Aspirin ® Protect - tartós védelem az ereknek

Szerző: Támogatott tartalom
Megjelent: 2012.10.08

Számtalan forrásból és sokszor hallottuk már, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok közé tartoznak. Naponta lehet találkozni az ijesztő statisztikákkal, és alig van olyan ember, akinek szűkebb-tágabb rokoni köreiben ne fordult volna már elő szívinfarktus, agyvérzés, vagy egyéb rendellenesség. (x)

Ezen adatok ismeretében furcsán hathat a tény, hogy igenis létezik a kezünkben fegyver, melynek segítségével eredményesen szembeszállhatunk a rettegett jelenséggel.

Azt sokan tudják – vagy legalábbis hallottak már róla –, hogy ezen megbetegedések kialakulásában alapvető szerepet játszanak a nem megfelelő étrend (magyar konyha), a mindennapi stressz, a kevés testmozgás, a dohányzás és még sorolhatnánk. Tehát csupa olyan környezeti tényező, amit ki kell(ene) iktatni, ezt tudjuk is, és legtöbben mégsem teszünk semmit…

Azt azonban érdekes módon kevesebben tudják, hogy létezik egy szer, amit elődeink már jóval időszámításunk előtt ismertek, és amelynek némileg módosított változata mai napig a modern medicina egyik legeredményesebb eszközét jelenti a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. És itt a hangsúly a megelőzésen van!

Mire jó a fűzfakéreg?

Ennek a csodálatos, szinte mindenhol megtalálható növénynek a kérgéből származik a szalicin, melyből az 1800-as években állították elő először a szalicilsavat. Azon túl, hogy különböző, enzimblokkoló hatások révén eredményesen csillapítja a lázat, fájdalmat, gyulladásos reakciókat, hasonló hatásmechanizmuson keresztül megakadályozza a vérlemezkék összecsapódását, s így a vérrögök kialakulását, ami a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik leglényegesebb részjelensége. Mellékhatásainak csökkentése érdekében a tablettát a gyomornedvnek ellenálló bevonattal látták el, így a gyomorpanaszok túlnyomó többsége elkerülhetővé vált. A vizsgálatok igazolták, hogy a vérlemezkék összecsapzódását az aszpirin már kis dózisban (100-300mg) is gátolja, a kisebb dózis is szerepet játszik a mellékhatások csökkentésében. Ez a gyógyszer az Aspirin® Protect.

Szívinfarktus és Aspirin® Protect: a megelőzés

Elsődleges (primer) megelőzésnek nevezzük az orvoslásban azt a folyamatot, amikor a megelőzés célja az adott betegség, kór megjelenésének, kialakulásának elkerülése.

Az Aspirin® Protec rendszeresen szedve bizonyítottan csökkenti az szívinfarktus és agyi infarktus előfordulásának kockázatát.

Ismeretes továbbá az a tény is, hogy az infarktust már elszenvedettek körében szintén jelentősen csökkenthető a betegség ismétlődésének kockázata (másodlagos megelőzés) a szer folyamatos alkalmazásával.

Milyen betegségek esetén javasolt az Aspirin® Protect szedése?

 • heveny szívizomelhalás (szívinfarktus) esetén
 • egy újabb infarktus megelőzésére
 • átmeneti agyi keringési zavar (TIA) és az agyi keringési zavar következtében kialakuló szövetelhalás (agyi infarktus) megelőzésére
 • a szívizom csökkent vérellátása miatt fellépő mellkasi fájdalom (angina pectoris)
 • érsebészeti beavatkozások (pl. koszorúér tágítás/műtét)
 • szívizomelhalás kockázatának csökkentésére szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező 45-79 év közötti férfi-, és 55-79 év közötti nőbetegek esetén, a haszon/kockázat értékelését követően.

Fontos megjegyezni, a betegség újbóli kialakulásának esélye (második infarktus) megemelkedik, ha a gyógyszer szedését felfüggesztik, függetlenül attól, hogy előtte mennyi ideig alkalmazták. Ezért is fontos a rendszeres, kitartó szerhasználat.

Milyen mellékhatásai lehetnek az Aspirin® Protectnek?

Aspirin® Protect

Vény nélkül kapható gyógyszer.
Hatóanyag: acetilszalicilsav.

Mint minden gyógyszernek, az Aspirin® Protectnek is lehetnek mellékhatásai, úgy mint:

 • gyomor- és bélrendszeri mellékhatások: émelygés, hányinger, hányás, hasmenés, emésztési zavarok, enyhébb gyomor-, bélrendszeri vérzések
 • allergiás reakciók: asztma, orrdugulás, bőrirritáció
 • nagyon ritkán máj- és veseműködési zavarok
 • fülcsengés, fülzúgás – főleg túladagolás esetén
 • fokozott vérzékenység

Mielőtt elkezdené szedni a készítményt, illetve bármilyen mellékhatás észlelése esetén, mindig egyeztessen orvosával!

L.HU.PH.GM.25.09.2012.0182

(Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.)

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Megjelenés: 2012.10.08 15:11
Címkék: Aspirin
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Az örömérzet hiánya kihat az élet minden területére.

Egészség Egészség

Szerves és szervetlen sók az étrend-kiegészítőkben, gyógyszerekben.

A szívrohamot követő...

A szívroham és a szívmegállás két különböző dolog. Szívroham (szívinfarktus) akkor áll elő, amikor a szívbe áramló vér útja elzáródik, a...

Újabb két embernél igazolták a...

További két embernél igazoltak majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában a múlt héten, ezzel 77-re nőtt a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.