• Dr. Takáts Annamária: Nagyon szerethetőek a Parkinson-kórral élő emberek

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Európában 1,4 millió Parkinson-beteget számolnak, és azt jósolják, hogy 2030-ra ez a szám megduplázódik. Az okokat folyamatosan kutatják, az egyik feltételezés a robbanásszerűen megjelenő technikai fejlődést látja a háttérben. Az emberi agy erre a változásra betegséggel reagált. Dr. Takáts Annamáriával, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinika Parkinson-kór és Mozgászavarok Ambulancia főorvosával beszélgettem.

    Mióta foglalkozik ezzel a területtel?

    1974-ben végeztem az egyetemen, pontosan 40 éve dolgozom a Neurológiai Klinikán. Édesapám volt ilyen sziklatípus.

    Szerencsém volt. 1975-ben elsőként az országban itt alakult Parkinson járóbeteg szakrendelés, amelyhez később osztály is társult. Ebbe a munkába kapcsolódhattam be.

    1998-ban betegklubot szerveztünk Fazekas András, a Szent István Kórház főorvosa segítségével. Így jött létre a Delta Magyar Parkinson Egyesület. Én a kezdetektől velük dolgoztam. András halála után én vettem át az orvostanácsadói feladatokat.

    Mitől függ az elnök személye?

    Mindig azt vallottam, hogy az elnöknek betegnek kell lennie. Ő tudja, mire van szükségük, miben kell segítség. Én a háttérből támogatom a munkát, mint orvos. Tóth Katalin immár harmadik éve elnöke az egyesültnek.

    Milyen célok valósulnak meg?

    Bármilyen krónikus betegségről van szó, amely elkíséri a beteget élete végéig, tudjon róla mindent, ismerjen minden lehetőséget, de fontos, hogy nem minden pillanatban azzal foglalkozzon.

    Képzett és tudatos betegekre van szükség, ezért létrehoztunk egy képzést, a Parkinson iskolát. Idén januárban és februárban volt az első tanfolyam betegeknek és hozzátartozóknak. Nyolc héten keresztül minden szombaton találkoztunk, volt elmélet, és minden harmadik órán gyakorlati feladatokat oldottunk meg: életminőség skálát töltöttünk ki, volt gyógytorna, a pszichológus relaxációs gyakorlatokat mutatott be, a Kodály-módszer segítségével énekeltünk, szóba került például az agyműtét, a pumpás kezelés és az otthoni betegápolás. Nem lebutítva adtuk át az anyagot, hanem ugyanazt kapták meg a betegek, amit a továbbképzésen a kollégáink, de egyszerűen, érthető formában.
    Tizenöt résztvevővel terveztünk és több mint ötvenen jöttek, a legfiatalabb 40 éves volt, a legidősebb 80, a végén mindenki díszoklevelet kapott.
    Jövőre ismét szervezünk ilyen képzést, amelyen nagyobb hangsúlyt kap majd a Kodály-módszer, a gyógytorna és a tánc, illetve elmegyünk majd főzőiskolába is.

    Mi változott az elmúlt 40 évben, amióta itt van a klinikán?

    A Parkinson-kór azon kevés idegrendszeri betegségek egyike, ahol nagyon gazdag a gyógyszeres kezelés, ezzel jelentősen javítható az életminőség. A klasszikus értelemben nem gyógyítható a betegség, javulhat viszont a hátralévő évek minősége.

    Az első csoda, ami maradandó, az a levodopa kezelés kezdete volt. Mind a mai napig ez a kezelés aránymértéke, ennél hatékonyabb megoldás jelenleg nincs. A levodopa a dopamin előanyaga, ami a még működő substantia nigra sejtekben alakul át dopaminná, és így pótolja a hiányt, azonnal látványos javulást eredményez.

    Én akkor kezdtem itt dolgozni, amikor már elkezdték a levodopa kezelést. Láttam még olyan beteget, akinél nem alkalmazták, majd beállították neki a gyógyszert és kiszállt a tolókocsiból.
    Erről szól az Ébredések (Awakenings) című filmdráma. Az Oscar-díjas alkotásban a lelkes orvos egy olyan új gyógyszert fedez fel, amellyel a betegeket vissza lehet hozni az életbe. Csodálatos ébredésnek lehetünk tanúi. Dr. Malcolm Sayert Robin Williams alakítja. Nézze meg, érdemes.

    Mostanra elértük, hogy a korszerű gyógyszeres és nem gyógyszeres kezeléssel jelentős javítható a Parkinson-kóros beteg életminősége, és azt figyelembe véve, hogy egyre inkább a fiatalok felé tolódik a betegség, évekig fenntartható a munkaképes állapot.

    Újabb fogalmakat kellett megismernünk. Itt van például az előrehaladott betegség, amely azt jelenti, hogy olyan korszakban van a beteg, amelyre a kezelés szövődményei jellemzőek. A levodopának egyetlen hátránya van: bizonyos estekben olyan jelenség alakul ki, hogy a mozgás a gyógyszer bevételétől függően változik. Beveszi a beteg a gyógyszert, az felszívódik, ilyenkor nagyon jó a mozgás, a beteg akár tünetmentes lehet, de ilyenkor gyakran akarattól független túlmozgások is felléphetnek. Ahogyan csökken a vérszint, kiürül a gyógyszer, előtérbe kerülnek a betegségtünetek, a beteg lelassul, nehezen tud felállni, elindulni, esetleg remeg a keze.
    Amennyiben ez jellemző a mindennapokra, akkor segíthetnek az úgynevezett eszközös kezelések, más szóval az előrehaladott kezelési módszerek, ebből a világon három fajta van. A műtétet (mély agyi stimuláció) több mint tíz éve hazánkban is alkalmazzuk, 2011 óta használjuk hazánkban is a pumpát, amelyet válltáskában, deréktáskában hordhat a beteg. Gél formájában van a gyógyszer a kazettában, amelyhez egy pumpa csatlakozik. A kezelő orvos beállítja a folyamatos adagolást, és így 16-18 órán keresztül kapja a beteg a gyógyszert. Nem kell figyelnie az időpontokra, és nem beszélve arról, hogy nagyon jól együtt lehet élni a pumpával, önállóan tud tevékenykedni. Volt olyan betegünk, aki a kínai nagy falat mászta meg ezzel a pumpával. Ez volt a nagy álma.

    Ezek a módszerek sem jelentenek gyógyulást...

    Van a betegben egy remény, hogy ha már átestem a műtéten, megtanultam együtt élni egy pumpával, akkor meggyógyulok, de nem. Meg kell neki mondani, hogy a korábbi legjobb gyógyszeres állapot érhető el a műtéttel és a pumpás módszerrel.

    Olvastam a tájékoztatójukban, hogy miközben a Parkinson-kór diagnosztikájában és kezelésében jelentős előrehaladás történt az elmúlt évtizedekben, a betegség oka, eredete továbbra is ismeretlen.

    Az okokat folyamatosan kutatják, önmagában az átlagéletkor növekedése nem magyaráz meg mindent. Az egyik feltételezés a robbanásszerűen megjelenő technikai fejlődést látja a háttérben. Érdekes, hogy az emberi agy erre a változásra betegséggel reagált. Itt van az okostelefon, meg sem tanuljuk használni, megjelenik egy újabb eszköz.

    Megelőzhető a betegség?

    Jelenleg nem tudjuk, hogyan lehet megelőzni.

    60 éves koromra akár én is lehetek Parkinson-kóros?

    Igen, bárki, akár én is, nem vagyunk védve. Azt tudjuk tenni, hogy növeljük a társadalmi tudatosságot, elfogadóbbá válunk. Ezért is fontosak a betegklubok, a rendezvények.

    A Parkinson-kórral élő embereket nagyon lehet szeretni, igénylik is, nagyon hálás betegek. A minap mondta a biztonsági őr, hogy ezek a betegek nagyon sokat mosolyognak. Hozzáteszem, jönnek ide azért nagyon súlyos betegek is kezelésre, kontrollra.

    Élet a Parkinson-kórral


    A European Parkinson’s Disease Association (EPDA) 2009-ben magyarul is elindította felvilágosító kampányát.

    Bővebben: EPDA

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Módosítva: 2015.06.11 21:41, Megjelenés: 2015.06.11 21:41
   • Cikkajánló

    Szépségszobrászat

    Szépségszobrászat

    Dr. Lengyel Csongor

    Mikor nem lehet plasztikai beavatkozást végezni? A szakma 3 ága.

    Mi az allergiás rhinitis?

    Mi az allergiás rhinitis?

    F. Zs., fordító

    Mik a jelei és tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Hogyan kezelik?

    Dr. Skorán Ottó: Számomra az üzlet mindig is eszköz volt

    Pályája kezdete óta kutatóorvosként dolgozott, farmakológiai és klinikai kutatásokat vezetett, társalapítója és vezetője a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetnek, egy közelmúltban bejelentett tőkeemelés eredményeként pedig az egyik vezető hazai magánegészségügyi intézmény társtulajdonosának is mondhatja magát. Mivel úgy véli, folyamatosan képezni kell magunkat, elfoglaltságai mellett zongoraórákra is szakít időt. Dr. Skorán Ottóval beszélgettünk.

    A Parkinson-kór szövődményei

    A Parkinson-kóros betegek több mint fele idővel depressziós lesz, ám a betegséggel együtt járó szövődmények ezenkívül számos más területen is befolyásolhatják a mindennapi életvitelt.

    Buzás Lajos: összefogás, segítség a legnagyobb vészhelyzetben is

    Buzás Lajos, a Bihari Állami Gondozottak Egyesülete (BAGE) elnöke, mely szervezetet maga alapította meg tizenkét esztendővel ezelőtt állami gondozott társaival, barátaival.

    A Parkinson-kór tünetei és rizikófaktorai

    A Parkinson-kór egy progresszív neurológiai betegség, mely a motoros és nem motoros funkciókat egyaránt érinti, ám a vegetatív idegrendszer eltérései és pszichés problémák is jellemzőek lehetnek rá. Elsődleges jelei a különböző mozgásproblémák, ám a fájdalom, az alvászavar és a depresszió is jellemzőek rá.

    A Parkinson-kóros beteg ideális táplálkozása

    Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében. Ez a leírás abban segítheti Önt, hogyan állítson össze egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, és hogyan küzdjön meg azokkal a táplálkozási problémákkal, amelyek Parkinson-kórban állnak fenn.

    Hasznos tanácsok a Parkinson-kóros betegek gondozóinak

    A gondozó az a személy, aki rendszeres, folyamatos ellátásban részesít egy családtagot vagy barátot, akinek segítségre van szüksége betegség, időskor vagy mozgáskorlátozottság miatt. Gondozó bárki lehet - nemtől és kortól függetlenül -, és általában ellenszolgáltatás nélkül végzi a tevékenységét.

    A Parkinson-kór diagnosztizálása

    A Parkinson-kór egy degeneratív idegrendszeri betegség, nagyon fontos, hogy pontosan diagnosztizálják, amihez több vizsgálatot is el kell végezni. Melyek ezek?

    A Parkinson-kór kezelési lehetőségei

    A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy ideig ellensúlyozható az adagok emelésével és új gyógyszerek bevezetésével - számos más módszert is segítségül kell hívni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások