Lézeres szemműtét? Fogadd el, ha a legtapasztaltabb nem talál alkalmasnak

Sasszemklinika - Támogatott tartalom
megjelent:

Ma már nagyon sokan választják a lézeres szemműtétet, hogy visszanyerjék az éles látás élményét. A kezelés eredménye érdekében a beavatkozást mindig egy alapos vizsgálat előzi meg. Ekkor az orvos a saját, és az intézmény tapasztalatára alapozva dönt arról alkalmas-e a páciens a kezelésre. Miért érdemes a vizsgálat eredményét komolyan venni? Melyik klinikában bízzunk? (x)

Magyarországon a lézeres látásjavítás terén legtapasztaltabb intézmény a Sasszemklinika. A klinikán 23 év alatt több mint 100 000 kezelést és többszázezer vizsgálatot végeztek. Többet, mint az összes hasonló hazai intézmény együttesen. Az utóbbi időben a klinikán egyre több olyan esettel találkoztak, amikor a náluk alkalmatlannak nyilvánított pácienst máshol megműtötték és most elégedetlenek az eredménnyel. Dr. Árvay Anita, a Sasszemklinika vezető főorvosa segítségével megmutatjuk, miért nem érdemes belevágni a lézeres szemműtétbe annak, akit a Sasszemklinika rutinos orvosai nem tartottak alkalmasnak a beavatkozásra.

Mindenkinél szükséges alkalmassági vizsgálatot végezni a kezelés előtt?

SasszemklinikaDr. Árvay Anita: „Igen. A szemműtétet minden esetben megelőzi egy alkalmassági vizsgálat, ahol kiderül van-e olyan tényező, amely ellenjavallata a beavatkozásnak. Ez lehet az életkor, a szaruhártya állapota vagy bizonyos szem-, esetleg belgyógyászati problémák. A vizsgálat során azt is megállapítjuk, melyik kezeléstípussal végezhető el legeredményesebben a korrekció. Minden szem egyedi, van, aki minden kezelésre, de van, aki csak bizonyos kezeléstípusra pl. felszíni, vagy csak lebenyes kezelésre alkalmas.”

A Sasszemklinikán vizsgáltak hány százaléka alkalmas a lézeres szemműtétre?

Dr. Árvay Anita: „A Sasszemklinikához fordulók körülbelül 70%-a alkalmas a kezelésre, de a 40 év alattiaknál még jobb az arány. Ez azt jelenti, hogy 10-ből 3 páciensnek nem javasoljuk a lézeres korrekciót, mert nem tudnánk tartós eredményt elérni. A kezelést megelőzően alaposan szűrjük az esetleges kizáró tényezőket. Első lépésben a páciensek számára a lehető legkényelmesebb módon, telefonon vagy online teszünk fel kérdéseket. Egy ilyen „teszt” során felmérjük hányas a dioptriája, változott-e az elmúlt egy évben, milyen gyógyszereket szed rendszeresen, van-e diagnosztizált szem-, bőrgyógyászati, belgyógyászati vagy autoimmun betegsége. Ha a válaszokból nem derül ki semmiféle ellenjavallat, akkor megkérjük a pácienst, hogy fáradjon be a 1,5-2 órás vizsgálatra.”

vizsgálat

Sasszemklinika – túl a 100 000. látásjavító lézerkezelésen

Hogyan zajlik az alkalmassági vizsgálat?

Dr. Árvay Anita: „Az alkalmassági vizsgálat műszeres mérésekkel kezdődik, ahol megmérjük a szemnyomást, dioptriát, szaruhártya görbületét és vastagságát. A vizsgálat során pupillatágítót is csepegtetünk a páciens szemébe, hogy minél alaposabban megvizsgálhassuk. Ez természetesen fájdalommentes, viszont néhány órára, de legfeljebb egy napra elhomályosítja a látást, ezért érdemes kísérővel érkezni.

Klinikánkon a világ legmodernebb eszközeivel többféle vizsgálatot is elvégzünk. Budapesten egyedül a Sasszemklinikán található meg a világ egyik legpontosabb, magasabb rendű fénytörési hibák feltérképezésére is alkalmas mérőeszköze, a Schwind gyártmányú Peramis. 45.000 mérési pontról szolgáltatott több mint 1 millió adat segítségével térképezi fel a szemet, ami azt jelenti, hogy 30-szor pontosabb, mint egy átlagos mérőeszköz. A vizsgálatok végén a mérési adatok alapján teljes képet kapunk a hozzánk forduló szemének állapotáról, majd a kezelés során a szintén Schwind típusú lézer automatikusan elvégzi a korrekciót.”

Alkalmassági vizsgálat

Sasszemklinika – Lézeres szemműtétet megelőző vizsgálat a csúcstechnológiás Scwhind Peramis műszerrel

Mit jelent az, hogy valaki nem alkalmas a lézeres szemműtétre?

Dr. Árvay Anita: „Sasszemklinika például - alapul véve a több mint 100.000 elvégzett műtétet megelőző vizsgálatokat - 50 éves kor előtt nem kezel pluszos dioptriát, mert 50 éves korig megjelenhetnek még olyan rejtett dioptriák, amik miatt ismét szemüveget kell viselnie a páciensnek. De hasonlóan nem tekinti alkalmasnak a Sasszemklinika azokat a 40 év felettieket, akiknek mindkét szemét alacsony mínuszos, mondjuk -1,00-es dioptriával kellene kezelni. Ebben a korban ugyanis már nem alkalmazkodik olyan jól a szem közelre, és bár a távoli látás a kezelést követően tisztul, a közeli romlik. Így a mínuszos helyett előbb-utóbb pluszos szemüveget kell hordania a páciensnek. Pedig nem ez volt a cél! A célunk minden esetben az, hogy hosszútávon jó eredményt érjünk el. Ebből is látható, hogy ha valakinek nem javasoljuk a műtétet, akkor azt alapos okkal tesszük.

Igaz, hogy a Sasszemklinika nem vállal kockázatot?

Dr. Árvay Anita: „Miért vállalnánk kockázatot? A páciens éleslátása és hosszútávú elégedettsége számunkra a legfontosabb! A kezelést nem javasoljuk amennyiben az alkalmassági vizsgálat során olyan tényezőt tárunk fel, ami kockáztatná a kezelés eredményét és a hosszútávú szemüvegmentességet. Ha a kizáró tényező idővel elmúlthat, akkor várunk és fél vagy egy év múlva visszahívjuk a pácienst és megismételjük a vizsgálatot."

Ha egy nagy múltú klinika azt mondja a páciens érdekeit szem előtt tartva, nem javasolt a beavatkozás, bizony felveti a kérdést miért támogatná mégis a műtétet egy kevésbé tapasztalt intézmény.

Hogy lehet az, hogy az egyik klinika elutasít, de a másik befogad?

Dr. Árvay Anita: „Ahhoz, hogy egy klinika valós adatokra alapozva ki tudja jelenteni, hogy a kezelései tartós eredményt hoznak, bizony több évtizedes tapasztalattal kell rendelkeznie. Klinikánk komoly figyelmet fordít az elmúlt 23 év alatt összegyűlt több milliárd adat elemzésére. A vizsgálati adatok és kontroll eredmények feldolgozására fejlett statisztikai szoftvereket alkalmazunk. Ezekből tudunk következtetni arra, hogy akár 10 vagy 15 év elteltével hogyan alakul a látásélesség, illetve kinek milyen típusú kezelés lenne ideális. Tudjuk, hogy nehéz elfogadni, ha valaki nem alkalmas a kezelésre, de mi arra törekszünk, hogy mindenkinél jó eredményt tudjunk elérni. A páciensnek tehát a tapasztalatlanabb klinikák ígéreteiben rejlő kockázatokkal, és a szükséges ismeretek birtokában kell döntést hoznia arról, hol szeretné megműttetni a szemét, illetve megállapíttatni az alkalmasságát.”

A Sasszemklinika több látásjavító kezelést végzett eddig Magyarországon, mint a többi klinika összesen

Hogyan garantálja a Sasszemklinika a lézeres szemműtét eredményének tartósságát?

Dr. Árvay Anita: „Az alapos vizsgálatok önmagukban is garanciát jelenthetnek - vagyis nem feltétlen érdemes máshova is bekopogtatni, ha az ország egyik legfejlettebb szemészeti mérőeszközével vizsgálták meg az ember szemét. Persze emellett a Sasszemklinika írásban is garanciát vállal az eredményre, amely vállalással elsőként büszkélkedhetett az országban. A garancia ez esetben azt jelenti, hogy az alkalmassági vizsgálat végén írásban rögzítjük a várható eredményt, vagyis azt, hogy mi fog történni, ha az adott páciens szeme úgy reagál, mint a nálunk végzett több mint 100.000 kezelés 99%-a. Ezek után, ha végül a példában szereplő páciens az 1%-ba esik, azaz a szaruhártyája máshogy reagálna a kezelésre, mint az emberek elsöprő többségéé, akkor a klinika díjmentesen megismétli a kezelést a beleegyező nyilatkozatban foglaltak szerint.”

Ha Ön is unja már, hogy szemüveg vagy kontaktlencse nélkül nem lát élesen, jelentkezzen a Sasszemklinika ingyenes alkalmassági vizsgálatára, hogy akár egy életre megszabaduljon a kontaktlencse és a szemüveg okozta kellemetlenségektől!

Cikkajánló

Szmog
Szmog

Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell.

Portré
Portré

Interjú Csuja Gellért orvostanhallgatóval.

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász; Dr. Fodor Erzsébet, szemész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Árvay Anita, Dr. Papp Júlia szemész, Dr. Serfőző Csilla szemész
Springmed - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
WEBBeteg összeállítás - Dr. Papp Júlia szemész, Dr. Serfőző Csilla szemész, Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.