Kozmetikai beavatkozások és az alvadásgátlással járó fokozott vérzésveszély

szerző: prof. Blaskó György, véralvadási specialista - Trombózis- és Hematológiai Központ
megjelent:

A kozmetikai beavatkozásoknak vannak olyan vállfajai, melyek kisebb vérzéssel járhatnak: ilyen például a dermaroller vagy a sminktetoválás, melyek bizonyos esetekben minimális vérzéssel járhatnak.

Éppen ezért merülhet fel a kérdés, hogy azok, akik véralvadásgátlót szednek, vajon részt vehetnek-e hasonló beavatkozásokon? A kérdést prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája válaszolta meg.

Véralvadás-vérzékenység egyensúlyának eltolása

A véralvadásgátlók lényege, hogy különböző, bonyolult hatásmechanizmusokkal megakadályozzák a vérrögök kialakulását. Ezt úgy érik el, hogy a vérzékenység-véralvadás természetes egyensúlyát némileg a vérzékenység irányába tolják, melynek eredménye, hogy az antikoaguláns terápiában részesültek gyakran tapasztalnak erősebb, hosszabb ideig tartó vérzést pl. sérülés, vágás, különböző sebek esetén.

Fokozott vérzés árnyoldalai, veszélyei

Bár az említett egyensúly eltolása akár életmentő is lehet, ám a fokozottabb vérzésnek vannak árnyoldalai: ilyen például az erősebb menstruáció, az, hogy nehezebben áll el a vérzés sérülés után, de az is, hogy előre kell gondolkozni, ha olyan beavatkozásra készülünk, mely kisebb-nagyobb vérzéssel jár (pl. fogorvosi beavatkozás, műtét). Nagyon fontos, hogy ha túlságosan erős vérzést tapasztalunk, akkor mindenképp keressük fel orvosunkat, mivel lehet, hogy változtatni kell az addigi kezelésen!

Ha régi típusú készítményt szed, akkor nézesse meg INR szintjét, mely megmutatja, mennyire hatásos a terápia- a legtöbb esetben 2-3 között kell lennie az értéknek, ha 3 feletti, akkor túl nagy a dózis, megnő a vérzés veszélye (2 alatt a terápia hatástalan, ugyanúgy fennáll a trombózis-rizikó). A fokozott vérzés nagy veszélye, hogy nem csak vashiányos vérszegénység léphet emiatt fel, hanem akár belső vérzéseket is generálhat!

Vérzéssel járó kozmetikai beavatkozások: lehet vagy nem lehet?

A komolyabb kozmetikai beavatkozások egyre népszerűbbek, ám néhány közülük kisebb vérzéssel járhatnak/járnak. Ilyen például a dermaroller, néhány fajta mélyhámlasztás vagy a sminktetoválás. Éppen ezért merülhet fel a kérdés, hogy vajon azokon is lehet-e alkalmazni, akik véralvadásgátlót szednek.

A legnagyobb probléma, hogy az orvosnak fogalma sincs arról, hogy mit tartalmaznak pontosan (milyen vegyületeket adszorbenseket, sókat stb.) a tetoválásra és a sminkelésre szolgáló készítmények. Nagy adóssága ez az OÉTI-nek hogy még nem kötelezte teljes szigorával ezen anyagok pontos összetételének megadását. Hiszen lehetnek olyanok benne, amik allergének, gyulladáskeltők, hisztamin-felszabadítók stb. Ezt a Hatóságnak mindenképpen pótolnia kell! Addig azonban sokat segítene az alvadásgátló kezelést beállító orvosnak, ha előre pontosan tudná, hogy mit akar csinálni a kedves kolléga/szakember.

Pl. a fogászati kezelések esetében nem mindegy, hogy fogkövet kell eltávolítani, az első négy fog valamelyikét, vagy a hátsó bölcsességfogat kell-e kihúzni - mindegyik esetben más a követendő eljárás, általános recept nincs, ezért kell előtte konzultáció, vérzéssel járó kozmetikai beavatkozások előtt is. A tetoválást én az antikoagulált betegeknek eleve nem javaslom a már említett okok miatt, mindenki saját felelősségére csináltathatja meg”- mondja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Tovább Véralvadásgátlás műtét során

(Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

Trombózis- és Hematológiai Központ - dr. Ercsei Ibolya, hematológus
Trombózisközpont - Prof. Blaskó György, véralvadási specialista
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Trombózisközpont - Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.