Hólyaghurut esetén fékezzük meg a kórokozók további szaporodását

Szponzorált tartalom
megjelent:

A felfázást valójában baktériumfertőzés okozza, és ha a kezdeti tünetek jelentkezésekor megkezdjük a célirányos kezelést, akkor jó eséllyel akár antibiotikumok alkalmazása nélkül is megszabadulhatunk a betegségtől. Mutatjuk, mi segíthet! (x)

Fontos a megelőzés

A felfázás mindig rosszkor jön, a folytonos vizelési inger, a csípő érzéssel járó vizeletürítés és az alhasi görcsök senkinek sem kedvencei. Bár a hólyaghurutot nem közvetlenül a hideg okozza, mégis könnyebben „fázunk fel”, ha hagyjuk lehűlni az altestünket, mert a lelassuló keringés következtében az immunrendszer kevésbé lesz képes visszaverni a kórokozók támadását. Fontos tehát az időjárásnak megfelelő öltözködés, és hogy lehetőleg ne ücsörögjünk hosszasan hideg felületeken. Rendszeresen igyunk sok folyadékot, mert ezáltal alaposan átmoshatjuk a húgyutakat, valamint ügyeljünk az intim higiéniára is. Mindezek szintén hozzájárulhatnak a hólyaghurut megelőzéséhez.

Ezért kellemetlen a hólyaghurut

A felfázás tehát valójában baktériumfertőzés, a kialakulásáért az esetek 80 százalékában az E. coli nevű bélbaktérium a felelős. A bélben ez a mikroorganizmus jó helyen van, ám ha bekerül a húgyutakba, ott kellemetlen fertőzést okozhat. A húgyhólyagban pangó langymeleg vizeletben a kórokozó ideális körülmények között kezdhet el szaporodni: a baktériumok csíraszáma 17-20 percenként duplázódhat. Ahogyan egyre többen lesznek, úgy válnak intenzívebbé a hólyaghurut tünetei is.Urzinol

Kezdetben csak a sűrűbb vizelési inger utal a fertőzésre, később a vizelet rossz szagú lehet, ürítésekor pedig csípő, égő érzést tapasztalhatunk. Alhasi görcsök is jelentkezhetnek, továbbá az a kellemetlen érzés, hogy pisilés után sem könnyebbülünk meg egyáltalán, hiszen a sürgető inger továbbra is megmarad, még ha már szinte egy csepp vizeletet sem vagyunk képesek kipréselni magunkból…

Ne várjuk meg, hogy elhatalmasodjanak a kellemetlen felfázásos tünetek! Már az első, hólyaghurutra utaló jelek észlelésekor kezdjük meg a célirányos kezelést, hogy mielőbb megfékezhessük a kórokozók szaporodását.

Nem kell mindig antibiotikum

Mivel baktériumfertőzés, a hólyaghurutot éppen ezért sokszor antibiotikummal kezelik. Az antibiotikumoknak viszont számos mellékhatása ismert: egyebek között károsítják a bél- és hüvelyflóra hasznos baktériumállományát, arról nem is beszélve, hogy világszerte egyre nagyobb gondot okoz az ellenálló „szuperbaktériumok” megjelenése. Az antibiotikum-rezisztencia leginkább az indokolatlan vagy fölösleges, esetleg hibás gyógyszerszedésünk következménye.

Éppen ezért jó tudni, hogy hólyaghurut esetén a kórokozókat a betegség kezdeti stádiumában még házi „praktikákkal” is legyőzhetjük. Ha idejében megkezdjük a tudatos kezelést, akár meg is úszhatjuk az antibiotikum-kúrát. A legfontosabb szabály, hogy igyunk nagyon sok folyadékot, hogy ezáltal hígítsuk a vizeletet, amit ürítsünk minél gyakrabban, mert ezzel „kitessékelhetjük” a kórokozókat a húgyhólyagból. Emellett alkalmazzunk gyógynövényes készítményt, méghozzá olyat, amely kifejezetten a húgyutakban fejti ki baktériumellenes hatását. A medveszőlőlevél éppen ilyen gyógynövény.

Így segít a medveszőlőleveles tabletta

Az Urzinol hagyományos növényi gyógyszer, amely a medveszőlőlevél hasznos összetevőjét tartalmazza koncentrált formában. A medveszőlőlevelet már régóta használják a népi gyógyászatban húgyúti panaszok kezelésére, és mára tudományosan is igazolták baktériumellenes hatását.

Az Urzinol tabletta recept nélkül kapható a patikában, ezért ha hajlamosak vagyunk a hólyaghurutra, tartsunk otthon egy dobozzal, így ha szükség van rá, máris kéznél lehet.

Az Urzinol tabletta szedése mellett naponta igyunk meg minimum 2-3 liter vizet vagy gyógyteát, kerüljük viszont a szénsavas, illetve az alkohol- vagy cukortartalmú italokat. Mindaddig, amíg nem vagyunk jól, ne fogyasszunk csípős vagy erősen fűszeres élelmiszereket sem.

Amennyiben a panaszok 2-3 nap múlva sem enyhülnének, illetve ha lázat, véres vizeletet vagy vesetáji fájdalmat tapasztalnánk, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus; Dr. Csuth Ágnes családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.