Hogyan erősítsem az önbizalmamat? - A pszichológus válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Egy szégyellős 20 éves lány vagyok, próbálom ugyan leküzdeni az emberekkel szembeni félelmet, de úgy érzem, sosem lábalok ki ebből. Mit tehetnék?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Azt, hogy mindezen hogyan lehet változtatni, sokban függ attól, hogy miért alakultak ki, mi hozta létre az Ön által leírtakat.

Azt gondolom, mindenképpen fontos volna foglalkoznia azzal, hogy mi is az, ami miatt tart az emberektől, és hogy hogyan tudja erősíteni az önbizalmát.

Az önbizalom első fontos lépése az önismeret és önmagunk szeretetének a képessége. Ebben tudnak segíteni különböző könyvek, melyek az ön- és emberismerettel foglalkoznak, illetve az önismereti csoportok és a pszichológusi segítség is hatékony és eredményes útjai az önbizalom fejlesztésének.

Azt, hogy mit lehet tenni ellene, nagyban attól függ, hogy miért, hogyan alakult ki. De amit addig is tehet: figyelje meg az adott, stresszkeltő helyzetben keletkező gondolatait, érzéseit, akár le is írhatja őket.

A fejünkben kavargó gondolatok között domináns szerepet kaphatnak saját tévhiteink, hogy mások lenéznek minket, elítélnek, kinevetnek.

Személyiségtípusok a párkapcsolatban
Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lélek által generált, testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy személyiségítpushoz tartozóak betegednek meg. Személyiségtípusok a párkapcsolatban

Önbizalomhiány és önismeret

A legtöbb esetben az önbizalomhiányból fakadó szégyenérzet produkálja a problémát.

Ezekről az elgondolásainkról sokszor már akkor bebizonyosodnak, hogy tévesek, amikor sikerül őket tetten érnünk, megfogalmaznunk - talán mások nem is olyan kritikusak velünk szemben, mint ahogyan mi gondoltuk.

Ezért azt javaslom, figyelje meg, mi történik egy ilyen társas helyzetben, mi minden kavarog a fejében, és van-e ezek között olyan, ami talán csak egy régi berögződés, és ma már nem állja meg a helyét!

Hosszabb távon azonban mindenképpen érdemes volna pszichológus, vagy más lelki segítséggel foglalkozó szakember segítségét kérnie az önismereti folyamat támogatására!

(WEBBeteg/ Ujpál Zsófia, pszichológus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.