5 módszer, hogy elkerüld a hosszantartó téli megfázást

BP Digital Group - Támogatott tartalom
megjelent:

A hideg, téli időszakban szinte mindenkit fenyeget a megfázás veszélye. A nátha kellemetlen tünetei a tüsszögés, az orrfolyás hosszú hetekig is megkeserítheti az életedet. Csökkenti a munkahelyi teljesítményedet, illetve a koncentrációd és a teherbíró képességedet is. (x)

Az orrod kipirosodik és szinte falod a papírzsebkendőket. Érdemes tehát megelőzni a megfázást, ezért most megmutatjuk, hogyan csináld!

Miért tarthat hosszú ideig a megfázás?Miért tarthat hosszú ideig a megfázás?

Általánosan elmondható, hogy a legtöbb betegség esetén az immunrendszered állapota határozza meg, hogy mennyire vagy fogékony az adott kórokozóra. Illetve azt is, hogy milyen gyors a gyógyulási folyamat. Ha a védekezőképességed meggyengült, akkor a megfázás is hamarabb legyűr. Ezt figyelmeztető jelzésnek is veheted, hogy az immunrendszered támogatásra szorul.

Télen a hideg levegő miatt meggyengül az orrnyálkahártya ellenálló képessége, amely fogékonyabbá tesz a megfázásra és egyéb felső légúti megbetegedésekre. A téli hónapokban így akár többször is megfázhatsz, ha nem vigyázol kellőképpen.

A megfázás tüneteit számos vírus okozhatja, ezért nem ritka, hogy egyszerre több kórokozó is kiváltja a tüneteket (rhinovírusok, enterovírusok, adenovírusok stb.). Az immunrendszernek így egyszerre többféle kórokozóval is fel kell vennie a harcot, amely meghosszabbítja a gyógyulási folyamatot is.

5 módszer, amivel megelőzheted a téli megfázást

Vannak régóta ismert módszerek, jól bevált praktikák a megfázás ellen, de olyan lehetőségek is rendelkezésre állnak már, amire korábban nem volt lehetőség.

1. Figyelj a folyamatos vitaminbevitelre!

A vitaminokat ne csak akkor szedd, ha már kialakult a betegség! A téli időszak kezdetén megelőzés céljából folyamatosan gondoskodj a C-, a D- és a K2-vitamin beviteléről is. Ugyanis ezek a legfontosabbak az immunrendszer működése szempontjából. Ásványi anyagok közül a vas, a cink és a szelén is kifejezetten segíti, támogatja a szervezeted védekezőképességét.

2. Támogasd az immunrendszered aminosavakkal!

A tested védekezőrendszerének nagy részét a véredben keringő immunfehérjék alkotják. Mint tested minden fehérjéjét, ezeket is aminosavak építik fel. A húszféle aminosav közül a legfontosabbak az esszenciális aminosavak, amelyeket a szervezet nem tud előállítani. Ezeket külső forrásból, táplálkozás során bevitt fehérjékkel lehet pótolni. Legjobb, ha olyan komplex készítményt fogyasztasz, amelyben megtalálható minden fontosabb aminosav. Így a szervezeted hozzájut az immunrendszered legfőbb alkotóelemeihez is.

3. Öltözz az évszaknak megfelelően!

A fenti állítás elcsépeltnek hangzik, viszont nem lehet eléggé hangsúlyozni. A belső helyiségek meleg hőmérsékletéről hirtelen kilépés a hidegbe megterhelő a szervezeted számára. Ezért még az enyhébb téli időben is öltözz rétegesen, és ne spórold le a sapkát és a sálat magadról. Különösen gyógyulás után, amikor a legyengült immunrendszerrel ismét könnyebben megbetegedhetsz, ha nem megfelelően öltözködsz.

4. Pihenj, regenerálódj!

Az enyhe megfázást sem szabad elhanyagolnod. Ha náthás vagy, akkor ne sportolj, hanem pihenj sokat, hiszen betegség esetén a szervezeted erőforrásait leköti a kórokozók elleni védekezés. Az enyhébb tünetek könnyen súlyosabbá válhatnak, illetve más fertőzéseket is elkaphatsz, ha megerőlteted magad a gyógyulási időszakban. A pihenés mellett fogyassz gyógyteákat - például bodzavirágot, kamillát, hársfát -, illetve egyél sok gyümölcsöt, főleg citrusféléket.

5. Fogyassz természetes immunerősítőket is!

Ne feledkezz meg a gyümölcsök és zöldségek mellett a többi természetes immunerősítőről sem. A méz tele van hasznos ásványi anyagokkal és vitaminokkal, emellett pedig apropolisz és a fokhagyma szintén természetes antibakteriális hatással rendelkezik. A gyömbér nyersen fogyasztva vagy teába főzve szintén nagyon hatékony immunstimuláló.

Mit tehetsz betegség esetén?

Enyhe tünetek, például orrfolyás és tüsszögés esetén legtöbbször néhány nap pihenés és immunerősítés elegendő ahhoz, hogy regenerálódj. Kerüld az erős fizikai megerőltetést és a sportolást. Ha a megfázás tünetei mellett magas lázad is van, akkor nagy valószínűséggel komolyabb vírusfertőzést kaptál. Ebben az esetben mindenképpen konzultálj háziorvosoddal. Érdemes először telefonon felhívnod, hiszen a rendelőben más kórokozókkal is megfertőződhetsz. Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy szükséges számodra a gyógyszeres, antibiotikumos kezelés, akkor már elektronikus úton is fel tudja írni neked a receptet.

A hosszantartó téli megfázást legegyszerűbben megelőzéssel kerülheted el. Ha pedig mégis sikerült elkapnod, akkor néhány nap pihenővel hamar túl lehetsz a nehezén. Ha viszont nem hagysz elég időt a regenerálódásra, akkor hamar visszaeshetsz, és akár hetekig vagy súlyosabb esetben hónapokig is elhúzódhat a lábadozás. Ilyenkor pedig újból visszatérhet a kellemetlen orrfolyás vagy tüsszögés. Az immunrendszeredet erősítsd vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal és természetesen zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával!

Cikkajánló

Meghűlés, megfázás, nátha - Mit is jelent?

Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Megfázás
A nátha közönséges esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel. Ezért gyermekek, idősek és valamilyen alapbetegségben szenvedők esetében azonnal orvoshoz kell fordulni! Az egyébként egészséges felnőttek esetében pedig akkor kell orvoshoz fordulni, ha néhány napon belül nem szűnnek a tünetek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.