűen szorító, súlyként nyomó mellkasi fájdalom. A fájdalom kezdetekor (főleg ha élete első ilyen fájdalma) sosem tudhatja, mi lesz a folytatás! Első fájdalomnál semmiképpen ne késlekedjen és ne kísérletezzen! Hívja a mentőket! Mi a koszorúérgörcs (angina)?>>

    Nőknél azonban ez akkor sem ritka, amikor a koszorúér görcsösen összehúzódik, pedig nincs benne szűkület. Az utóbbi évek vizsgálatai bizonyították, hogy ma már több nő hal meg koszorúér-betegségben, mint férfi. 1959-ben mutatták ki először azt, hogy fizikai terhelés nélkül is előfordul a szervi szívbetegekéhez hasonló mellkasi fájdalom a koszorúér-szűkületre utaló EKG-eltéréssel. Hamar bizonyították, hogy az ilyen betegeknek a fizikai teherbírása szinte zavartalan, csak időnként, nyugalomban jön az anginás szorítás, amikor a koszorúér görcsösen összeszorul.

    Stanley S. Wang amerikai szívgyógyász professzor az eMedicine orvosi honlapon részletes összefoglalást írt a koszorúér simaizomzatának a görcséről, és arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a súlyos kórkép gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál. Pedig ez a szívroham infarktushoz vezethet, sőt ilyen rosszullét magyarázza a hirtelen, váratlan szívhalál tragikus eseményét is.

    Wang megállapításait egy óriási vizsgálat eredményeire alapozta: 31 ország csaknem 25 000 anginás betegének adatait összesítették, s ezekből egyértelműen kiderült, hogy az ilyen szívbetegek között több a nő, mint a férfi.

    Hirdetés

    Anginás panaszok koszorúérszűkület nélkül is jelentkezhetnek

     Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?


    A szívkatéteres vizsgálatok során a test egy nagyobb erén keresztül vékony csöveket, katétereket vezetnek a szívbe. A szívkatéterezésnek több formája létezik, ilyen módon történik a ritmuszavarok felderítését és gyógyítását célzó elektrofiziológiai vizsgálat, valamint a koszorúér-festés (koronarográfia) is. Mikor szükséges elvégezni ezt a beavatkozást?
    Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?>>

    Az egyes országok között igen jelentős különbségek voltak, és a különböző földrajzi területek között is nagy volt a szórás, de az átlagos eredmények a nők szívbetegségének gyakoribb előfordulását igazolták. A vizsgált országokban az anginás mellkasi fájdalom a nők 6,7 százalékát érintette, míg a férfiaknál 5,7 százalékot. Az anginás betegek infarktuskockázatát azonban jelentősen megszabja, hogy szívkatéterezés során koszorúér-szűkület kimutatható-e, vagy csak időnként összeszűkül valamelyik koszorúér.

    Az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának folyóirata közölte az angol címének betűszava alapján elnevezett CASPAR tanulmány eredményeit. A Peter Ong vezette angol-német munkacsoport igazolta, hogy a koszorúérgörcs miatt anginás fájdalmat tapasztaló betegek halálozásának kockázata sokkal kisebb, mint a kimutatható szűkület miatt kezelésre szoruló betegeké. A gond az, hogy a panasz miatt gyakrabban kerülnek szívkatéteres vizsgálatra, mint a szervi szívbetegek.

     Élet szívinfarktus után


    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett életmódváltásra és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.
    A szívinfarktus sürgősségi kezelésének célja, hogy a véráramlást helyreállítsák és a szívizmot megmentsék. Ezt követően a cél a szív gyógyulásának segítése és az újabb szívinfarktusok megelőzése. Egyes kórházakban vannak szív rehabilitációs programok, amelyek már a kórházi bentlét alatt elkezdődnek és hetekkel, hónapokkal a hazatérés után is tartanak. A szív rehabilitációs programok elsősorban három fő területre összepontosítanak: gyógyszerek, életmódi változtatások és az érzelmek, a stressz megfelelő kezelése.
    Élet szívinfarktus után>>

    (MTI)

    Módosítva: 2011.02.22 18:37, Megjelenés: 2011.02.22 18:37
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Magasvérnyomás-betegségem van?

    A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) napjainkban és a jövőben is nagy jelentőségű népegészségügyi probléma lesz. A kórkép a lakosság 30-45%-át érinti, előfordulása az életkor előrehaladtával fokozatosan nő. Magas morbiditása és mortalitási kockázata miatt a korai felismerés és megfelelő kezelés kiemelten fontos a betegek számára.

    Agyi érelmeszesedés

    Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

    Angina pectoris: a mellkasi fájdalom

    Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a mellkas. Az angina pectoris tüneteként a fájdalom kisugározhat a bal vállba, karba. A betegek sokszor a torkukban és az állkapcsukban is égő fájdalmat éreznek, és hátba kisugárzó fájdalom is felléphet.

    Mellkasi fájdalom - Nem csak infarktus okozhatja

    A mellkasi fájdalom az egyik leggyakoribb oka a mentők riasztásának. Minden évben több százezer embert vizsgálnak meg emiatt Magyarországon. Szerencsére a panasz nem mindig a szívinfarktus jele.

    Második infarktus - megelőzhető?

    Elképzelni is nehéz azt, milyen érzés, amikor valakinek szívinfarktusa van: ezt tényleg csak azok tudják, akik át is élték. Ők viszont nagyon sokan vannak. És előfordulnak közöttük olyanok, akik nem is egyszer élik át ezeket a borzalmas, életveszélyes perceket-órákat. Merthogy a szívinfarktus egyszeri lezajlása nem mentesít egy újabb infarktustól. Mi ennek az oka? Hogyan lehet elkerülni?

    Mellkasi fájdalom - Az orvos válaszol

    Azt szeretném kérdezni, hogy a zárójelentésemben szereplő instabil angina pectoris mit jelent? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.