A wii játékok segítenek a stroke gyógyításában

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az aktív wii játékok némi szórakozást hozhatnak a stroke rehabilitációba, miközben segítik a betegeket abban, hogy visszanyerjék erejüket és motoros készségeiket.

Az első ilyen jellegű kutatás bebizonyította, hogy azok a betegek, akik két héten át játszottak a wii játékkal, könnyebben és gyorsabban tudnak tárgyak után nyúlni, illetve azokat megfogni.

A kutatás során 11 stroke-os beteg két héten át wii teniszt és „Főző Mama” játékon játszott (melyben a krumplihámozást, hagymapucolást, hússzeletelést és sajtszórást kell imitálni), míg a kontrollcsoport 11 tagja kártyázott illetve a Jenga nevű építőjátékot játszott. Ez utóbbi csoport tagjainál nem tapasztalták a kar erősödését a kísérlet végén, mondta el a kutatást vezető Gustavo Saposnik, a torontói Szent Mihály Kórház Stroke Kutató Intézetének vezetője.

„Elsőként sikerült bizonyítanunk, hogy a virtuális valóság játéktechnológia biztonságos és hatásos módszer lehet a stroke betegek motoros funkcióinak javítására” –mondta. Ugyanakkor hozzátette, hogy mindaddig, amíg nagyobb számú betegeken elvégzett kutatás alá nem támasztja a jelenlegi eredményét, korai lenne a stroke betegeknek a wii játékokat ajánlani, azonban bíznak benne, hogy hamarosan a stroke kiegészítő kezeléseként fogják alkalmazni.

Játszva motivál

„ Eme játékoknak a legnagyobb előnye, hogy a betegeket olyannyira motiválja, hogy órákon át képesek játszani. Ezek segítségével egyre többet használják a karjukat, mely szükséges ahhoz, hogy visszanyerjék annak erejét. Mindezt pedig játékos formában történik.”

A stroke rizikófaktorairól

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető.
Ön hajlamos stroke-ra?>>

A balkezes Saposnikban az újfajta terápia ötlete akkor merült fel, mikor 5 éves lánya ellen a kicsi esélyeit növelendő, jobb kézzel játszott wii teniszmeccset. „Eleinte nehéz volt, de minél többet játszottam, annál jobban tudtam a gyengébb kezem is használni, innen jött az ötlet, hogy a stroke betegek kezelésében is hatásos lehet a módszer” – mondta.

A kutatásban résztvevő betegek két hónappal a kísérlet előtt kaptak stroke-ot, és két héten át nyolc, az orvos által felügyelt egy órás játékidőben vettek rész oly módon, hogy 30 percig az egyik, 30 percig a másik játékkal kellett játszaniuk.

A hagyományos rehabilitáció elveit használja

A résztvevők egyike sem panaszkodott mellékhatásokról, noha a kontrollcsoport 2, a wii csoport 3 tagja panaszkodott a szokásosnál nagyobb mértékű fáradtságra a gyakorlatok után. A kéthetes terápia, illetve az egy hónappal későbbi kontrollvizsgálat során azt tapasztalták, hogy a wii csoport tagjai átlagosan 7 másodperccel hamarabb tudnak megfogni egy doboz üdítőitalt, mint a kártyás csoport tagjai. Ez ugyan nem tűnik nagy különbségnek, de ha minden mozdulatsort ennyivel hamarabb sikerül megtenni, az nagyon sokat jelent egy nap vonatkozásában is.

A wii csoport tagjainak a szorítása is erősebb volt.

A kutatók szerint a siker annak tudható be, hogy a wii játékok a hagyományos rehabilitációs módszer elemeit tartalmazzák: ismétlődő, nagy intenzitású feladatokat és olyan tevékenységet, melyek aktiválják az agy újraszerveződésébe bevont idegsejteket.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.