Helyzetek, amikor segítség lehet a pszichoterápia

BP Digital Group - Támogatott tartalom
megjelent:

Életünk során sokszor kerülünk nehéz helyzetbe, aminek feldolgozására egyedül képtelenek vagyunk. Ezt sokan tartják gyengeségnek, és megpróbálják megoldani problémáikat a maguk módján, amit rosszabb esetben az alkohol vagy a drogok jelentenek. Ezek elkerülésére kiváló a pszichoterápia, aminek segítségével sok mindent megérthetünk a problémánkkal és saját magunkkal kapcsolatban is. (x)

Mi az a pszichoterápia?

A pszichoterápia egy olyan kezelés, melynek során a pszichés betegségeket orvosolja a szakember. Ennek több módja van, ám mindegyik a kommunikáción alapszik. A sikerhez hozzájárul, ha nem kényszerből állunk neki a terápiának, hanem azért, mert valóban ki szeretnénk jönni az állapotból, amiben éppen vagyunk. A siker másik fele a szakemberen áll, ugyanis képesnek kell lennie arra, hogy megnyisson bennünket, és hogy őszinteségre bírjon. Ez korántsem gyors folyamat, ugyanis nemcsak hetekig, hanem inkább hónapokig vagy évekig is tarthat a gyógyulás, attól függően, hogy milyen problémával van dolgunk.

Milyen esetben hatékony?

PszichoterápiaA pszichoterápia hatékonysága számtalan tényezőn múlik. Önmagában a probléma, amivel segítséghez fordulunk nem befolyásolja a terápia sikerességét. Számtalan probléma adódhat az életünkben, amiről úgy érezhetjük, hogy nem megoldás, ha beszélgetünk egy szakemberrel. Ilyen lehet a gyászfeldolgozás, a munka okozta kiégés, egy rossz párkapcsolat vagy a mérgező szülők tetteinek a feldolgozása. Pedig a pszichoterápiás beszélgetések segítenek a történteket új perspektívába helyezni, mobilizálják belső erőforrásainkat vagy egyszerűen csak lehetőséget adnak arra, hogy szabadon megéljük és kifejezzük érzéseinket.

Sokszor tudatában sem vagyunk, hogy mi okozza a rossz érzéseinket, egyszerűen csak tisztában vagyunk vele, hogy valami nem úgy zajlik bennünk, ahogy ideális lenne. Ez leginkább boldogtalanság, letargia,depresszív gondolatok és szorongások formájában nyilvánul meg. Ha nem is sejtjük, hogy mi lehet a kiváltó ok, akkor is érdemes szakemberhez fordulni, hiszen egy jó pszichológus vagy pszichiáter segítségével fel tudjuk tárni a probléma gyökerét.

Ha megtaláljuk a számunkra ideális szakembert, több módszert is alkalmazhat megsegítésünkre. Alapesetben értő figyelmével, kérdéseivel és szakszerű, empatikus visszajelzéseivel segít bennünket egyre mélyebbre ásni és közelebb kerülni a feltáratlan problémákhoz, legyen szó múltról vagy akár jelenről.

A problémák feltárása nem öncélú, hanem annak érdekében történik, hogy miután a felszínre kerültek, a pszichoterápia során feldolgozzuk ezeket. Konkrét tanácsot nem várhatunk tőle, ugyanis nem az a feladata, hogy megmondja, mit tegyünk, ahogy az sem, hogy azt kérje számon rajtunk, hogy a múltban hogyan és miért úgy cselekedtünk. A kialakult helyzetből próbálja kibontani a jelent és a lehetséges jövőt.

A pszichoterápia esetenként ijesztő és megrázó lehet, így sokan ódzkodnak attól, hogy igénybe vegyék ezt a lehetőséget, hiszen félnek attól, hogy szembenézzenek az emlékeikkel és az érzéseikkel. Gyakori jelenség, hogy a terápián a fizikálisan vagy verbálisan bántalmazott védelmébe veszi azt, aki bántja, ahogy az is gyakori, hogy a gyászfeldolgozás folyamata akad meg egy ponton. Egy jó pszichológus vagy pszichiáter szinte bármilyen élethelyzetből képes kisegíteni bennünket, ám ehhez szükség van a közreműködésünkre és a türelmünkre.

A folyamathoz idő kell, a mélyebb változás nem egyik napról a másikra történik, de azért nem ritkán van olyan is, hogy már néhány alkalom után kezdjük magunkat jobban érezni., Egy idő után elkezd feltűnni, hogy más a hangulatunk, vagy hogy azok a dolgok, amik régebben rosszul estek, most leperegnek rólunk. Egy eredményes pszichoterápia hatására nemcsak akár álmaink állását, hanem önmagunkat is megtalálhatjuk.

Kihez forduljunk?

A megfelelő pszichológus kiválasztása legalább olyan fontos, mint ha a fogorvosunkat választanánk meg: hosszú távon kell terveznünk, ezért nem szabad, hogy féljünk tőle, vagy hogy bizalmatlanok legyünk irányában. Könnyen előfordulhat, hogy az első vagy a második szakemberrel nem működik a közös munka. E tekintetben teljesen mindegy, hogy ajánlás útján vesszük fel a kapcsolatot valakivel vagy egy internetes adatbázisból találomra, ugyanis korántsem biztos, hogy aki másnak tudott segíteni vagy éppen arcra szimpatikus, nekünk is megfelelő lesz. Kitartóan kell keresni, és amellett letenni voksunkat, akiben megbízunk, akivel megvan az összhang, és azt érezzük, hogy szégyenérzet nélkül el fogjuk tudni mondani neki legféltettebb érzéseinket is.

Sokan nehezen veszik rá magukat, hogy segítséget keressenek pszichés gondjaik megoldására. Életünk során azonban adódhat olyan helyzet, amikor egy barát már nem elég, mert hiába van meg felé a bizalom, nincs meg a szükséges tudása ahhoz, hogy olyan célzott kérdéseket tegyen fel, amelyek rég elveszettnek hitt érzéseket és emlékeket hívnak elő, sem pedig ahhoz, hogy fájdalmas élményeink feldolgozásában segítsen. Arról nem is beszélve, hogy egy barátnak nem ez a dolga. A pszichológus vagy adott esetben pszichiáter tapasztalatával tudja, hogy hogyan nyisson meg, és támogasson minket önismereti utunkon, gyógyulásunkban, így hosszabb távon életünk legjobb befektetése lehet segítséget kérni.

Cikkajánló

Szamárköhögés
Szamárköhögés

Megugrott az esetek száma hazánkban.

A látótér vizsgálata
A látótér vizsgálata

Értelmezése és félreértelmezése.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.