• "Pszichés függés a gyerekhez?" - A pszichiáter válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Anyósomnak volt egy agydaganata, szerencsére jóindulatú, megműtötték és azóta rendben van. A problémám abból fakad, hogy a betegsége óta még jobban ragaszkodik az egyetlen fiához." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

     

      Túlzott ragaszkodás a gyerekhez  - Pszichés függőség


    Anyósomnak volt egy agydaganata, szerencsére jóindulatú, megműtötték és azóta rendben van. A problémám abból fakad, hogy a betegsége óta még jobban ragaszkodik az egyetlen fiához. Sajnos teljesen egyedül van, mert 20 éve meghalt a férje.
    Messze lakunk tőle, nem tudjuk sűrűn látogatni. Egyébként egy fiatal, csinos hölgyről van szó. A kérdésem az lenne, hogy lehet rajta segíteni? A háziorvos szerint súlyos önértékelési zavara van. Már arra is gondoltam, költözzön haza hozzá a fia, hátha azzal a segítségére lehet.

    Kedves Kérdező!

    A gyermekek elengedése nem mindig megy zökkenőmentesen olyan esetekben, amikor valamelyik fél túlzottan ráutalt a másikra. Ez leginkább akkor szokott kialakulni, ha a "függő" fél egyedül él, beteg stb. Ilyenkor pszichés függőségről beszélünk.

    Hirdetés

     

     Személyiségtípusok a párkapcsolatban
    Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lélek által generált, testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy személyiségítpushoz tartozóak betegednek meg. Személyiségtípusok a párkapcsolatban>>

    Az adott személy megszokta, hogy mindig közvetlen közelségben van a másik, nem tudatosul benne, hogy nem él "önálló" életet, pedig képes is lehetne rá. Nehezíti a szituációt, ha ilyen súlyos betegség fordult elő mint Önöknél.

    Egyrészt, mert ezek után kialakulhat depresszió, szorongás (melyeket gyógyszeresen vagy pszichoterápia útján kezelni kellene), másrészt a betegségek folyamán a beteg fokozott törődést, odafordulást kap.

    Ezért fordulhat elő, hogy számára "kedvezőbb a beteg helyzetben maradás".

    Az nem megoldás, ha párja ismét visszaköltözik az édesanyjához, ezzel pedig az Önök kapcsolatát sodorja veszélybe.

     

     Kapcsolatfüggőség - Miért jobb a rossz kapcsolat, mint a magány?
    A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre.
    A kifejezés arra is utal, hogy az illető nem tanulta meg az önállóságot, a szuverenitást, nem képes arra, hogy független lényként életképesnek érezze magát. Szorong, félelmek gyötrik ezzel párhuzamosan fantáziavilága felerősödik, de abból semmit nem valósít meg.
    Állandóan várakozó, érzelmileg kielégítetlen állapotban van. Leginkább olyan kutyára hasonlít, aki egész nap arra vár, hogy megdicsérjék, megvakargassák, enni, inni kapjon, elvigyék világot látni, törődjenek vele.
    Kapcsolatfüggőség - Miért jobb a rossz kapcsolat, mint a magány?>>

    Ajánlott lenne a családterápiás kezelés

     

     Pszichoterápia: a gyógyító szavak
    A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg. Pszichoterápia: a gyógyító szavak>>

    Egyrészt az esetleges depresszió és szorongás miatt szükség lenne pszichiátriai kivizsgálásra, másrészt pszichoterápia megkezdése is indokolt lenne. Az utóbbi típusát a kezelőorvos majd meghatározza, de úgy gondolom, hogy lehet családterápiára kellene jelentkezniük. Azért mert az anya-fiú és Ön és anyósa közötti viszonyt is rendezni kellene.

    Próbálják úgy rávenni, hogy elmenjen, hogy kezdetben a pszichiátriai kezelésekre fia is elkiséri, a családterápián pedig úgyis lenne olyan eset, hogy együtt kell menniük. Hangsúlyozzák azt, hogy ott tudná elpanaszolni gondjait, problémáit.

    Barátok és munkatársak - A közösség is segíthetne

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Emellett anyósának barátokkal, munkatársakkal is kellene időt együtt töltenie, a számára kedves tevékenységeket, hobbikat folytatni, mely javítja a közérzetét, hangulatát, kikapcsolódást nyújt számára.

    Az onkológiai centrumokban szokott lenni rákbetegek számára csoportos pszichoterápia, érdemes lenne ott is utána kérdezni.

    Ez utóbbinál hasonló sorsú emberekkel tudna találkozni. Végülis a cél az lenne, hogy tartalmas, érdekes életet éljen akkor is, ha fia nincs ott. Kérjék a barátok, családtagok fokozott odafordulását.

    Ugyanakkor a személyes kapcsolat mellett használják ki a technika adta lehetőségeket a kapcsolattartásban (telefon, internet, webkamera stb.)


    (WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

    Legutóbb frissült: 2011.03.07 20:32
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A munkanélküliség súlyos pszichés következményei

    Világszerte és így hazánkban is nagy probléma a munkanélküliség. A munkahelyét elveszítő embereknek az állástalanság nemcsak anyagi, hanem érzelmi és pszichés következményeivel is szembe kell nézniük.

    A túlsúly szülés utáni depresszióhoz vezet?

    Szív-érrendszeri megbetegedések fokozott hajlama, mozgásszervi panaszok, cukorbetegség, kóros anyagcsere-eltérések, magas vérzsírszint... Sorolhatnánk még azokat a betegségeket, panaszokat, amelyek közvetlenül vagy közvetve a túlsúlyhoz köthetők.

    A szülés utáni depresszió tünetei és kezelése

    A kismamáknak szóló magazinok arról szólnak, hogy micsoda boldogság a szülés és az újszülöttel együtt töltött idő. A gyermekvállalást az élet legnagyobb adományának írják le, néha azonban az újdonsült anyuka nem az ígért, rózsaszín világba csöppen, hanem egy sokkal komolyabb, kiszolgáltatottabb érzéssel találja szemben magát, a szülés utáni (postpartum) depresszióval.

    Depresszió a híres emberek életében

    A sok tekintetben zseniálisat alkotó emberek életét viszonylag gyakran kísérik különféle mentális betegségek, amelyek miatt életük egyes szakaszaiban vagy akár egész életükben is súlyosan depressziósak lehetnek. A depresszió ugyan gyakran hozzásegíti őket olyan művek megalkotásához, amelyre a búskomor lelkiállapotok átélése nélkül nem lettek volna képesek, sokuk élete azonban tragikusan, életük önkezükkel történő kioltásával végződik, amikor lelki szenvedéseiket már nem képesek többé ép ésszel elviselni.

    Kleptománia, avagy a lopási kényszer

    Az utóbbi években nagyon felkapott, szinte divatos betegséggé vált a kleptománia, más néven lopási kényszer. Számos cikk jelenik meg hazai és külföldi sztárokról, akik érthetetlen lopási ügyekbe keverednek (pl.: Winona Ryder, Lindsay Lohan), másrészt egyre többen próbálnak ezzel a betegséggel takarózni is, ha lopáson kapják őket, sok esetben nem könnyű tisztázni a tényleges betegség határait.

    Depresszióra gyanakszik? Ezek a betegségek okozhatnak hasonló tüneteket

    Számos betegség kísérői lehetnek depresszív tünetek. Milyen betegségek állhatnak ezek hátterében, és milyen depressziót utánzó állapotok vannak? Cikkünkben ezek közül a leggyakoribbakat vesszük sorra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.