Fogyatékos a gyerekem - Hogyan dolgozzuk fel a traumát?

Kézenfogva Alapítvány
megjelent:

Fogyatékos ember a családban - Pár- és családterápiás szolgáltatással segít a Kézenfogva Alapítvány.

Az Alapítvány a szolgáltatását olyan érdeklődőknek teszi elérhetővé, akik fogyatékos családtaggal élnek együtt vagy maguk is fogyatékos személyek, s akik számára ez a szolgáltatás piaci alapon, magánrendelés keretében elérhetetlen lenne. A terápia egy nagyon is valós, de teljesen elhallgatott problémakörre kínál megoldást: Hogyan változtatja meg egy család életét a fogyatékos családtag? Az esetek többségében a fogyatékos személy áll a terápiák és fejlesztések középpontjában, de mi történik a többi családtaggal, ők hogyan dolgozzák fel ezt a traumát? Milyen egy fogyatékos testvér mellett ép kamasznak lenni? Milyen problémái vannak egy állását feladó, csak a gyermekének élő anyának? Miért mennek el a férfiak, miért bomlanak fel házasságok? Számos rossz irányba elindult lelki folyamat visszafordítható az időben érkező terápiás segítséggel.

A terápia elsősorban lelki-, életvezetési problémák megoldására, rendezésére szolgál. Ilyen tipikus problémák lehetnek például az életciklusokban való elakadás (a fogyatékossággal való szembesülés, diagnózisközlés traumája, óvodai-, iskolai elhelyezés dilemmái), fiatal felnőtt fogyatékos családtaggal kapcsolatos problémák, felnőtt fogyatékos családtag életének rendezésével kapcsolatos problémák, fogyatékos és ép gyermekek együttnevelésének kihívásai.

A probléma rendszerint egy családtaghoz kötődve jelenik meg, azonban a terapeuták mindig a családi csoporttal vagy a párral dolgoznak a megoldás érdekében. Azt segítik, hogy a család tagjai rálássanak arra, hogyan alakult ki a probléma, ki, hogyan járul hozzá annak fennmaradásához, miként formálja át, nehezíti meg az életüket ez a helyzet.

A terápia során a családtagok együttes erővel azon dolgoznak, hogy felismerjék, hol lehetne változtatni a kialakult helyzeten. Többféle módszert is alkalmaznak, pl. beszélgetős módszerek, dramatikus játékok, feladatok, esetleg az érzéseket, élményeket felszínre hozó ún. non-verbális technikák. Ezeket mindig a kliensek problémájához, igényeihez igazítják.

Az Alapítvány szeretné minél több fogyatékos embert gondozó családhoz eljuttatni a hírt: nincsenek egyedül a problémáikkal, beszéljenek bátran ezekről, hogy közelebb kerüljenek a megoldáshoz.

KézenFogva Alapítvány információs központ

A szolgáltatás helyszíne a Kézenfogva Alapítvány székhelye: 1093 Budapest, Lónyay u. 19.
Jelentkezni, érdeklődni a következő elérhetőségeken lehet: 20/220-86-87, [email protected]

Kihez forduljak, ha fogyatékossággal született a gyermekem? Hol kaphatok szakmai segítséget? Merre van a lakóhelyemhez legközelebbi speciális szakiskola? Milyen anyagi támogatásban részesülhetek? KézenFogva Alapítvány információs központja

A szolgáltatást röviden bemutató film:

(Kézenfogva Alapítvány)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Belvárosi evészavar műhely - Dr. Major Adrienne
Belvárosi evészavar műhely - Dr. Major Adrienne
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.