Várhatok-e a szemüvegcsináltatással?

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
megjelent:

Ha nem csináltatok a lányomnak szemüveget most nyárra, csak ősszel az iskolakezdéshez, azzal ártok-e a szemeinek? (Minusz dioptriás szemüveglencsék kellenének neki.) A szemüveg nem viselésével romlik-e a szemünk illetve a látásunk?

Tisztelt Doktornő!

Tíz éves kislány iskolai szemészeti szűrésen volt. Egyik szeme 50 %-os, a másik szeme 70%-os volt. Kérdésem: ha nem csináltatok neki szemüveget most a nyárra, csak ősszel az iskolakezdéshez, azzal ártok-e a szemeinek? (Mínusz dioptriás szemüveglencsék kellenének neki.) A szemüveg nem viselésével romlik-e a szemünk illetve a látásunk? A kislánynak egyéb panaszai nincsenek (fejfájás, stb.).

Tisztelt Kérdező!

Ilyen esetben minél hamarabb javasolt elkészíttetni a szemüveget, hisz a kislány a segítségével 100 százalékos látásra tehet szert. A nyár azért is jó lenne, hogy megszokja a szemüveg viselését, ápolását, és mire az iskola kezdődik, már nem jelent neki gondot.

Aki rövidlátó, gyakran nem panaszkodik, mert ez a látáshiba nem okoz fejfájást, rossz közérzetet. Közelre élesen lát, ugyanakkor már néhány méterre jelentősen leromlik a látása. Nem észleli a kontúrokat, a finom különbségeket, pontatlan a távolság becslése, ami a közlekedés szempontjából nagyon lényeges lenne.

Ez a típusú fénytörési hiba jellegzetesen kiskamaszoknál jelenik meg, amikor sokat nőnek, nyúlnak.

Üdvözlettel,
Dr. Papp Júlia, szemész

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.