• "Pszichés függés a gyerekhez?" - A pszichiáter válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Anyósomnak volt egy agydaganata, szerencsére jóindulatú, megműtötték és azóta rendben van. A problémám abból fakad, hogy a betegsége óta még jobban ragaszkodik az egyetlen fiához." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

     

      Túlzott ragaszkodás a gyerekhez  - Pszichés függőség


    Anyósomnak volt egy agydaganata, szerencsére jóindulatú, megműtötték és azóta rendben van. A problémám abból fakad, hogy a betegsége óta még jobban ragaszkodik az egyetlen fiához. Sajnos teljesen egyedül van, mert 20 éve meghalt a férje.
    Messze lakunk tőle, nem tudjuk sűrűn látogatni. Egyébként egy fiatal, csinos hölgyről van szó. A kérdésem az lenne, hogy lehet rajta segíteni? A háziorvos szerint súlyos önértékelési zavara van. Már arra is gondoltam, költözzön haza hozzá a fia, hátha azzal a segítségére lehet.

    Kedves Kérdező!

    A gyermekek elengedése nem mindig megy zökkenőmentesen olyan esetekben, amikor valamelyik fél túlzottan ráutalt a másikra. Ez leginkább akkor szokott kialakulni, ha a "függő" fél egyedül él, beteg stb. Ilyenkor pszichés függőségről beszélünk.

    Hirdetés

     

     Személyiségtípusok a párkapcsolatban
    Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lélek által generált, testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy személyiségítpushoz tartozóak betegednek meg. Személyiségtípusok a párkapcsolatban>>

    Az adott személy megszokta, hogy mindig közvetlen közelségben van a másik, nem tudatosul benne, hogy nem él "önálló" életet, pedig képes is lehetne rá. Nehezíti a szituációt, ha ilyen súlyos betegség fordult elő mint Önöknél.

    Egyrészt, mert ezek után kialakulhat depresszió, szorongás (melyeket gyógyszeresen vagy pszichoterápia útján kezelni kellene), másrészt a betegségek folyamán a beteg fokozott törődést, odafordulást kap.

    Ezért fordulhat elő, hogy számára "kedvezőbb a beteg helyzetben maradás".

    Az nem megoldás, ha párja ismét visszaköltözik az édesanyjához, ezzel pedig az Önök kapcsolatát sodorja veszélybe.

     

     Kapcsolatfüggőség - Miért jobb a rossz kapcsolat, mint a magány?
    A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre.
    A kifejezés arra is utal, hogy az illető nem tanulta meg az önállóságot, a szuverenitást, nem képes arra, hogy független lényként életképesnek érezze magát. Szorong, félelmek gyötrik ezzel párhuzamosan fantáziavilága felerősödik, de abból semmit nem valósít meg.
    Állandóan várakozó, érzelmileg kielégítetlen állapotban van. Leginkább olyan kutyára hasonlít, aki egész nap arra vár, hogy megdicsérjék, megvakargassák, enni, inni kapjon, elvigyék világot látni, törődjenek vele.
    Kapcsolatfüggőség - Miért jobb a rossz kapcsolat, mint a magány?>>

    Ajánlott lenne a családterápiás kezelés

     

     Pszichoterápia: a gyógyító szavak
    A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg. Pszichoterápia: a gyógyító szavak>>

    Egyrészt az esetleges depresszió és szorongás miatt szükség lenne pszichiátriai kivizsgálásra, másrészt pszichoterápia megkezdése is indokolt lenne. Az utóbbi típusát a kezelőorvos majd meghatározza, de úgy gondolom, hogy lehet családterápiára kellene jelentkezniük. Azért mert az anya-fiú és Ön és anyósa közötti viszonyt is rendezni kellene.

    Próbálják úgy rávenni, hogy elmenjen, hogy kezdetben a pszichiátriai kezelésekre fia is elkiséri, a családterápián pedig úgyis lenne olyan eset, hogy együtt kell menniük. Hangsúlyozzák azt, hogy ott tudná elpanaszolni gondjait, problémáit.

    Barátok és munkatársak - A közösség is segíthetne

    Emellett anyósának barátokkal, munkatársakkal is kellene időt együtt töltenie, a számára kedves tevékenységeket, hobbikat folytatni, mely javítja a közérzetét, hangulatát, kikapcsolódást nyújt számára.

    Az onkológiai centrumokban szokott lenni rákbetegek számára csoportos pszichoterápia, érdemes lenne ott is utána kérdezni.

    Ez utóbbinál hasonló sorsú emberekkel tudna találkozni. Végülis a cél az lenne, hogy tartalmas, érdekes életet éljen akkor is, ha fia nincs ott. Kérjék a barátok, családtagok fokozott odafordulását.

    Ugyanakkor a személyes kapcsolat mellett használják ki a technika adta lehetőségeket a kapcsolattartásban (telefon, internet, webkamera stb.)


    (WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

    Módosítva: 2011.03.07 20:32, Megjelenés: 2011.03.07 20:32
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Lekerültünk az öngyilkossági statisztikák éléről

    Az öngyilkossági statisztikákban hosszú ideig az elsők között szerepelt hazánk, ám a legutóbbi adatok azt mutatják: világszinten már nincs az első tízben, illetve az európai országok között az első háromban Magyarország.

    Az autista gyermekeknek felnőttkorukban is boldogulniuk kellene

    A magyar oktatásban sajnos nincs egységes, kidolgozott integrációs és oktatási-nevelési terv egyes, sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésére. Így minden iskola úgy integrálja például az autista tanulóit, ahogyan tudja és ahogyan akarja.

    Pszichés hátfájás - A fájdalom szubjektív

    A fájdalomérzetet nagyban befolyásolja gondolkodásunk, ez érvényes a hátfájásra is. Az emberek fájdalomküszöbe különböző. Egyikünk, ha beüti a fejét, csak megrázza magát, és tovább megy, más valaki meg azonnal jeges borogatással enyhíti a fájdalmat.

    Szakítás utáni kilátástalanság - A pszichológus válaszol

    Kicsit több mint egy éves kapcsolatomnak lett nemrég vége, miután megcsalt a párom. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Stockholm-szindróma: A kínzó és kínzott viszonya

    A tartós fogvatartással járó esetekben azt gondolhatnánk, hogy az áldozatok gyűlölik a fogvatartóikat, és mindent megtesznek azért, hogy minél hamarabb szabaduhassanak. Azonban ezekben a pszichológiai helyzetekben az emberek néha teljesen másként reagálnak, mint az elvárható lenne.

    Perfekcionizmus, maximalizmus: A gyakorlás segít leküzdeni

    Állandóan a tökéletességre törekedni nagyon megterhelő és kimerítő. A perfekcionisták és maximalisták nem tudják megfékezni igyekezetüket, és ezért sokszor nem készülnek el időben feladataikkal. Az önmagukkal és másokkal szembeni teljesíthetetlen elvárásaik miatt állandóan elégedetlenek.

    Hogyan lehet megbirkózni a traumatikus élményekkel?

    Egy erőszakos, traumatikus esemény hatására a világ kiszámíthatatlanná, veszélyessé, ijesztővé válik. A sérülések és balesetek traumatikus nyomot hagynak a sérülteken és hozzátartozóikon, de azokat is érinti, akik egészségügyi szakemberként, önkéntesként vagy csak egyszerű szemtanúként próbálnak meg segíteni az áldozatokon.

    Börtönpszichológia - Mi vár az elítéltre?

    Hajdanán a bebörtönzés egyetlen célja az erkölcstelen viselkedés büntetése volt. Az évszázadok során ez a szemlélet jelentősen megváltozott, és mára már nem a testi és lelki kínzás a börtönök fő feladata, hanem a megtévedt emberek környezetből való kiemelése, az elrettentés és végül a társadalomba való visszailleszkedés segítése.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.