A wii játékok segítenek a stroke gyógyításában

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent: 2010.03.01.

Az aktív wii játékok némi szórakozást hozhatnak a stroke rehabilitációba, miközben segítik a betegeket abban, hogy visszanyerjék erejüket és motoros készségeiket.

Az első ilyen jellegű kutatás bebizonyította, hogy azok a betegek, akik két héten át játszottak a wii játékkal, könnyebben és gyorsabban tudnak tárgyak után nyúlni, illetve azokat megfogni.

A kutatás során 11 stroke-os beteg két héten át wii teniszt és „Főző Mama” játékon játszott (melyben a krumplihámozást, hagymapucolást, hússzeletelést és sajtszórást kell imitálni), míg a kontrollcsoport 11 tagja kártyázott illetve a Jenga nevű építőjátékot játszott. Ez utóbbi csoport tagjainál nem tapasztalták a kar erősödését a kísérlet végén, mondta el a kutatást vezető Gustavo Saposnik, a torontói Szent Mihály Kórház Stroke Kutató Intézetének vezetője.

„Elsőként sikerült bizonyítanunk, hogy a virtuális valóság játéktechnológia biztonságos és hatásos módszer lehet a stroke betegek motoros funkcióinak javítására” –mondta. Ugyanakkor hozzátette, hogy mindaddig, amíg nagyobb számú betegeken elvégzett kutatás alá nem támasztja a jelenlegi eredményét, korai lenne a stroke betegeknek a wii játékokat ajánlani, azonban bíznak benne, hogy hamarosan a stroke kiegészítő kezeléseként fogják alkalmazni.

Játszva motivál

„ Eme játékoknak a legnagyobb előnye, hogy a betegeket olyannyira motiválja, hogy órákon át képesek játszani. Ezek segítségével egyre többet használják a karjukat, mely szükséges ahhoz, hogy visszanyerjék annak erejét. Mindezt pedig játékos formában történik.”

A stroke rizikófaktorairól

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető.
Ön hajlamos stroke-ra?>>

A balkezes Saposnikban az újfajta terápia ötlete akkor merült fel, mikor 5 éves lánya ellen a kicsi esélyeit növelendő, jobb kézzel játszott wii teniszmeccset. „Eleinte nehéz volt, de minél többet játszottam, annál jobban tudtam a gyengébb kezem is használni, innen jött az ötlet, hogy a stroke betegek kezelésében is hatásos lehet a módszer” – mondta.

A kutatásban résztvevő betegek két hónappal a kísérlet előtt kaptak stroke-ot, és két héten át nyolc, az orvos által felügyelt egy órás játékidőben vettek rész oly módon, hogy 30 percig az egyik, 30 percig a másik játékkal kellett játszaniuk.

A hagyományos rehabilitáció elveit használja

A résztvevők egyike sem panaszkodott mellékhatásokról, noha a kontrollcsoport 2, a wii csoport 3 tagja panaszkodott a szokásosnál nagyobb mértékű fáradtságra a gyakorlatok után. A kéthetes terápia, illetve az egy hónappal későbbi kontrollvizsgálat során azt tapasztalták, hogy a wii csoport tagjai átlagosan 7 másodperccel hamarabb tudnak megfogni egy doboz üdítőitalt, mint a kártyás csoport tagjai. Ez ugyan nem tűnik nagy különbségnek, de ha minden mozdulatsort ennyivel hamarabb sikerül megtenni, az nagyon sokat jelent egy nap vonatkozásában is.

A wii csoport tagjainak a szorítása is erősebb volt.

A kutatók szerint a siker annak tudható be, hogy a wii játékok a hagyományos rehabilitációs módszer elemeit tartalmazzák: ismétlődő, nagy intenzitású feladatokat és olyan tevékenységet, melyek aktiválják az agy újraszerveződésébe bevont idegsejteket.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

12 figyelmeztető szívtünet 12 figyelmeztető szívtünet

Milyen esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Mit tehet, ha hozzátartozója pszichés panaszokkal küzd stroke után?

Az elmúlt években csökkent hazánkban az agyi érbetegségek okozta elhalálozás. Ennek ellenére még mindig a három leggyakoribb halálok között...

Mit tegyen TIA után, hogy elkerülje a stroke-ot?

A TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi keringészavart jelent, amikor egy vérrög következtében érelzáródás történik az agyban átmeneti...

Ezek a kontrollvizsgálatok szükségesek stroke után

Megfelelő orvosi felügyelet és gyógyszeres kezelés mellett az agyi keringészavar ismétlődésének esélye 80-90 százalékkal is csökkenthető.

Mi mindenre hajlamosít a magas koleszterinszint?

A magas koleszterinszint nagy rizikót jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, és számos más társbetegség állapotát is...

Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal...

Milyen tényezők növelik a stroke kockázatát?

Egészséges életmóddal a stroke kockázata csökkenthető. Mindemellett vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyeket kerülni, illetve mihamarabb kezeltetni...

Stroke-rehabilitáció - A diéta szerepe a felépülésben

Bizonyítékokkal alátámasztott tény, hogy az emberek maguk is képesek csökkenteni a stroke, a szívinfarktus vagy a szellemi leépülés kockázatát...

A vaszkuláris demencia

Vaszkuláris (éreredetű) demenciáról beszélünk minden olyan esetben, amikor a tünetek az agyi vérellátás bármilyen okból (érelzáródás, súlyos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.