A fenol orvosi és egészségügyi felhasználása

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

A fenol alkalmazása az egészségügyben manapság már nem elterjedt. Mire, milyen területeken használják még a fenolt napjainkban? Cikkünkből megtudhatja.

A fenol (C6H6O) egy aromás szerves vegyület. Tiszta állapotában áttetsző, színtelen, kristályos anyag. Szájon át vagy belélegezve mérgező. Enyhén édeskés illata van, ami valami olyan helyre emlékeztethet bennünket, ami steril: például egy kórházi szobára. Igen kis mennyiségben alkalmazva néhány orvosi eljárásnál előfordul a használata.

Mire használják a fenolt?

A sebészetben

Körömmátrix kémiai eltávolítása

Néhány intézményben a benőtt körmök esetén végzett műtétek során fenolt használnak. Olyan súlyosabban benőtt körmökön alkalmazzák, amelyek nem reagálnak más kezelésekre. A fenol alkalmazásával megakadályozható a köröm újbóli visszanövése.

Egy 172 fő részvételével 2001-ben elvégzett kisebb vizsgálat megállapította, hogy azoknál 98,8%-ban sikeres volt a kezelés, akiknél a körömmátrix kémiai eltávolítására fenollal végzett kauterizációval került sor.

A fenollal végzett körömmátrix-eltávolítás, azonban elképzelhető, hogy egyre kevésbé lesz gyakran alkalmazott. A ’Journal of the American Podiatric Medical Association’ folyóiratának 2014-es cikkében megállapították, hogy a benőtt körmök kezelésében a nátrium-hidroxid alkalmazása kevesebb szövődménnyel jár, mint a fenol alkalmazása.

Védőoltásokban

A fenolt tartósítószerként használják egyes oltóanyagokban. A fenol segít megakadályozni a baktériumok szaporodását és az oltóanyagok azokkal történő szennyeződését.

Megtalálható:

  • a Pneumovax 23 védőoltásban, melyet pneumococcus baktérium okozta invazív fertőzések (tüdőgyulladás) ellen adnak
  • a Typhim Vi védőoltásban, ami tífusz elleni oltóanyag

A molekuláris biológiában

A fenololdatot gyakran alkalmazzák a molekuláris biológiában kloroformmal az RNS, a DNS vagy a fehérjék szétválasztására és tiszta formában történő izolálásukra.

Ez az eljárás folyadék-folyadék extrakció néven ismert. Erre úgy kerül sor, hogy egyenlő mennyiségű fenol és kloroform kerül hozzáadásra a sejteket vagy szöveteket tartalmazó mintához.

A bőrgyógyászatban-kozmetológiában

Orvosi kémiai hámlasztás

Ezen eljárás során a bőr legkülső, károsodott rétegét távolítják el különböző kémiai anyagokkal. A fenol a legerősebb kémiai hámlasztószer.

Higiénia területén

Szappan és fertőtlenítőszerek

A fenolalapú összetevőket tartalmazó szappant gyakran nevezik karbolszappannak és már az 1800-as években is használták.

Az 1980-as évekig Angliában és Skóciában az állami iskolákban is gyakran használt anyag volt. Az Egyesült Királyságban milliók emlékeznek jellegzetes illatára és a vörös csíkokra, amiket a fürdőszobai mosdókagylókon hagyott.

A karbolszappant még mindig széles körben használják az egész világon. Ezenkívül a fenolt mint fertőtlenítőszert még használják a fejlődő országokban. Ez hatékonyan és alacsony költséggel biztosítja a higiéniát a szegénység és katasztrófa által sújtott területeken.

Idővel a fertőtlenítőszerként alkalmazott tiszta fenolt felváltotta annak néhány származéka.

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; What are the Medical and Health Uses for Phenol? (Healthline)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.