Miről ismerjük fel és hogyan kezeljük az aranyeret?

Szponzorált tartalom
megjelent:

Ha az aranyér tüneteit időben felismerjük, és azokat mielőbb el is kezdjük kezelni, jó eséllyel megelőzhetjük a betegség súlyosbodását. (x)

Ismerjük fel minél hamarabb az aranyér tüneteit!

Az aranyér Magyarországon népbetegségnek számít: az ötven feletti korosztályban minden második embert érinti, de sok fiatalabbnál is előfordul. A betegség egyik leggyakoribb oka a székelés közbeni erőlködés, amit legtöbbször a székrekedés idéz elő. A székrekedés kialakulásában pedig jelentős szerepe van a helytelen, rostszegény táplálkozásnak és a mozgásszegény életmódnak. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy minél hamarabb felismerjük az aranyér tüneteit, annál könnyebben kezelhetjük is a problémát. Sajnos, ha húzzuk az időt, mert azt reméljük, hogy az aranyér magától is elmúlik, akár annyira rossz állapotba kerülhetünk, hogy műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Ezt tegyük, ha érzékeljük az aranyér kellemetlen tüneteit

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Az aranyér stádiumai

A legelső stádiumban az aranyér gyakran tünetmentes. Ilyenkor még általában nincs szükség kezelésre, de érdemes odafigyelni a rostban gazdag táplálkozásra. Az érintettek általában arra lesznek figyelmesek, hogy székelés után véres csík jelenik meg a vécépapíron.

A második stádiumban az aranyeres csomók kitüremkedhetnek, de akár maguktól is visszahúzódhatnak. Már érzékelhetők az aranyér tünetei, de rendszerint csak székelés közben érezzük a fájdalmat, a vérzés pedig még mindig csekély mértékű. Ebben a stádiumban már feltétlenül cselekedjünk, és kezdjük el kezelni a problémát, hogy megakadályozzuk a harmadik stádium kialakulását!

A harmadik stádiumban az aranyeres csomók már nem húzódnak vissza. A kitüremkedő aranyér kellemetlen és fájdalmas. Ülés közben tovább fokozódik a kellemetlen feszítő és szúró érzés.

A negyedik stádiumban már fájdalmas és nagyon érzékeny, sérülékeny az aranyeres csomó, ami a kitüremkedés miatt különösen kellemetlen. Ez az a stádium, amikor feltétlenül orvosi beavatkozásra van szükség. A meglévő tünetekhez ráadásul még a nyálkahártya gyulladása is társulhat.

Ezt tegyük, ha érzékeljük az aranyér kellemetlen tüneteit

Rendszeres mozgással, rostdús táplálkozással sokat tehetünk azért, hogy ne alakuljon ki az aranyér. Ám ha érzékeljük magunkon az aranyér kezdeti tüneteit, mint például a viszketést a végbéltájon, a székelés közbeni fájdalmat, esetleg a vérzést akkor ne várjunk sokáig, mielőbb cselekedjünk. Hatásos segítség lehet a hialuronsav és több gyógynövény előnyös hatásait egyesítő Proktis-M termékcsalád.

Klinikai vizsgálatok igazolták a hialuronsav kiemelkedő hidratáló képességét, amely felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis M kúp a végbélben jelentkező, míg a Proktis M plus kenőcs a végbélnyílás körül kialakuló panaszok enyhítésére, a tünetektől függően akár kombinálva is használható. Mindkét készítmény recept nélkül kapható a gyógyszertárban.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, sebész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.