Dohányzás: A leszokás motivációi és a siker kulcsa

Medipress
megjelent:

Egy átlagos dohányos ember öt év próbálkozás, és hét sikertelen kísérlet után képes végleg letenni a cigarettát. A kutatók 3 000 dohányzó és leszokott ember viselkedését tanulmányozták. A tanulmányból kiderül, hogy a legtöbben az egészségük hosszú távú megőrzése érdekében döntenek a leszokás mellett.

Sokak szerint a dohányzás hátrányt jelent az ellenkező nemmel való kapcsolatok kialakításában, légzési nehézséget okoz, és sokan úgy érzik, hogy dohányzóként meg vannak bélyegezve.

A leszokás nagyon stresszes időszak, különösön az első hét, amikor az elvonási tünetek és nikotin utáni sóvárgás a legerősebb, mondja Cary Cooper, a Lancasteri Egyetem professzora. Cooper szerint bizonyos napszakok nehezebbnek bizonyulhatnak az elvonási tünetek tekintetében, ezért ajánlatos valami új hobbit keresni, amivel el lehet terelni a figyelmet a cigarettáról.

Leszokás - Az egészségi állapotért való aggódás a legfőbb motiváció

A tanulmány szerint a legtöbb ember akkor szánja el magát a leszokásra, mikor elkezdenek aggódni az egészségi állapotuk miatt. Abban is sokan egyetértettek, hogy úgy érezték, hogy sokan elítélik és megbélyegzik őket. A vizsgált személyek több mint fele érezte magát kényelmetlenül és bizonytalanul rossz szokása miatt. A megkérdezettek közel fele állította, hogy a leszokás némi súlygyarapodással járt, míg 20% jelentősen meghízott, miután abbahagyta a dohányzást.

Fageström nikotinfüggőségi teszt

Ön azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? Most megtudhatja, hogy csak álltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát. Nikotinfüggőségi teszt kitöltése

(Medipress)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.