Vásárlási mánia - Mikortól függőség a shoppingolás?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A vásárlási mánia egyátalán nem újkeletű betegség. Már a 19. század elején is írtak róla, a huszadik század elején pedig mint pszichológiai rendellenességet definiálták.

Vásárolj, és légy boldog! reklámok tömege zúdul a XXI. század emberére. Jó fogyasztóként, nem szeretne lemaradni senki, ráadásul a civilizált és fejlett társadalmakban a fogyasztás egyúttal a jólét zsinórmértéke is.

"Csak megjutalmazom magam"

Vásárlási mániáról akkor beszélünk, mikor valaki vásárlással próbálja meg levezetni a feszültségét, vagy jutalmazni magát, azzal sem törődve, hogy ennek esetleg negatív hatása van a közvetlen környezetében élőkre, hiszen mint bármely más függőség esetében, ez is romboló hatással van az emberi kapcsolatokra, pénzügyi helyzetre.

A „boltkóros” azonban ennek ellenére sem tud lemondani szenvedélyéről, sőt, egyre inkább a költekezésben lel vigaszt.

Mikortól kóros a vásárlás?

A vásárlási mánia, akárcsak a többi függőség egyfajta rituálévá növi ki magát. A beteg rengeteg időt és pénzt áldoz kóros szenvedélyének, ami nem enyhül az egyszerű kirakat nézegetéstől, tényleges megnyugvást csak a pénz elköltése hoz.

A rituálé részeként először csak a vásárlásról szóló gondolatok jelentkeznek, a beteg különböző terveket szövöget a „bevásárlótúráról”, magáról a vásárlás „aktusáról”, mely boldogságérzettel tölti el, s megszabadítja a szorongásaitól. Ezt követi a tényleges tett, azaz maga a vásárlás.

A „boltkóros” a vásárlást használja arra, hogy megszabaduljon a benne felgyűlt feszültségtől, negatív érzésektől, depressziójától, haragtól, önértékelési zavartól, esetleg unalomtól.

Sajnos, a vásárlás okozta jóérzés nem tart sokáig, így a beteg röviddel pénztárcája kiürítése után már a következő vásárlást tervezgeti.

Általában egyedül vásárolnak, ám van, aki az élvezet fokozása érdekében olyan társsal járja a boltokat, aki szintén örömét leli ebben az elfoglaltságban. Így kevésbé feltűnő saját függőségük, míg a vásárolni nem szeretők mellett csak fokozódnak kellemetlen érzéseik, zavaruk.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: www.about.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Mi lesz az alternatív technológiák...

A dohányzási ártalom csökkentése körüli vita a Lancetben sem veszít aktualitásából. A tudományos folyóiratban rendre szakértői eszmecsere zajlik...

Alkoholfüggőséggel küzd a...

Szokás azt mondani, hogy Magyarország az egymillió alkoholista országa. Az adatokat látva nem is túlzás ezt állítani. Jelenleg az egy főre jutó...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.