Várhatok-e a szemüvegcsináltatással?

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
megjelent:

Ha nem csináltatok a lányomnak szemüveget most nyárra, csak ősszel az iskolakezdéshez, azzal ártok-e a szemeinek? (Minusz dioptriás szemüveglencsék kellenének neki.) A szemüveg nem viselésével romlik-e a szemünk illetve a látásunk?

Tisztelt Doktornő!

Tíz éves kislány iskolai szemészeti szűrésen volt. Egyik szeme 50 %-os, a másik szeme 70%-os volt. Kérdésem: ha nem csináltatok neki szemüveget most a nyárra, csak ősszel az iskolakezdéshez, azzal ártok-e a szemeinek? (Mínusz dioptriás szemüveglencsék kellenének neki.) A szemüveg nem viselésével romlik-e a szemünk illetve a látásunk? A kislánynak egyéb panaszai nincsenek (fejfájás, stb.).

Tisztelt Kérdező!

Ilyen esetben minél hamarabb javasolt elkészíttetni a szemüveget, hisz a kislány a segítségével 100 százalékos látásra tehet szert. A nyár azért is jó lenne, hogy megszokja a szemüveg viselését, ápolását, és mire az iskola kezdődik, már nem jelent neki gondot.

Aki rövidlátó, gyakran nem panaszkodik, mert ez a látáshiba nem okoz fejfájást, rossz közérzetet. Közelre élesen lát, ugyanakkor már néhány méterre jelentősen leromlik a látása. Nem észleli a kontúrokat, a finom különbségeket, pontatlan a távolság becslése, ami a közlekedés szempontjából nagyon lényeges lenne.

Ez a típusú fénytörési hiba jellegzetesen kiskamaszoknál jelenik meg, amikor sokat nőnek, nyúlnak.

Üdvözlettel,
Dr. Papp Júlia, szemész

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Szamárköhögés
Szamárköhögés

Javasolt az emlékeztető oltás várandósoknak.

Gombás fertőzések
Gombás fertőzések

Nyáron gyakoribb a gombásodás?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.