Orvosok, akik megölik magukat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Évente mintegy 300-400 orvos követ el öngyilkosságot az USA-ban, durván naponta egy. Nincs még egy olyan foglalkozás, ahol ilyen magas lenne az öngyilkosság aránya - közölte a Newsweek című hetilap.

Az orvosok élete a kívülálló szemében jövedelmezőnek és fényűzőnek tűnhet. Azonban egy új tanulmány "Csöndes szenvedés" címmel rávilágít a mesterség sötét oldalára: a kevéssé ismert és elhallgatott depresszióra és öngyilkosságokra. Évente mintegy 300-400 orvos vet véget önkezével az életének, ami azt jelenti, hogy durván naponta egy orvos követ el öngyilkosságot. A halálozási arány a férfi és női orvosok között megegyezik az általános populáció 4: 1-es öngyilkossági arányával.

"A nem diagnosztizált és nem kezelt depresszió a bűnös az ügyben"-állítja Dr. Charles Reynolds, a Pittsburgi Orvosi Egyetem pszichiátria professzora, aki az Amerikai Orvosi Társaság Lapjában megjelent orvosi öngyilkosságokkal foglalkozó cikk társszerzője.

Fontos tudni!

  • Minden öngyilkosságra utaló fenyegetőzést komolyan kell venni!
  • A depresszió legsúlyosabb formáira is léteznek hatékony gyógyszerek!

Eszerint míg a depresszió mértéke alapvetően életkortól függetlenül körülbelül megegyezik az általános populáció és a férfiorvosok körében - 12%-, az orvosok öngyilkossági aránya 1,4-szer magasabb. A női orvosoknál a depresszió kétszer, az öngyilkosság 2. 3-szor gyakrabban fordul elő, mint az átlagnál.

Felmerül a kérdés, hogy miért nem fordulnak a depressziós orvosok szakemberhez sok millió amerikai honfitársukhoz hasonlóan? A válasz egyszerű: félnek attól, ha kiderül, hogy mentális problémájuk van, elveszítik az őket övező tiszteletet, jövedelmüket és talán még működési engedélyüket is.

Orvosok nyomás alatt

Noha a nők száma jelentősen nőtt az orvoslás terén, ez a foglalkozás még mindig "férfias munkakörnek" számít. Így aztán az orvosoktól elvárják, hogy erősek legyenek, akik segítik a gyengéket, betegeket; anélkül, hogy ők maguk betegek lennének, és segítségre szorulnának.

Nem akartam, hogy az egészségügyi kartonomon szerepeljen az, hogy depresszióval kezeltek- mondja Dr. Robert Lehmberg, korábbi plasztikai sebész, aki azóta is stigmaként hordozza állapotát.

Dr. Lehmberg szerint az orvosok többek között azért is veszélyeztetettek, mert hozzáférhetnek a legális drogokhoz, és ismerik azok használatát. A depressziós orvosok egy részének narkotikum-függősége van, amely az öngyilkosság egy másik fontos rizikófaktora.

"Kérj segítséget, gyógyulj meg!"

Az orvosok öngyilkosságának csökkentésére az egyik leghatékonyabb módszer az orvostanhallgatók és rezidensek megszólítása, mivel a depresszió sokszor már fiatal felnőttkorban kezdődik. Az orvosi egyetemek egy programot dolgoztak ki, mely többek között garantálja azoknak, akik segítséget kérnek, hogy az nem kerül rá a kartonjukra. Kérj segítséget, gyógyulj meg, maradj egészséges!-ez a mottó, amellyel segíteni próbálnak.

A "Csöndes szenvedés" című tanulmány és egy új Weblap célja az, hogy felhívja a figyelmet, megelőzze a szenvedést és megmentsen néhány életet. A program szervezői szerint, ha sikerül az orvosoknak megtanítani a depresszió felismerését önmagukban, az segít nekik ugyanezt felismerni betegeikben is. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy mindenki jobban érezze magát.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.