Stroke - Hétvégén magasabb a halál kockázata?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Még 2008-ban egy nemzetközi stroke konferencián hangzott el, hogy a betegségben való elhalálozás kockázata sokkal nagyobb a hétvégén, illetve éjszaka, mint hétköznapokon.

Egy új neurológiai tanulmány szerint azonban nincs különbség a halálozási arányokban a hétvégi illetve hétköznap történő megbetegedéseket illetően. Sőt, azt figyelték meg, hogy azok a betegek, akik hétvégén érkeznek a kórházba, nagyobb gyakorisággal kapnak tPA-t. Ez egy szöveti plazminogén aktivátor, mely feloldja a vérrögöt, ami elzárja a keringést.

A stroke rizikófaktorairól

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. Ön hajlamos stroke-ra?

A tanulmány szerzői azzal magyarázzák a hétvégén történő gyakoribb tPA használatát, hogy hétköznapokon az orvosok elfoglaltabbak, a gépek és felszerelések is teljesen ki vannak használva, míg hétvégén kisebb ezek kihasználtsága.

Ezen kívül hétvégén a betegek általában sokkal gyorsabban beérnek a kórházba, mivel a forgalom is kisebb, másrészt mivel nincsenek a munkájukkal elfoglalva, hamarabb észreveszik a figyelmeztető tüneteket.

Ha a beteg időben érkezik, az orvosnak sem kell azon gondolkodnia, kockáztassa-e a tPA használatát, melynek 3 - 4.5 órás ablakperiódus az ajánlott ideje.

A vizsgálat eredményéről bővebben a februárban San Antonio-ban megrendezésre kerülő nemzetközi stroke konferencián lehet majd hallani.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: getbetterhealth.com; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.