Személyi igazolvánnyal fájdalomcsillapítót

Szerző: Állami Egészségügyi Ellátó Központ

Új időszámítás kezdődött a gyógyszertárakban idén. Az új Egészségügyi Tér (EESZT) hozzájárul, hogy mostantól papírrecept nélkül is kiváltsuk a nevünkre szóló gyógyszereket, így nem jelent majd problémát, ha véletlenül otthon hagytuk az orvos által írt papírt.

Az e-receptet a háziorvosunk írja fel az eddig megszokott módon a rendelőben, ám a vény adatai felkerülnek az új Egészségügyi Térbe, ahonnan lekérdezhetővé válnak a gyógyszertárakban, ezzel is megkönnyítve a kiváltás lehetőségét.

Ennek köszönhetően nő a betegbiztonság, hiszen minden beteg gyógyszerelése EESZTmostantól egy közös rendszerben érhető el az arra jogosult egészségügyi dolgozóknak. Így könnyen kiszűrhető, ha azonos hatóanyagú gyógyszert más néven rendel két különböző orvos, de a patikus felhívhatja a páciens figyelmét a fontos gyógyszer kiváltására is.

A nevünkre szóló elektronikus vény kiváltásához elegendő a gyógyszertárban felmutatni személyi igazolványunkat és TAJ-kártyánkat. A közeljövőben pedig elegendő lesz csupán az elektronikus személyi igazolványunkkal igazolni magunkat az e-recept kiváltás során.

Nem kell búcsút intenünk azonban a papírvénynek sem. E-recept felírásakor ugyanis 2018 végéig minden kezelőorvos úgynevezett felírási igazolást nyomtat automatikusan. Ez a régi típusú papírvény plusz vonalkóddal ellátott változata, ami alapján a patikus beazonosítja a Térben a receptet. A felírási igazolás lehetővé teszi, hogy más számára (pl. gyermekeink, vagy idős hozzátartozóink részére) ki tudjuk váltani a gyógyszereket a személyazonosság igazolása nélkül is.

Vannak azonban olyan speciális esetek is, amikor az orvos nem fér hozzá a számítógépes rendszeréhez, így e-recept kiállítására sincs lehetősége. Az otthonunkban történő receptírás során továbbra is hagyományos módon, papíron kerül kiállításra a vény. Ennek tartalma a gyógyszertárban kerül fel az Egészségügyi Térbe, hogy az a későbbi betegellátás során segítse a kezelőorvosok munkáját.

Hogyan működik az e-recept? - Nagyobb méretért kattintson a képre!

Hogyan működik az e-recept?

Az EESZT-be került betegadatainkat és dokumentumainkat kizárólag a háziorvosunk és kezelőorvosunk láthatja az egészségügyi szolgáltató medikai rendszerén keresztül. A gyógyszertári rendszerek csak a receptadatokat érik el, így a patikus és a gyógyszertári szakasszisztens kizárólag a receptek adataihoz férhetnek hozzá.

Saját felelősségünk, hogy a lakossági portál felületén (www.eeszt.gov.hu) a digitális önrendelkezés keretében miként szabályozzuk - korlátozzuk vagy éppen engedélyezzük - az EESZT-be kerülő adataink hozzáférhetőségét. Számolni kell azonban a döntés egészségügyi kockázataival is.

Minden beteg jól felfogott érdeke, hogy kezelőorvosa a lehető legteljesebb képet kaphassa egészségügyi állapotáról, így biztosítva a személyre szabott, még hatékonyabb terápiákat.

Olvasson tovább Gyorsabb gyógyítás, biztosabb gyógyulás

(Állami Egészségügyi Ellátó Központ)
Módosítva: 2017.12.11 18:02, Megjelenés: 2017.12.11 18:02
Címkék: EESZT, E-recept
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

Hogyan használjuk az EESZT Lakossági...

Immár négy éve lesz november elsején, hogy Magyarország új e-egészségügyi rendszere, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT)...

E-recept és EESZT - Itt vannak a...

Mi az EESZT? Mikortól lép életbe? Miért fontos a bevezetése? Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket az Elektronikus Szolgáltatási Tér és az e...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.