Örökletes szenvedélybetegség?

Szerző: MTI

Örökletes a szerencsejáték-függőség - állítják amerikai kutatók ausztrál ikerpárok tanulmányozásának eredményeként. Azért kutakodtak az ötödik kontinensen, mert Ausztráliában a szerencsejáték-szenvedély ötször gyakoribb, mint az Egyesült Államokban.

Összesen 2700 nőt és kétezer férfit kérdeztek meg a Missouri Egyetem tudósai, tovább az alanyok baráti körét. Mindezek alapján kiderült, hogy ha egypetéjű ikrek egyike függővé válik, akkor nagyobb eséllyel támad hasonló problémája testvérének, mint a kétpetéjű ikreknél. Ebből pedig az következik, hogy genetikailag is meghatározott a szerencsejáték-szenvedély.

"Estére az összes pénzt eljátszottam..." - Interjú

Péter negyvenes évei végén jár, és ugyanúgy él, mint mindenki más: reggel felkel, dolgozni megy, fizeti a számláit. Azonban nem volt egy mindig így. Évekkel ezelőtt véletlenül rátalált a rulettre, és a rabja lett.
"Estére az összes pénzt eljátszottam..." - Interjú>>

A 2700 nő közül mindössze 34 volt, akinél egyértelműen megmutatkoztak a függőség jelei, a férfiak táborából 70 akadt. Az összevetésben a férfiak kétszer hajlamosabbak a függőségre, mint a nők.

Az alanyoknak egyébként mindegyike kisebb-nagyobb mértékben "szerencsejátszadozó".

A kutatók hangsúlyozták, hogy feltehetően nincs külön szerencsejátékgén, hanem - mivel az alkoholizmushoz hasonlóan komplex rendellenességről van szó -, gének nagyobb csoportja (akár száz is) szerepet játszhat a játékszenvedélyben.

Játékszenvedély és internetfüggőség
Az újabb szenvedélybetegségek veszélye éppen abban rejlik, hogy többségük társadalmilag elfogadott eszköz, amiket mindannyian használunk, így nem, vagy csak jóval nehezebben tűnik fel, ha környezetünkben valaki ezektől függővé válik. Emiatt az irányukban megnyilvánuló társadalmi tolerancia felülmúlja az egyéb addikciókét, sem a beteg, sem a környezet nem tekinti az ilyen viselkedésformát problémásnak. Kikre jellemző leginkább a játékszenvedély és mit lehet ellene tenni? >>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

"Estére az összes pénzt...

Péter negyvenes évei végén jár, és ugyanúgy él, mint mindenki más: reggel felkel, dolgozni megy, fizeti a számláit. Azonban nem volt egy mindig...

"Hipnózis segíthet a a kóros...

"Az unokám jó családból származik, jó nevelést kapott, most 28 éves es kóros játékszenvedélyben szenved már elég régen." - Válogatás a...

Játékszenvedély és...

Korunk társadalma olyan élettér, amelyben az addiktív viselkedés új kategóriái születtek meg, pl. munkakényszer, tv-, SMS- és internetfüggőség...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.