A férjem dührohamot kap, ha nem kapja meg a napi együttlétet - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

A férjem szexfüggő. Ha nem kapja meg a napi adagját, akkor dührohamot kap. Sajnos nem is jó vele az együttlét, de a békesség kedvéért meg kell adnom... - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

A férjem "szexfüggő". Ha nem kapja meg a "napi adagját", akkor dührohamot kap. Sajnos nem is jó vele az együttlét, de a békesség kedvéért meg kell adnom. Közel húsz év után én már kezdek belerokkani, ő pedig egyre többet akar. Betegségtudata viszont nincs, viszont a lelki bántalmazás mellett akár a fizikaira is képes. Elválni a gyerekek és anyagi okok miatt nem tudok.

Kérdésem annyi, hogy mit tudok tenni? Szeretném orvoshoz vinni, de azt mondta, hogy neki így jó. Csak kapja meg, amit szeretne...

Kedves Kérdező!

Nem a szexfüggőség a lényeg, bár ezt tartja a legkellemetlenebbnek. A férje beteg és nem tudja, hogy az.

Vannak betegségek, amelyek az ember elméjét is megtámadják, sőt azon keresztül rombolnak a legtöbbet. Ilyenek a szenvedélybetegségek és egyes független pszichiátriai kórképek, amik megkeserítik a környezetükben élők életét is. Ez már nem önzés, hanem sokkal rosszabb annál. Nem hibás gondolkodás, hanem hibás élet, amit önmaga a beteg nem képes rendezni és egyedül Ön sem.

Ez veszélyes önmagára, Önre és a gyerekekre. Nem az anyagi gond a legnagyobb veszély, ami Önökre leselkedik. Ezt kell megérteni. A válás önmagában valóban nem jöhet létre, mert még nagyobb veszélybe kerülhet, ha a férje agresszívebbé válik miatta. Védelemre van szüksége! Kérjen tanácsot családvédelmi szakembertől.

A pszichoterapeuta válasza

"Igen, függőség, de azt gondolom, mindkét részről az. Ön megadja, pedig nem akarja, mert önnek nem jó, ő meg követeli, ami neki jó, ami neki jár. Azt gondolom, nem csak a férjének kellene egy pszichoterápiás konzultáció, hanem önnek is, méginkább talán együtt. Mert ez, amit leír, mindenképpen kóros érzelmi kapcsolat. Pláne, ha már húsz éve tart."
Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta

Foduljon szakemberhez biztonsága érdekében

Ezeket a szakembereket segít megtalálni a gyerekek pedagógusa, orvosa, védőnője vagy a rendőrségen keresztül érdeklődhet. Számtalan civil szervezet is segít, akik védik a nőket a bántalmazástól, a családot az erőszaktól. Ne gondolja, hogy normális dolog az, ami Önnel történik.

Sajnos a sok idő alatt megszokják a családban élők az erőszakot és részben elhiszik, hogy ehhez valakinek joga van. Nincs lehetősége tisztán látni a helyzetet, mert abban él és elfáradt a gondoktól. A jövőjük nem lesz könnyebb, ha vár, mert az ilyen betegségek tovább romlanak.

Kérem, kérdezzen meg más szakembert is, ha úgy érzi, hogy eltúloztam a bajt.

(WEBBeteg/Dr. Tóth Emese szexológus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.