• Stohl letöltendő börtönbüntetést kapott - A pszichiáter véleménye

    WEBBeteg - Dr. Veress Dóra
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Veress Dóra

    Nincs ma Magyarországon olyan ember, aki ne hallott volna a népszerű műsorvezető, színész, Stohl András balesetéről. Feltehetően drogok hatása alatt, ittasan balesetet okozott, ahol 3 ember sérült meg. Súlyosbító körülmény, hogy a mentők megérkezte után elhagyta a helyszínt, ráadásul nem ez volt az első közúti balesete.

    Lehet ezt az ítéletet jogos szigornak vagy példamutatásnak nevezni, de semmiképp nem szabad elfelejteni, hogy Stohl András nem az egyetlen ember a világon, aki ilyen hibát vétett. Sokan vannak olyanok, akik nem szerepelnek a címlapokon és nem állnak a reflektorfényben, de a színészhez hasonlóan letöltendő börtönbüntetést kaptak. Az ő életük is válságba jut, és nekik is végig kell menni a börtönlétből adódó nehézségeken.

    Stohl András

    A lelkiismeret-furdalás kínoz a legjobban

    A balesetet követően a lelkiismeret-furdalást a legnehezebb elviselni. Addig nincs nagy baj, amíg valaki csak a saját életét veszélyezteti, de amikor már másoknak is kárt okoz, akkor előjön a bűntudat. Az illető ezerszer is végiggondolja, hogy történtek az események, hol hibázott, hogyan előzhette volna meg a tragédiát. Átkozza önmagát, amiért nem hallgatott a józan eszére. Ráadásul az áldozatokkal szemben érzett lelkiismeret-furdalás mellett ott van a családdal szemben érzett bűntudat is, hiszen felelőtlenségével őket is nagyon nehéz helyzetbe hozta.

    A börtönbüntetés alatt az élettársnak kell átvennie a családfenntartó szerepét, a gyerekeknek pedig nap mint nap szembesülniük kell mások előítéleteivel. Az átlagemberhez képest Stohl helyzetét az is nehezíti, hogy közszereplő, aki színházban játszik és szórakoztató műsort vezet. A kamerák előtt érdekesnek, viccesnek kell lennie, miközben a színfalak mögött élete eddigi legnagyobb krízise zajlik. Ebből a kettősségből adódó feszültséget nagyon nehéz elviselni.

    Hirdetés

    Börtöniskola, avagy beilleszkedni a börtöntársadalomba

    A jogerős ítélet

    Jogerősen 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Stohl Andrást az ellene indított büntetőperben a másodfokú bíróság 2011. szeptember 6-án.

    A bűnelkövetőnek a börtönélet újabb pszichés megterhelést jelent. Az addig önálló élettel rendelkező ember, bekerül egy olyan közösségbe, ahol teljesen más erkölcsi és etikai szabályok érvényesülnek. A függetlenség elvesztése, az egyenruha viselete, illetve a számmal való azonosítás az önértékelés megingásához vezet. Emellett az elítéltnek végig kell mennie a prízonizáción, melyet börtöniskolának is nevezhetünk. Ez annyit jelent, hogy el kell fogadnia a börtön rendjét, ahhoz alkalmazkodni kell, be kell illeszkedni egy már meglévő hierarchiába.

    A börtön normarendszerének és nyelvezetének elsajátítása fokozza a beolvadást. Azok, akik első alkalommal kerülnek elzárásra szembe találják magukat a társaknak, illetve a személyzetnek való kiszolgáltatottsággal. Ebben a rendkívül nehéz stresszhelyzetben előjönnek a személyiség rejtett gyengeségei, az elítélt könnyebben válik agresszívvé, szorong vagy depressziós lesz. A bezártság ideje alatt többnyire a fogvatartottak keresik a munkalehetőségeket. Egyrészt el akarják foglalni magukat, másrészt így eltávolodhatnak társaiktól és kevésbé vannak kitéve azok beszólásainak, heccelésének.

    A szabadulás utáni visszailleszkedés

    Drogok és veszélyeik: az extasy

    Az extasy egy fehér por, melyet tabletta, vagy kapszula formájában árusítanak a feketepiacon. A szer hatásának elmúltával egyesek lehangoltságot, depressziót érezhetnek, de akár halált is okozhat a nagymennyiségű fogyasztása.
    Drogok és veszélyeik: az extasy

    A börtönbüntetés letöltése után jön a szabadulás. Azt gondolhatnánk, hogy ez már megváltás a benti élet után, de ez a helyzet is számos nehézséggel jár. Ekkor szembesül ugyanis az elítélt azzal, hogy benntartózkodása alatt a kinti kapcsolatai fellazultak vagy rosszabb esetben megszűntek.

    A barátok eltávolodtak tőle, a családja átalakult, már nem azt találja kint, mint amit otthagyott. Ahogy annak idején be kellett illeszkednie a börtön világába, most ugyanezt kell eljátszania visszafelé. Elképzelhető, hogy munkát kell keresnie, fel kell elevenítenie régi kapcsolatait. Mindemellett örökre rajta marad a bélyeg, hogy elítélt volt.

    A börtönélet nehézségeinek feldolgozása

    Börtönpszichológia - Mi vár az elítéltre?

    Hajdanán a bebörtönzés egyetlen célja az erkölcstelen viselkedés büntetése volt. Az évszázadok során ez a szemlélet jelentősen megváltozott, és mára már nem a testi és lelki kínzás a börtönök fő feladata, hanem a megtévedt emberek környezetből való kiemelése, az elrettentés és végül a társadalomba való visszailleszkedés segítése.
    Börtönpszichológia - Mi vár az elítéltre?

    A fent felsorolt nehézségek feldolgozásában nagyon sokat tud segíteni egy pszichológus, aki az elítélttel áttekinti az okokat és azok következményeit, így egységként, teljes egészében tudják szemlélni az eseményeket. Továbbá hasznos lehet, ha az illető különböző stresszkezelési, relaxációs módszereket sajátít el, és megtanulja, hogyan kezelheti indulatait. A pár- és családterápia jó hatású lehet a fellazult párkapcsolat és a családi kötelékek rendezésében.

    A börtönbüntetés nem megoldás

    Ma már egyre gyakrabban hallani, hogy a börtönbüntetés nem megoldás. Sokkal hatásosabb módszer, ha az elzárást felfüggesztik néhány évre, mivel ebben az esetben a bűnelkövető tudja, ha újra hibázik, azonnal börtönbe kerül. Tapasztalatok azt mutatják, hogy ez sokkal hatásosabb nevelési módszer, mint a tényleges, letöltendő börtönbüntetés.

    Alkohol és kokain - Beszámíthatóság és egészségügyi veszélyek

    Elismerte bűnösségét Stohl András kedden a Budakörnyéki Bíróságon; a színész-műsorvezetőnek súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés vádja miatt kellett megjelennie a bíróságon.
    A Budakörnyéki Ügyészség vádirata szerint a színész ez év május 8-án hajnalban szeszes italtól befolyásolt állapotban a megengedettnél gyorsabban hajtva Fót közelében nekiütközött a vele szemben szabályosan közeledő másik két autónak. Az ütközés következtében egy ember súlyos, egy másik pedig könnyű sérülést szenvedett. A balesetet követően Stohl a helyszínt elhagyta, a rendőrök később otthonából előállították. Stohl András a bíró kérdésére válaszolva kijelentette, hogy bűnösnek érzi magát - írja belföldi hírekről szóló tudósításában az MTI. Az orgio.hu hazai hírportál szerint a színész másfél liter fehérbor, egy csík kokain és egy deci whisky fogyasztását ismerte el a bíróság előtt.
    Alkohol és kokain - Beszámíthatóság és egészségügyi veszélyek

    (WEBBeteg - Dr. Veress Dóra)

    Módosítva: 2011.09.06 15:06, Megjelenés: 2011.09.06 15:06
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfiegészség

    Férfiegészség

    Tóth András, újságíró

    Meddig lesz egészséges a férfi? 2000 óta javulást tapasztalhatunk.

    Nátha kisbabáknál

    Nátha kisbabáknál

    Szponzorált tartalom

    A nátha a legkisebbek esetében különösen gyakori betegség. Mit tehetünk? (x)

    Elsősegély alkoholmérgezés esetén

    Alkoholmérgezésről akkor beszélhetünk, ha a véralkoholszint eléri a 2,5-4 ezreléket, ami körülbelül 100 g alkohol fogyasztása után következik be.

    A refluxbetegség és az alkohol

    A gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe (refluxbetegség) gyakori jelenség, enyhébb-súlyosabb formában az emberek kb. 20%-át érinti. Hátterében a nyelőcső alsó záróizmának működési zavara áll.

    Alkohol és gyógyszer: kiszámíthatatlan hatások

    A legtöbb gyógyszer fogyasztása alatt szigorúan kerülni kell az alkoholt, mert különben egészen váratlan hatásokkal kell szembenéznünk. Van azonban néhány gyógyszercsoport, melyre nem jelentős, vagy nincs hatása az alkoholnak.

    Májkárosodás - Hogyan lehet megítélni a súlyosság fokát?

    A máj károsodása alatt a májsejtek pusztulását, működésének csökkenését értjük. Szerencsére a jó regenerációs kapacitás miatt, ha az ártalom időben megszűnik, a funkció tökéletesen rendeződik, az eltérés nyom nélkül gyógyulhat.

    Mi mindenre jó a pálinka? Tényleg van gyógyító hatása?

    Mint a tengeri hajósoknak a rum, a magyar embernek a pálinka volt az univerzális, külsőleg-belsőleg használható csodagyógyszer. Milyen előnyei és hátrányai vannak a fogyasztásának?

    Alkohol és kokain - Beszámíthatóság és egészségügyi veszélyek

    Elismerte bűnösségét Stohl András kedden a Budakörnyéki Bíróságon; a színész-műsorvezetőnek súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés vádja miatt kellett megjelennie a bíróságon.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások