• Alkohol és amfetamin

    Szerző: Medipress

    Egy új tanulmány szerint, azok, akik több alkoholt fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel használnak amfetaminokat is, azaz olyan stimuláló szereket, amelyek növelik az ember energiáját és koncentrálóképességét.

    Hirdetés

     Mikor forduljunk orvoshoz?


    A szenvedélybetegség tényének diagnosztizálása nem egyszerű, a konkrét helyzet megítélését sok tényező befolyásolja. A különféle függőségeket eleve nem lehet azonos mércével megítélni, egy idült alkoholista és egy láncdohányos tünetei, ezek környezetére gyakorolt hatása, a beteg gyógyuláshoz való viszonya rendkívül különböző lehet.
    Ha a kábítószereket leszámítjuk, a szenvedélybetegségek alapját képező folyamatok egy része - bizonyos keretek között - a hétköznapi életünk problémamentes részét képezik.
    Függőség: mit lehet tenni?>>

    Amerikai kutatók harminchárom önkéntessel végeztek kísérletet, amely során két csoportra osztották őket aszerint, hogy több vagy kevesebb alkoholt fogyasztanak, majd mindegyikőjüket megkínálták alacsony (8-10 mg) és magas (16-20 mg) dózisú amfetaminnal is. Az első adag után a részvevők - ha megoldottak egy számítógépes feladatot - további kapszulákat is kaphattak, olyanokat, amelyek az előző adag 12,5 százalékát tartalmazták.

    A magas dózisú amfetamin, mind az alacsony, mind a mérsékelt alkoholfogyasztók között növelte a drogfogyasztás iránti vágyat, de az alacsony dózisú csak a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztókban. A rendszeresebben ivók a számítógépes feladatokat is elvégezték, hogy megkaphassák a magas dózisú amfetamint. Ez az eredmény arra utal, hogy az erősebb alkoholfogyasztás nyitottabbá teszi az egyént az olyan stimuláló szerek felé, mint az amfetaminok – számolt be a tapasztalatokról Craig R. Rush, a tanulmány szerzője, a Kentucky Egyetem professzora.

    Ahhoz azonban, hogy az ivás és a stimulánsok használata közötti összefüggéseket jobban megértsük, a szakemberek szerint még további kutatásokra van szükség. 

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2010.12.19 07:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mi mindenre jó a pálinka? Tényleg van gyógyító hatása?

    Mint a tengeri hajósoknak a rum, a magyar embernek a pálinka volt az univerzális, külsőleg-belsőleg használható csodagyógyszer. Milyen előnyei és hátrányai vannak a fogyasztásának?

    Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

    A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

    Alkoholizmus - Mit tehetnek a hozzátartozók?

    Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és önveszélyessé válik. Ő maga nem ismeri be, hogy problémáit az ital okozza. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Ittasság, részegség vagy alkoholmérgezés?

    Ugyanazon mennyiségű alkohol a különböző személyeknél más-más fokú ittasságot-részegséget okoz, köszönhetően az egyéni toleranciának. Nagyobb mennyiségű ital fogyasztása vagy alacsonyabb alkoholtolerancia súlyos mérgezést okozhat.

    Hol kezdődik az alkoholizmus? - Az orvos válaszol

    Hol kezdődik az alkoholizmus, és milyen tünetekről lehet felismerni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Az alkohol hatása az emésztő- és idegrendszerre

    Az alkoholnak számos élettani hatása van. Ezek egy részét alkalmazzuk a gyógyászatban is. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az alkohol befolyásolhatja az egyébként szedett gyógyszerek hatását.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.