Virtuális szex és merevedési zavar

Dr. Benyó Mátyás
szerző: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus - WEBBeteg
frissítve:

A technikai fejlődés lehetővé teszi – alighanem már a közeljövőben –, hogy a testi kapcsolat virtuális módú, de valódinak érzett formája is létrejöjjön. Milyen hatással van ez a személyes kapcsolatokra?

Életünk minden területére beszivárgott a kommunikáció számos formája. Nem csak a munkánkban, szórakozásban, pihenésben használjuk ki a technika adta lehetőségeket, hanem a magánéletben is egyre nagyobb szerepet tölt be.

Ebben a mindennapi életben bekövetkezett változatok párkapcsolatokat alakító hatása játssza a fő szerepet. A szexuális élet kezdete, az első párkapcsolat kialakítása a társadalmi normák változása miatt egyre fiatalabb életkor felé tolódik. Azon korosztály felé, amely a legszélesebb körben használja ki a modern kommunikáció adta lehetőségeket.

A sikertelenség okozta problémák

Ebben az életkorban azonban fogékonyabb az ember az új tudásra, és jobban alkalmazza azt. A középkorú, vagy annál idősebb, de új párkapcsolatra vágyó személyeknek a régi ismerkedési formák sokszor már nem elérhetőek, így a sikertelenség különböző pszichés komplexusok kialakulásához vezethet.

A kapcsolatok nagyarányú felbomlása, a válások magas száma és az örök keresés az „igazi” iránt a modern technikával karöltve megnyitotta a virtuális teret az ismerkedők számára. Telefonos párkeresés, internetes oldalak, chat új, gyors, kényelmesen alkalmazható és sokszor a valóságot elfedő ismerkedési lehetőséget teremtenek.

A megnyerő külső, jó kommunikációs készség, személyes varázs hiánya többé nem akadály. Különbséget tehetünk a virtuális és valós én között. Olyan külső és belső tulajdonságokkal ruházhatjuk fel magunkat, melyeket nem birtokolunk.

Azonban ez csak elméleti síkon létezik. A többi ember kiemelkedő kitalált vagy valós értékei szintén az önértékelésben játszhat romboló szerepet, vagy éppen megragadva a virtuális síkon a valós életbe nem történik visszalépés és igazi párkapcsolat kialakítása. De még ha létrejön a fizikai találkozás, a fent említett okok miatt sikertelen lehet.

A sok próbálkozás, az ezekre biztosított kevés idő további pszichés problémákat fog szülni.

Potencia teszt

A következő teszt alapján megtudja, hogy potenciája veszélyben van-e. A potencia teszt kitöltése

Nem helyettesíti a testi érintkezést

A képet és hangot együtt közvetítő eszközöktől kezdve, az érzékszerveket stimuláló újdonságokon át, a partner testi valóját megformáló készülékek segítségével valódi élményhez és örömökhöz juttathatjuk magunkat a szexualitást a gyermeknemzéstől biztonságosan leválasztó módszerrel. Azonban ez megint eltávolít a valódi személyes kapcsolattól, melyben a jártasság hiánya miatt itt is szorongás, félelem és további komplexusok léphetnek fel.

A merevedési zavarban érintett és párkapcsolatot kereső korosztály mind szembesülhet a fent említett problémákkal. Egy – az ő esetükben hibás problémamegoldó módszer miatt – tartós pszichés zavarok jelentkeznek, melyeknek megoldásában pont az érzelmileg és szexuálisan kívánt személy nyújthatná a legnagyobb segítséget. Egy virtuális, vagy valós, de csak technikai újításokon keresztül ismert személy nem tudja azt a meghitt légkört megteremteni, mely a kiegyensúlyozott szexuális élethez szükséges.

(WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus)

Cikkajánló

Merevedési zavar - Bárkinél jelentkezhet

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
Bár a merevedési zavar a 65 év feletti korosztálynál a leggyakoribb, bármely életkorban kialakulhat. Időszakos, ritka előfordulása önmagában nem tekinthető kórosnak, bárkivel előfordulhat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Zsuga Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.