Szeplők a szemben? A napsugárzás is okozhatja

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész frissítve:

A szem íriszében (vagyis a szem színes részében) megjelenő sötét foltok, az írisz szeplők ugyan nem rákos elváltozások, de a túlzott napkitettséghez köthetők, és a szürkehályog, valamint a makula degeneráció fokozott kockázatával hozhatók összefüggésbe.

Az eredményt felmutató kutatás összefoglalója az Investigative Ophthalmology Visual Science című szaklap legutóbbi számában jelent meg.

„Bár nem ismerjük a napsütésnek a különböző szembetegségekben játszott pontos szerepét, most már rendelkezünk egy olyan biomarkerrel (szemfoltok), mely krónikus napfény expozíciót jelez” – mondta a tanulmány szerzője, dr. Christoph Schwab, a Grazi Orvostudományi Egyetem szemészorvosa sajtóközleményében.

A tanulmányhoz a kutatók több mint 600 úszó szemét vizsgálták, emellett a résztvevők egy kérdőívet is kitöltöttek a napvédelemmel kapcsolatos szokásaikról, illetve arról, hogy eddigi életük során mennyi átlagosan napfénynek voltak kitéve.

A szemfoltok kialakulása

A tanulmány kimutatta, hogy a szemfoltok kialakulása összefüggésbe hozható az előrehaladott életkorral, és a többszörös, nagymértékű napégéssel (jellemzően azokkal az esetekkel, ami már a bőr hólyagosodását okozta).

A kutatók azt is megállapították, hogy a szemfoltok kialakulása gyakoribb a világos szeműeknél, és azoknál, akikre nem jellemző a fényvédő krémek használata és a napfénynek való kitettség kerülése.

Emellett a szemfoltok jellemzően az írisz alsó szélén alakulnak ki, mely oka az lehet, hogy a szemöldök és az orr árnyékolja a szem belső és felső részét, csökkentve itt a napfénynek való kitettséget és a foltok kialakulásának kockázatát.

Ez is érdekelheti A tíz leggyakoribb jel a szemen

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Cs. K., szakfordító, forrás: webmd.com,
iovs.arvojournals.org, Investigative Opthalmology Visual Science, 2017;58(6):BIO174-BIO179
Lektorálta:
Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.