Március a myeloma multiplex hónapja - Együtt a változásért

Szponzorált tartalom
megjelent:

A myeloma multiplex hónapja során lehetőség nyílik arra, hogy felhívjuk a figyelmet egy sokak számára embert próbáló betegségre: a myeloma multiplexre. A Nemzetközi Myeloma Alapítvány által életre hívott márciusi kampány fontos kezdeményezés azok számára, akiket személyesen vagy hozzátartozóikon keresztül érint ez a gyógyíthatatlan daganatos megbetegedés. (x)

Myeloma multiplex

A kampány célja, hogy megszólítsa és cselekvésre buzdítsa az egyéneket és a közösségeket. A myeloma multiplex egy ritka vérképzőszervi daganatos megbetegedés, amely a jellemzően a csontvelőben megtalálható plazmasejtek kóros felszaporodásából alakul ki. Bár nem tartozik a gyakori daganatos betegségek közé, a második leggyakrabban előforduló vérképzőszervi rosszindulatú daganatos betegség, amellyel világszerte évente több mint 175 000, Magyarországon 350–400 új beteget diagnosztizálnak.

A myeloma multiplexre a tünetmentes, nyugalmi időszakok és a visszaesés váltakozása jellemző. A betegség nem gyógyítható, de az elmúlt két évtizedben történt előrelépések a terápiás lehetőségekben hosszú távú túlélést és jó életminőséget biztosítanak. Számos új terápia vált elérhetővé a myeloma multiplex minden stádiumának kezelésére. Az ezzel kapcsolatos kutatások célja a myeloma multiplex alaposabb megértése új, az eddigiektől eltérő terápiás lehetőségek felfedezésének érdekében. Myeloma - együtt a változásért

„A változás katalizátorai a kutatás, az együttműködések és a betegek melletti elkötelezettségünk” − mondta el Jennifer Hopwood, a Bristol Myers Squibb biotechnológiai gyógyszercég myeloma multiplex kereskedelmi üzletágának alelnöke. „A Bristol Myers Squibb közel huszonöt éve tágítja a myeloma multiplex terápiás lehetőségeinek határait, a szakterület legkiválóbb képviselőivel szoros együttműködésben, megváltoztatva a kezelési standardokat.”

A hazánkban is évtizedek óta jelen lévő Bristol Myers Squibb a kutatókkal, kezelő központokkal, betegekkel, betegszervezetekkel, törzskönyvezési hatóságokkal és kulcsfontosságú partnereivel együttműködve igyekszik biztosítani a betegek igényeinek kielégítését, hogy kezelési lehetőségekkel szolgálhasson az újonnan diagnosztizált betegek, valamint azok számára, akiknek rosszabbodott az állapota vagy nem reagáltak az addigi kezelésekre. Ez a megközelítés segíti elő a Bristol Myers Squibb kulcsfontosságú kutatási tevékenységét, amelynek eredményeként további terápiás lehetőségeket tud kifejleszteni a myeloma multiplexben szenvedő betegek számára.

Reményt adó innováció

Március a myeloma multiplex hónapjaAz új terápiás megközelítések és technológiák nem csupán a betegellátást javíthatják, hanem újult reményt is adhatnak a myeloma multiplexben szenvedő betegek egész közösségének.

Még inkább személyre szabott és célzott kezelések kifejlesztését eredményezik például azok a genomikai módszerek, amelyekkel a myeloma multiplexes betegeket külön csoportokba lehet osztani a prognózis és a várható terápiás válasz szerint. Ezek kiegészítéseként fontos olyan technológiák fejlesztése, amelyek elősegítik a betegség korábbi diagnosztizálását, és hozzájárulnak a betegek, szakorvosok és orvosi centrumok közötti kapcsolat javulásához a kezelés teljes folyamata során.

Gyorsuló gyógyszerkutatás

A világban zajló, a myeloma multiplexszel kapcsolatos klinikai vizsgálatok célja az új vegyületek, kombinációs terápiák és technológiák hatásosságának és biztonságosságának elemzése. Ezen felül a Bristol Myers Squibb szponzorálja a legnagyobb myeloma multiplex-betegregisztert, a Connect® MM-et, amely ma már több mint háromezer beteg adatait tartalmazza.

Ez a biotechnológiai gyógyszercég hozta létre emellett a myeloma multiplex legátfogóbb molekuláris és klinikai adatbázisát is a Myeloma Genom Projekt keretében, és ezzel a myeloma mutiplex kezelésében lehetővé vált új, molekuláris alapon meghatározott, magas rizikócsoportba tartozó betegcsoportok, valamint új potenciális célpontok beazonosítása. Előkészület alatt áll továbbá a PREAMBLE elnevezésű megfigyelési tanulmány, melynek célja az új hatóanyagok valós körülmények közötti hatásosságának jobb megértése.

A betegséggel, annak tüneteivel, kezelésével kapcsolatos további információkkal a szakorvosok szolgálnak.

HEHU2102750

Lezárás dátuma: 2021.03.26.

Cikkajánló

Myeloma multiplex - A betegség tünetei és kezelése

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Myeloma multiplex
A myeloma multiplex (plasmocytoma) a plazmasejtek daganatos megbetegedése, melyre az jellemző, hogy ezek a sejtek oly mértékben felszaporodnak a csontvelőben, hogy gátolják a normális vérképzést.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.