A kóros szerencsejátékról

WEBBeteg
megjelent:

A szerencsejátékos fogadást köt, tétet tesz egy valójában véletlen által meghatározott kimenetelű eseményre. Téves vélekedése az, hogy uralni tud, kontrollálni képes egy tőle alapjában független következményt.

Szerencsejátékok típusai

Elérhetőség

Nyírő Gyula Kórház-OPAI Addiktológia Osztály, Minnesota Részleg 1135 Budapest, Lehel u.59. Telefon: 1-451-2654

A szerencsejáték jellege és mértéke szerint a játékosokat képzeletben egy viselkedési skálán helyezhetjük el, ahol a szociális-rekreációs játék még problémát nem okozó kedvelt szabadidős tevékenység lehet, majd ezt követheti a mértéktelen-kényszeres játék, amikor a játékos már nem tudja irányítani a játékban való részvételét. Utóbbi esetekben már problémás játékról, illetve a teljes kontrollvesztés esetén patológiás (kóros) játékról beszélünk, mely egyértelműen kezelést igénylő betegség-állapot. Magyarországi felmérések szerint a szerencsejátékot valaha kipróbálóknak több mint 3 százalék-a tekinthető problémás, illetve kóros játékszenvedélyes játékosnak. Legelterjedtebb a számsorsjátékok használata, a sorsjegyek vásárlása, illetve a sportfogadás.

A program jellege

- strukturált, tünet-centrikus, alapjában csoportterápiás megközelítés

- a 12 lépéses felépülési programok szellemisége alapján zajlik

- nyolchetes bentlakást, osztályos tartózkodás igényel

- hozzátartozói konzultációt foglal magában

- TB által támogatott (a páciensek részére térítésmentes)

A szerencsejátékok különböznek a hozzájuk felhasznált készségek, képességek, ismeretek, tapasztalatok szempontjából, valamint eltérnek abban, hogy egyénileg, vagy inkább társas formában játsszák őket. Feloszthatjuk őket stratégiai játékokra, melyekben a játékos kombinációs készségének van némi szerepe, (lóverseny, kártya, sportfogadás, rulett), illetve nem-stratégiai játékokra, melyek kimenetében pusztán a szerencsének van szerepe (lottó, sorsjegyek).

Eltérő motiváció

A szerencsejátékok különböznek addiktivitásukban, azaz függőséget okozó sajátosságaikban, ugyanakkor a szerencsejátékot folytató személy preferenciái is különböznek, vagyis eltérőek a vonzódások a különféle játéktípusok iránt.

A bejelentkezés lépései

- telefonos időpont-egyeztetés;

- első interjú, hozzátartozóval közösen történő problémafelmérő beszélgetés;

- adatfelvételi beszélgetés

- előjegyzés az osztályos felvételre

A kérdés nagyon összetett, mégis, a véletlenszerű és változó arányú megerősítést (nyerés) alkalmazó játékok közül egyes személyiségtípusok a rövid fordulós, gyors lefutású játékokat kedvelik leginkább, ilyenek a játék-automaták. Ettől eltérő a személyességet háttérben hagyó, névtelenséget biztosító internetes játékok közege, mely más személyiségtípusú játékosok számára lesz vonzó.

Eltérő a játék motivációs háttere is, mely alapján a játékosok négy alcsoportját különböztethetjük meg egymástól. Egyesek kellemetlen érzelmi állapotuktól menekülnek a játékba, mások élmény-és kockázatkereső módon játszanak. Vannak, akik különösebb háttérmotívummal nem rendelkeznek, ám a megerősítés miatt „függőségbe ragadtak”, végül, akik megváltozott tudatállapot elérése céljából játszanak.

Inkább a férfiak

Kutatások szerint a kóros játékszenvedély többségében férfiakat érint, akiknél serdülőkori indulással jellemezhető a folyamat. A női játékosok aránya emelkedőben van, náluk később indul, ám hamarabb súlyosbodik a szenvedélybetegség.

Kiemelkedően veszélyeztetett a serdülő korosztály, kockázati tényező egyebek között az alacsony társadalmi-gazdasági helyzet, gyakori a társuló alkohol és droghasználat, illetve egyes pszichiátriai kórképek jelenléte (depresszió, személyiségzavarok). A játékszenvedély-zavar progresszív betegség, azaz kezelés nélkül előrehaladó folyamat, melyben a tünetmentes és kontrollvesztett időszakok váltják egymást.

Fázisok

A terápia célja

- a szerencsejátéktól, alkoholtól való tartózkodás (absztinencia) elérése és fenntartása

- a visszaesés megelőzése - a kóros szokások áttanulása

- egészségesebb feszültségkezelő módszerek elsajátítása

- harmonikusabb életritmus kialakítása

- nem csak „szárazság”, szermentesség elérése, hanem józanságra ébredés: örömteli élet megtapasztalása szermentesen

Lefolyása szakaszos: a nyereség örömteli időszakában megerősítést kap a viselkedés és hamarosan kialakul a hozzászokás, egyre többet, nagyobb tétekkel játszik a fogadó. Élményeit ekkor a gazdagság, az erő, a hatóképesség, sőt a mindenhatóság érzése hatja át. Majd törvényszerűen bekövetkezik a veszteség időszaka, amelyet a játékszenvedély-zavarban szenvedő az anyagi veszteségen túli, énjét megsemmisítő csapásként él át. Elkezdődik a végeláthatatlan hajsza a veszteségek visszanyerésére, ezzel párhuzamosan a játékszenvedély titkolása, kölcsönkérések, családtagok bankszámlájáról pénzek fölvétele, értéktárgyak eladogatása.

Majd a kétségbeesés időszaka érkezik el, amikor a játékos az anyagi lehetőségek kimerülése és a kapcsolatok megromlása következtében ugyan fölismeri helyzetének súlyos voltát, de még mindig él irreális hite a mindent megoldó nagy nyereségben.

Végül a reménytelenség időszaka köszönt be, amikor már a cél nélküli tevékenység puszta automatizmusa viszi a szokásos cselekvéshez a személyt, öröm nélkül, érzések nélkül, szinte kényszeresen.

Súlyos következmények

A szerencsejáték-zavar és a társuló problémák az élet számos területén vezetnek súlyos problémákhoz. A játékos és családtagjai fizikai és mentális egészsége hanyatlik, pszichoszomatikus és pszichiátriai problémák: ingerlékenység, alvásproblémák, szorongás, hangulatzavarok, öngyilkossági kísérlet jelentkezhet. Gyakoriak a munkahelyi hiányzások, a megbízhatatlanság miatti állásvesztés, az anyagi ellehetetlenülés következtében fölmerülő illegális cselekményekbe bonyolódás, kriminális magatartás.

A kóros szerencsejáték terápiája összetett, nincs egyetlen tabletta, amely megoldaná a problémát. A szenvedélyproblémákról általában elmondható, hogy az egyéni kezelések nemigen hatékonyak, a betegségből történő felépülés közösségben zajlik megfelelően. A közösségi terápiák történhetnek ambulánsan (bejáró betegrendelésen), vagy súlyosabb esetben rövidebb-hosszabb bentlakó formában. Az egészségügyi kezelések alatt és mellett a civil önsegítő csoportformák nagy jelentőségűek a felépülésben. A nagyobb városokban elérhetőek a Gamblers Anonymous (Névtelen Szerencsejátékosok) gyűlései a játékosok részére és elengedhetetlen a GamAnon gyűléseken való részvétel a hozzátartozók számára.

A Nyírő Gyula Kórház–OPAI Addiktológia osztálya Minnesota Részlegén nyolchetes bentlakó formában folytatnak terápiát játékszenvedély-zavarral, alkoholfogyasztás-zavarral küzdők és családtagjaik részére.

(WEBBeteg, Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.