• Csak a szexre tudok gondolni - Erotománia, hiperszexualitás vagy nimfománia

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

    A szexualitás az egészséges, teljes élet része. Azonban ha valaki oly mértékű, állandó, ellenállhatatlan késztetést érez a szexuális aktusra, hogy az uralja a partnerkapcsolatát, munkáját és élete egyéb területeit, akkor komoly problémával küzd.

    A hiperszexualitás, más néven erotománia vagy nimfománia nem más, mint egyfajta viselkedési zavar, kényszerbetegség. Olyan állapot, mikor valaki nem tud ellenállni egy belső kényszernek, annak ellenére, hogy az veszélyes lehet saját magára vagy másokra. Az erotománia esetében ez azt jelenti, hogy a normális körülmények között élvezetes aktus extrémitásba torkollik.

    Hirdetés

    Bárminek is nevezzük, az erotománia valós probléma, mely komoly hatással van a mindennapi életre, s alááshatja az egészséget is. Megfelelő kezeléssel azonban a betegség gyógyítható, és egészséges szexuális életté alakítható.

    Az erotománia vagy hiperszexualitás tünetei

     A téma cikkei
    7/1 A fetisizmus
    7/2 A homoszexualitás 
    7/3 Erotománia, hiperszexualitás, vagy nimfománia
    7/4 Kukkolás: mikortól perverzió?
    7/5 Mi mozgatja a szado-mazochistákat?
    7/6 Pedofília és gyermekbántalmazás
    7/7 Transzveszticizmus - transz-szexualizmus

    A betegség tünetei különbözőek lehetnek típusukban és komolyságukban, ám a legáltalánosabb tünetek a következők:

    • Túl sok szexuális partner vagy túl nagyszámú párkapcsolat.

    • Ismeretlenekkel vagy prostituáltakkal folytatott viszony.

    • A szexuális partnerkapcsolat során az érzelmi elköteleződés hiánya.

    • Telefon szex vagy internetes szexuális szolgáltatások túlzott használata.

    • Pornográf anyagok gyakori használata.

    • Mazohista vagy szadista szexuális aktusban való részvétel.

    • Túlzott maszturbálás.

    A megszállott szexualitásban szenvedő betegek az aktust általában valamilyen probléma előli menekülésként használják. Ilyen lehet a magányosság, depresszió, stressz. Az ilyen betegeket nem érdeklik az ezzel járó következmények, mint például a szexuális úton terjedő betegségek, vagy érzelmileg fontos partner elvesztése.

    Az erotomán betegek látszólag ugyanolyan életet élnek, mint bárki más, házastársi vagy élettársi párkapcsolatban élnek, ám valójában nagyon nehéz számukra az érzelmi intimitás fenntartása. A szexuális aktustól várják önértékelésük növelését, de mivel az érzelmi beteljesülés elmarad, életüket üresnek érzik. A betegség egyaránt érint heteroszexuálisokat, homoszexuálisokat és biszexuálisokat is.

    A nimfomániát kiváltó okok

    Jelenleg nem ismert, mi váltja ki a nimfomániát. A szexualitással kapcsolatos betegségek iránti kutatás még relatíve újkeletű, és a tudósok még vizsgálják a lehetséges kiváltó okokat. Feltételezésük szerint ezek között a következők szerepelhetnek:

    Az agy rendellenes fejlődése: Egyes betegségek kiváltó oka az agy olyan területeinek rendellenes fejlődése, mely a szexualitással kapcsolatos. A multiplex sclerózis, epilepszia és a demencia is összefügghet az erotomániával. A Parkinson-kór kezelésére használt dopamingátló gyógyszerek is kiválthatják a betegséget.

    Az agyban jelen lévő kémiai anyagok: Az olyan neurotranszmitterek, mint a szerotonin, dopamin, norepinefrin és egyéb, az agyban jelen lévő kémiai anyagok mind fontos szerepet játszanak a szexuális viselkedési szokások kialakításában, így a nimfomániával is kapcsolatba hozhatóak, bár még a pontos működési mechanizmus nem ismert.

    Androgének: Ezek a szexhormonok egyaránt megtalálhatóak a nőkben és a férfiakban is. Noha ismert, hogy az androgéneknek fontos szerepük van a szexuális vágy felkeltésében, nem tudjuk, hogyan.

    Az agyi keringésben bekövetkezett változás: Egyes kutatók szerint az agyi keringésben bekövetkezett változás okozza a megszállott szexualitást. Ezek a változások kellemes fiziológiás reakciókat váltanak ki a szexuális aktus meglétekor, míg kellemetlen tüneteket okoznak, mikor az abbamarad.

    Az erotománia rizikófaktorai

    A betegség egyaránt érinti a nőket és férfiakat, bármely korosztályban, bár több férfi betegről tudunk, mint nőről. Pontosan nem tudni, hányan szenvednek ebben a betegségben, de becsült adatok szerint a felnőtt lakosság 3-6%-át érinti az Egyesült Államokban.

    Szakemberek szerint egyéb pszichológiai betegségek megléte fokozza az erotománia kialakulásának esélyét, mint egészségtelen, elhárító mechanizmus. Ez azt jelenti, hogy ha valaki például gyermekkorában szexuális zaklatásnak volt kitéve, abnormális elhárító mechanizmusként vagy ilyen jellegű, abnormális, új attitűdöt alakít ki a szex iránt, vagy örök szégyenérzet gyötri. Nem véletlen, hogy a nimfomán betegek nagy többségéről a kezelések során kiderül, hogy korábban fizikailag vagy szexuálisan bántalmazva voltak.

    Mikor forduljon orvoshoz?

    A legtöbb erotomán betegnek szaksegítségre van szüksége. Azok az erőfeszítések, melyek az önnevelésből és a vágy elfojtásából állnak, általában hatástalanok. Amennyiben a következő kérdésekre igennel válaszol, megfontolandó az orvosi segítség igénybevétele:

    • Próbálja, de nem tudja kontrollálni a szexuális életét?

    • A szexuális élete negatívan befolyásolja a partnerkapcsolatát, munkáját?

    • Akkor is csak a szexre tud gondolni, ha nem akar?

    Mindannyian tudjuk, hogy ez egy nagyon kényes, személyes téma, melyről nehéz beszélni. Próbálja meg félretenni szégyenérzetét, gondoljon az életében lehetségesen bekövetkező pozitív irányú változásokra, és keresse fel orvosát!

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; Mayo Clinic
    Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

    7/2 A homoszexualitás | 7/3 | 7/4 Kukkolás: mikortól perverzió?

     

    Módosítva: 2019.11.09 20:36, Megjelenés: 2017.06.15 17:25
   • Cikkajánló

    Fogfájás

    Fogfájás

    B. M., szakfordító

    Ha a fájdalom tartóssá válik, elkerülhetetlen a fogorvos felkeresése.

    Merevedési probléma

    Merevedési probléma

    Szponzorált tartalom

    A prosztata gyulladásos betegsége is állhat a probléma hátterében.(x)

    A gyógyszerfüggőség alattomosan alakul ki és nagy veszélyeket rejt

    Mikor és mitől válik valaki gyógyszerfüggővé? Miként alakul ki a gyógyszerfüggőség? Milyen súlyos következményei lehetnek? Hogyan lehet elkerülni a gyógyszerfüggővé válást?

    FDA: az IQOS dohányhevítő rendszer kevésbé ártalmas, mint a cigarettázás

    2020. július 7-én az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) engedélyezte a Philip Morris IQOS dohányhevítő rendszerének úgynevezett módosított kockázatú dohánytermék minősítéssel történő forgalmazását. Ez a második olyan alkalom, amikor az FDA egy termékre módosított kockázatú minősítésre adott felhatalmazást, és az első eset, hogy dohányipari termék (a kibocsátott káros vagy potenciálisan káros vegyi anyagok tekintetében) módosított kitettségű minősítésben részesül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások