Mit jelent a reggeli és az éjszakai derékfájás?

Szponzorált tartalom
megjelent:

A derékfájás olyan mozgásszervi betegség, amit szinte minden ember megtapasztal élete során. A szerencsésebbek csak néhány zavaró tünetet észlelnek, de vannak olyanok is, akiknek akár műtétre is szükségük lehet. (x)

A derékfájás vagy derékfájdalom azért ilyen gyakori betegség, mert a derék rendkívül összetett testrészünk, itt találkozik a felső- és az alsótest, tulajdonképpen a testünk középpontja. A gerinc a medencével, az ízületekkel, az idegekkel és a csontokkal együtt egy rendkívül bonyolult hálózatot alkotnak. Ebben a bonyolult és egymáshoz nagyon szorosan kapcsolódó rendszerben azonban bármi könnyen megsérülhet vagy megfájdulhat. A derék és hátfájás ellen sokféleképpen lehet védekezni, attól függően hogyan alakul ki és mennyire súlyos.

Természetesen a derékfájás sokféle lehet ezért jó tudni, hogy mi alapján tudunk különbséget tenni a többféle derékfájás között. Egyrészt fontos arra figyelni, hogy mikor jelentkezik a derékfájás, éjszaka vagy reggel kínoz-e minket legtöbbet a derékfájdalom.

Reggeli és éjszakai derékfájás

Attól függően, hogy melyik napszakban jelentkezik a derékfájás, több forrása is lehet a problémának. Napszaktól függően tovább tudjuk csoportosítani a különböző derékfájásokat. Az éjszakai derékfájásból jelentkezhet például olyan, amikor reggel, ébredéskor tapasztalunk fájdalmat, de az is előfordulhat, hogy a fájdalomtól nem tudunk aludni. Előbbi derékfájás esetén legtöbbször megterheltük a derekunkat az előző nap, ülőmunka esetén nem mozogtunk eleget, sport esetén elmaradt a nyújtás, alváskor rossz pozícióban aludtunk vagy esetleg a matracunk szorul cserére. Amikor viszont a fájdalom nem hagy minket aludni, akkor izomsérülés vagy akár idegbántalom is állhat a háttérben.

A reggeli derékfájást alapvetően három forrásra vezethetjük vissza: egyrészt a mozgás miatt jelentkezhet túlterhelés, a rossz alvási szokások vagy a porckorongsérv miatt. Amikor túlságosan megerőltető testmozgást végzünk, akkor kialakulhat szokatlan érzés másnap reggel. Ahogy a nem tökéletesen stabil fekvés és a nem megfelelő matrac is okozhatnak gondot. Az előzőekhez képest sokkal súlyosabb problémát jelent azonban a porckorongsérv, ha a húszas éveinkban gyakran tapasztalunk reggeli derékfájdalmat, az sajnos a kezdődő porckorongsérv jele.

Amennyiben nem sikerülne beazonosítani a fájdalom okát és az tartósan megmarad, érdemes orvoshoz fordulni.

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.